INTERVJU: Peter Andersson om starten, systemet och långsiktigheten
Publicerad: 2020-11-18
Herr
Han signades till Brynäs IF på ett treårskontrakt för att etablera ett nytt spelsystem och sätta en ny kultur. Efter 12 av det första kontraktsårets 52 grundseriematcher konstaterar Peter Andersson: — Självklart hade jag hoppas att det skulle gå snabbare, men vi ska göra det ordentligt från början, säger huvudtränaren.

Om vi inleder med att zooma ut och överblicka en helhet:

Peter Andersson lämnade Malmö Redhawks för Brynäs IF efter fyra framgångsrika säsonger där han enligt den generella uppfattningen ledde laget till att kontinuerligt överprestera sett till föreningens spelarbudget.

Sett till de medel Malmö investerade i spelartruppen borde laget enligt korrelationslogiken mellan ekonomi och sportsligt resultat slutat sämre i tabellen och definitivt inte avancerat i slutspelet vid flera tillfällen.

Men Andersson med stab och spelare implementerade ett tydligt spelsystem som maximerade potentialen i verksamheten.

Efter avslutet i Malmö var det dags att hugga tag i nästa projekt. Peter Andersson och Brynäs IF beslutade att göra en gemensam satsning framåt.

Kontraktet skrevs på tre år. Totalt 36 månader. Räknat i grundseriematcher i SHL kontrakterades Andersson för sammanlagt 52x3=156 grundseriematcher.

Hittills har huvudtränaren styrt laget i 12 av de totalt 156 omgångarna. Staben tillsammans med spelartruppen har sedan upptakten i augusti jobbat på det nya Brynäs IF i tre och en halv månad.

Resultatet efter de 12 matcherna: 12 inspelade poäng, ett snitt på 1.0 poäng per match och en negativ kvalplats (13) i tabellen.

— Det är klart att det är en situation som inte är tipptopp. Så är det. Vi lever i en resultatinriktad värld där vi som ishockeyförening och ishockeylag vill vinna matcher. Det är vi jäkligt väl medvetna om och jag kan garantera att vi gör allt i vår makt för att vi ska vinna mer, säger Peter Andersson inför hemmamatchen mot Växjö i omgång 13.

— Samtidigt är vi i en renovering, ombyggnation, identitetsförändring … ja, man kan använda vilket ord som helst med den innebörden. Vi behöver jobba på den inslagna vägen. Vi är på väg åt rätt håll, det är inget snack om det. Det ser vi i vår analys. Sedan har vi inte gjort resultat, vilket beror på en mängd olika saker. Exempelvis har vi stundtals tagit för mycket utvisningar. Det gjorde vi sist mot Malmö. En del matcher har vi gjort för lite mål. Det är saker vi jobbar på varje dag under våra samlingar, våra videomöten och våra analyser. Vi har fullständig koll på vad laget behöver förbättra, men man renoverar inte ett hus på några månader. Det kan ta längre tid.

2-7-förluten mot Malmö senast var den femte förlusten i rad. För Brynäs IF:s supportrar som upplevt tre raka säsonger av besvikelser var det ytterligare en smäll för det svartgulröda hjärtat.

Samtidigt upplevde tränarstaben att resultatet var långtifrån att spegla prestationen, vilket Andersson uttryckte i intervjuer både under och efter matchen.

Gapet mellan resultat och prestation var stort — vilket också har stöd i statistiken efter matchen där Brynäs IF dominerade såväl corsi som expected goals.

— Jag är den förste att förstå att folk kan ha åsikter om att jag vid en förlust 2-7 står och säger att vi är bra. Men med en blådåres envishet så står jag för det, eftersom jag vet att vi var bra. Det ser jag och vi. Spelarna känner att det var bra. Men när disciplinen och boxplay inte fanns där så åkte vi på ett antal mål i baken. Men allt behöver inte vara skit. Likväl som vi haft matcher där vi vunnit och spelat sämre än mot Malmö. Då analyserar vi det likadant.

— Vi kan ta Skellefteåmatchen som ett exempel där vi är jättemissnöjda med matchen trots att vi vinner. Då tycker vi att Malmömatchen var mycket bättre … trots att vi förlorar med 2-7. Det är klart att jag förstår att man kan ha åsikter när man hör det. Jag respekterar det. Men mitt jobb är att analysera matcherna, och jag kan inte stå och gapskrika att vi är urusla när vi inte är det. Sen finns det sekvenser i matchen som absolut inte är bra. Vi spelar 17 minuter i boxplay. Ge oss 17 minuter i powerplay så kommer vi också vinna matcher.

Så å ena sidan: Fem raka förluster och stortorsk mot jumbon i SHL senast.

Å andra sidan: Den statistiskt bästa matchen i fem mot fem under säsongen.

Var ska en supporter till Brynäs IF landa?

Kanske är svaret att båda förhållningssätten blir kortsiktiga i det utzoomade, längre perspektivet.

— Varje gång jag pratar om att vi håller på med en förändring så brukar jag få frågan, hur lång tid tar det då? Jag är ledsen, men jag vet inte. Det är omöjligt att veta. Killarna är fantastiska att jobba med, de är träningsvilliga och vill väl. Vi har bra dialoger med dom om hur de mår, vad de vill och vad vi ska åstadkomma tillsammans. Det är mycket nytt, men det är bättre att gå sakta framåt och göra det rätt – än att behöva backa, hålla på och krångla och lägga en ny grund om några veckor igen. Vi vill göra det här ordentligt och bra från start. Sedan är det svårt att veta tidsramen på det, säger Andersson.

