Välkommen till Brynäs IF, William Strömgren
Publicerad: 2022-09-15
SHL
Forwarden William Strömgren är klar för Brynäs IF. 19-åringen har skrivit på för två år. – Brynäs är den bästa klubben för mig att utvecklas i, säger han.

William Strömgren är född 2003, kommer från Örnsköldsvik och har Svedjeholmens IF som moderklubb. Efter att han spelat ungdomsåren i KB65 och Modo tog han säsongen 2020/21 klivet upp till seniorhockeyn. Då gjorde han tolv (1+11) poäng på elva matcher för Örnsköldsvik i division 1 och nio (3+6) poäng på 27 matcher för Modo i hockeyallsvenskan.

Den säsongen var han även en av de bärande spelarna i det svenska J18-landslag som tog brons på VM. Med sina fem (2+3) poäng på sju matcher kom han trea i Sveriges interna poängliga. Han är även representerat Sverige på U16-, U17- samt J20-nivå.

Nu har han skrivit på ett kontrakt med Brynäs IF.

– William var en av de mest spännande spelarna i allsvenskan och gjorde flest poäng av alla J18-spelare där. Stundtals var han faktiskt dominant. Vi var intresserade redan inför förra året och när chansen nu dök så ville vi ta den, säger Johan Alcén och fortsätter:

– Han är grymt skicklig med pucken och har stor potential. Vi ser honom som ett framtidsnamn som siktar på att spela i NHL inom några år. Vi tror verkligen att han kommer att kunna växa i vår miljö med våra ledare och spelare. Samtidigt kommer William komma in och pusha sina nya lagkamrater och utmana om speltid.

Närmast kommer Strömgren från Rögle, dit han flyttade inför fjolårssäsongen. I Rögle har han gjort 43 (17+26) poäng på 51 J20-matcher samt tre (1+2) poäng på totalt tolv seniormatcher.

– Jag ser fram emot att spela seniorhockey och jag ska bidra med det som jag är bra på. För både lagets och min egen del hoppas jag komma till Brynäs och kunna leverera min bästa säsong hittills, säger han.

Strömgren är 191 centimeter och väger 80 kilo. Kontraktet är skrivet på två år, över säsongen 2023/24.

– Mitt mål är att bli den bästa hockeyspelare jag bara kan bli och jag känner att Brynäs är den bästa klubben för mig att kunna utvecklas i, säger han.

Vänsterskytten Strömgren draftades i fjolårets NHL-draft i den andra rundan, totalt som spelare 45. Organisationen som valde honom var Calgary Flames.

– Som alla unga spelare har William saker han måste jobba på. Det ser vi fram emot att hjälpa honom med samtidigt som vi ser att han har potential att göra skillnad för oss redan nu, säger Alcén.

Är lagbygget klart nu?

– Vi känner att vi har ett bra lag och att vi tagit stora kliv med årets trupp, i alla fall på pappret. Samtidigt skulle vi helst vilja komplettera spelarna vi har nu med något mer. Vi är glada att vi får in William med hans potentiella uppsida men vi kommer fortsätta leta.

Finns ekonomin för att förstärka ytterligare?

– Vi hade utrymme i vår budget men läget med elkostnaderna är allvarligt och med utmaningarna som följer rådande elpriser har vi behövt göra om kostnadsprognosen med flera miljoner kronor. Men trots de ekonomiska utmaningarna så kommer vi som sagt att fortsätta leta och om vi hittar något som känns bra för oss kommer vi ta ställning kring om det är möjligt.

Så lagbygget är inte stängt trots ekonomiska utmaningar?

– Lagbygget är alltid öppet.

Brynäs IF