NHL-forward ansluter – välkommen till Brynäs IF, Dmytro Timashov
Publicerad: 2021-10-20
SHL
Den miljon som våra supportrar samlade in i våras har nu använts. Dmytro Timashov har skrivit på för två säsonger i Brynäs IF. – ”Dima” är stark i kroppen, tekniskt bra och har ett spelsinne av hög klass, säger sportchef Johan Alcén.

Dmytro Timashov är född i Ukraina men kom i ung ålder till Sverige och har Sollentuna HC som moderklubb. Efter spel i både Djurgårdens, Modos, Moras och Björklövens organsationer lämnade han som 18-åring 2014 Sverige för Quebec Remparts i den kanadensiska juniorligan QMJHL.

Under sin första säsong stod han för 90 (19+71) poäng på 66 matcher och utsågs till ligans bästa rookie. Säsongen efter gjorde han sju (2+5) poäng på sju JVM-matcher.

Därefter har 25-åringen spelat i NHL och AHL med Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings och New York Islanders organisationer. Totalt har han gjort nio (4+5) poäng på 45 NHL-matcher.

– I ”Dima” ser vi en hungrig forward som fortfarande är relativt ung. Han är mitt i karriären och kommer till oss för att han vill ta nästa steg. Han har alltid varit en stor talang och så sent som säsongen 2019/20 gjorde han en hel NHL-säsong, säger Johan Alcén, sportchef, och fortsätter:

– Han är stark i kroppen, tekniskt bra och har ett spelsinne av hög klass. Vi tror att han besitter egenskaper som kommer göra att han passar bra in i det sätt som vi vill spela på.

Timashov valdes av Toronto i den femte rundan av NHL-draften 2015.

– Det brukar alltid vara en anpassningsperiod när man ska gå från liten till stor rink och han har spelat där borta i många år nu men vi tror att han kommer att acklimatisera sig på ett bra sätt till spelet här, säger Alcén.

Kontraktet är skrivet på två år, över säsongen 2022/23. Övergången har delvis finansierats av den miljon som Brynäs supportrar på eget initiativ samlade in i våras, men som då inte användes.

– Det är galet häftigt vilket engagemang det finns kring Brynäs och jag själv är grymt stolt över att vara en del av den fantastiska gemenskapen som finns runt klubben, säger Alcén.

Nu när pengarna från Fansens värvning har använts, betyder det att ni inte kan göra något mer på marknaden?

– Som vi sagt tidigare så jobbar vi varje dag och gör allt vi kan för att förbättra förutsättningarna för att våra lag ska vinna. Det gäller både spelare och saker runt omkring. Vi förstår att det kommer frågor och det händer saker hela tiden även om det inte märks utåt, som nu med ”Dima” som har varit på gång under lång tid. Det arbetet slutar inte nu bara för att han ansluter.

Timashovs poängstarkaste seniorsäsong var 2018/19 när han gjorde 59 (18+41) poäng på 85 matcher för Toronto Marlies i AHL.

– Jag har lärt mig mycket av mina år här borta och har mognat mycket av att ha spelat på liten rink. Nu känns det riktigt skönt att komma tillbaka efter att ha varit borta så länge, säger Timashov.

Rekryteringen av Timashov har pågått under en längre tid.

– Alcén och jag har haft mycket kontakt och han har berättat om det nya tänket i Brynäs. Det här känns helt rätt för mig och jag ska försöka komma in med mycket energi och göra allt jag kan för att hjälpa laget att vinna matcher. Det kommer säkert ta lite tid att anpassa sig till en större bana men sen tror jag att det kommer gå bra, säger 25-åringen.

Vad kan våra supportrar förvänta sig av dig?

– En kille som kommer att jobba hårt, spela med mycket energi och som ska bidra offensivt.

Brynäs IF
Huvudpartners
Officiella Partners