De har gjort flest mål mot AIK
Publicerad: 2023-09-17
Senast Brynäs och AIK möttes i en seriematch var den 6 februari 2014, alltså för nästan tio år sedan. Brynäs vann då med 3–2 i sudden death och Jesper Ollas gjorde det avgörande målet.

Det var slutpunkten för mer än 50 års rivalitet på högsta nivå. Ja, faktiskt ännu längre, men vi bortser från några enstaka möten på 1940- och 50-talen. Det har blivit 141 matcher och totalt 908 mål.

För det mesta har Brynäs vunnit, men kanske inte så många gånger mer än man kanske kan tro. 74 segrar, 55 förluster och tolv oavgjorda på den tiden då man kunde spela oavgjort. Målskillnad 494-414 med reservation för något tänkbart smärre räknefel.

125 Brynässpelare har gjort mål på AIK sedan 1963, och vem har gjort flest? Jo, det är två av gubbarna i Monitor ERP Arenas tak som toppar den listan, nämligen Anders Huss och Tord Lundström. Båda har gjort 18 mål på AIK.

Med all respekt för Hussen är det Tords prestation som är mest värd att höja på ögonbrynen för. Han gjorde sina 18 mål under en period då Brynäs och AIK mycket sällan möttes i seriesammanhang, nämligen då högsta serien var indelad i en norr- och en södergrupp och de båda klubbarna placerades i varsin grupp. De möttes bara i slutspel – med undantag för någon enstaka säsong då Tord höll på att avsluta sin karriär.

Här är topplistan:

Anders Huss      18

Tord Lundström 18

Conny Silfverberg          16

Stefan Canderyd            14

Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson     14

Lars-Göran Nilsson        13

Tom Bissett       12

Kenneth Andersson       11

Hans ”Virus” Lindberg   10

Stig Östling       10

Lars-Erik Ericsson          9

Ove Molin         9

Tommy Sjödin   9

Jevgenij Davydov           8

Inge Hammarström       8

Anders ”Masken” Carlsson         7

Martin Karlsson 7

Jan Larsson                   7

Peter Larsson                7

Mikko Luovi                  7

Håkan Wickberg            7

Anders Dahlin               6

Lars-Göran ”Jajjen” Gerdin         6

Jan Kock                       6

Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg 6

Mats Näslund               6

Stig Salming                  6

Lars-Åke Sivertsson       6

Jan Eriksson                  5

Peter Eriksson               5


Fyra grabbar som gjort mål mot AIK finns i Brynäsbåset på fredag. Utöver Ove Molin och Masken Carlsson hör både Johan Larsson (2) och Anton Rödin (1) till sällskapet. Dessutom har Greg Scott gjort fyra, men honom får vi ju vänta på i ytterligare några veckor. 

Brynäs IF