— Vi ser i våra analyser att när vi väl utför det system vi vill spela efter så är vi ett helt okej lag i den här serien redan nu. Det känner spelarna också. Men när vi faller in i dåliga vanor, vilket vi sett framför allt när vi fallit i underläge, så är det lätt att bli ett jagande lag i stället för ett systemlag som över tid följer ett system. Här kan vi lätt titta på andra lag i den här serien som genomgått den förändringen Brynäs håller på med nu. Det finns Skellefteå, det finns Malmö och flera andra lag som över tid satt ner foten och sagt att vi behöver förändra – och sedan jobbat färdigt och stått upp för de besluten man bestämt. Man har sagt att vi kommer fullfölja det här och det får ta den tid det tar, eftersom vi vet att det kommer att bli bra. Massor av lag har gjort det, och nu har den turen kommit till Brynäs. Som nu behöver hantera en sådan här period. Då måste man göra det till 100 procent.

— Börja titta snett, fundera eller ha ursäkter … nej. Nu har vi bestämt det här. Vi kommer jobba vidare med den här inslagna vägen, och det kommer att bli bra på sikt.

Hur ser du på den första tiden hittills? Har det varit annorlunda mot vad du förväntade dig — och upplever du att du behöver justera saker utifrån den ursprungliga strategin?

— Det är klart att jag tänkte mycket innan. Nu har jag kommit hit och sett det här i tre och en halv månad. Det är klart att jag hade hoppats att det skulle gått snabbare och att vi hade vunnit fler hockeymatcher. Det kan man alltid hoppas. Men jag har varit i liknande situationer förut, och jag vet att det är bättre att göra det ordentligt från början – och så får det ta någon vecka eller månad för att det ska bli riktigt bra. Hellre det än att behöva fuska och sedan backa. Det vill vi inte göra. Vi jobbar med ett nytt system att spela efter, vi tränar jäkligt annorlunda mot hur det varit senaste åren här. Det är mycket nya saker för spelarna att pränta in i skallen, men samtidigt är de bra att jobba med eftersom de vill göra sitt bästa och göra det bra för Brynäs IF.

TV-sändningarna från matcherna i dag är oerhört detaljrika. Som supporter ser du exempelvis ofta exakt vad som händer i skadesituationer, spelares ansiktsuttryck och så vidare. Våra supportrar har vid vissa tillfällen uttryckt att de upplevt att spelartruppen hängt med huvudet och upplevts sakna energi. Hur ser du på det?

— Jag skulle vilja säga så här. Under tiden vi har varit här har jag varit irriterad en gång på en träning, och då blåste jag av och talade om det. Annars tycker jag att killarna har ställt upp på det vi vill göra. Det har inte varit någon match där vi känt att vi inte jobbat tillräckligt hårt, det har vi inte. Det kan till och med vara tillfällen där det varit en sådan otrolig välvilja att jobba rätt, så att det ibland blivit fel i stället genom en slags överambition i stället där man vill visa. Ibland har vi känt att vi jobbat för hårt, att vi haft spelare som inte behövt ta den åkningen eller liknande. Ambitionen är bra, men vi måste hjälpa spelarna att korrigera och tala om att nej, du behöver inte åka dit eller dit. Vi har inte behövt gnällt, skällt eller hängt ut spelare för att de inte tagit jobbet och det hoppas jag att vi inte behöver göra framåt heller.

Tittar vi på laguppställningarna senaste matcherna är det relativt uppenbart att ni inte känner att ni hittat helt rätt och fortsätter söka i kedjeformationerna. Hur resonerar ni?

— Det är klart att vi gör det. Det är fakta. Vi har folk som missat två månader som Rödin eller Scott som missat fem veckor. Nu har vi flera tilltänkt ordinarie spelare skadade och vi får ständigt göra om lineupen. Det är klart att det påverkar vårt boxplay, vårt powerplay och så vidare. Det är olyckligt, som tränare vill du ha alla friska och spela med samma laguppställning över tid.

Vi har bara spelat tre av tolv matcher på hemmais hittills. Hur ser du på det – är det någonting du värderar överhuvudtaget nu när vi inte har någon publik?

— Man vill alltid vinna både borta och hemma. Sen är det ju jävligt konstiga matcher när det inte är någon direkt stämning. Så jag vet inte om det är någon fördel av borta eller hemma. Det som står klart är att det blir mindre resor kommande tid. Vi får tillbringa mer tid hemma och mindre tid i buss. Jag hoppas att det kan tala till vår fördel.

Vill du se ett bättre Brynäs IF? Har du möjlighet att bidra?

… då ska du bli en av alla våra Privatpartners! Som delaktig i vår långsiktiga investeringsmodell för privatpersoner blir din insats en del av en större helhet. Du blir en del av något större.

Essensen i modellen är följande. Vill du att Brynäs IF ska utvecklas och bli bättre?

Om svaret är ja - vem tänker du ska investera för att göra det möjligt? Är det företag och seriekortsinnehavare som ska ordna det, eller är lösningen att alla Brynäsare bidrar med det vi kan, om vi kan?

Känner du att du har möjlighet att vara med, med den summa som är rimlig för dig, då är Privatpartner ett lysande alternativ.

Som privatpartner kan du välja mellan att gå in på tre olika nivåer från 39 kronor i månaden. Redan under de två första dygnen hade 500 Brynäsare tecknat sina konton och vi tog oss snabbt över 1 000 personer.

Teckna du också! Följ den här länken för att skapa ditt abonnemang.

Kommunikationschef Kevin Johansson