Kommentar gällande SVT:s granskning av Brynäs IF och En bra start
Publicerad: 2022-07-10
Brynäs
Uttalande.

I en längre intervju berättade vår verksamhetsansvarige Alexander Corpeno Bäcklin om arbetet i En bra start. Om hur vi varje läsår – bortsett från pandemitiden – träffar runt 10 000 skolbarn i regionen bara genom våra ”Kompissnack”. Därtill en rad andra aktiviteter såsom firandet av Barnkonventionens dag när vi bjuder in över 3 000 barn från regionens skolor till vår arena för en stor show och undervisning om barns grundläggande rättigheter.

Aktiviteter som vi varje dag tillsammans med våra partners genomför för att göra livet bättre för barn och unga i regionen. Det är en besvikelse att inga av de många positiva effekter av En bra starts arbete framkommer i granskningen. Vi kan i stället konstatera att den längre intervjun endast utmynnade i två korta redigerade citat varav det ena gäller ekonomi.

Till exempel hade det gått att lyfta:

  • Att En bra start ett normalår interagerar med över 20 000 barn i regionen.

  • Att kompissnack genomförts på 45 skolor i Gävleborgsregionen.

  • Att aktiviteter har genomförts i över tio kommuner.

  • Att En bra start kontinuerligt deltar i Gävle kommuns stadsdelsnätverk.

  • Att 17 utställare lockade över 400 ungdomar till en sommarjobbsmässa.

… Eller att utvärderingen från aktiviteten Kompissnack säger att:

  • 70% av lärarna anser att Kompissnack har en positiv påverkan på miljön på rasten.

  • 92% av lärarna anser att Kompissnack har en positiv påverkan på miljön i klassrummet.

  • 84% av lärarna upplever att Kompissnack lämnar ett positivt avtryck hos eleverna.

  • 100% av lärarna anser att det är bra att En bra start och Brynäs IF pratar med elever i skolorna.

Vi har (förutom den längre intervjun med Alexander) i mejl varit tillmötesgående, ärliga och har svarat på samtliga frågor som ställts. Men det har ändå skapats en bild av att vi inte svarar och därmed antyds att vi har något att dölja, att något inte stämmer, att vi lägger locket på. Det är enligt vår uppfattning en helt felaktig beskrivning.

Vi välkomnar granskningar av vår verksamhet så länge de speglar en relevant helhet. I alla lägen vill vi vara öppna och transparenta. Däremot uttalar vi oss inte offentligt om innehållet i våra samarbetsavtal. Likaså uttalar vi oss inte offentligt om enskilda budgetposter inom organisationen. Oavsett om det handlar om SHL-truppen, restaurangverksamheten, En bra start eller något annat. Vår totala årsredovisning visar vi upp för våra medlemmar – och ägare – på årsmötet och finns även att läsa på vår hemsida.

För att ändå kommentera summan 2,5 miljoner som nämns i granskningen: vi lägger långt mer än så enbart kopplat till En bra starts aktiviteter för att göra det bättre för barn och unga. Ingen Gävlebo ska därmed behöva känna oro för att kommunens pengar används till något annat.

Man tar upp att Brynäs IF får pengar från kommunen riktade till hållbarhetsarbete, till skillnad från andra klubbar. Hur andra klubbar och kommuner väljer att ha sina samarbeten är inte vår sak att kommentera, men för oss är det fantastiskt att vår kommun väljer att stötta barn och unga i Gävle och inte bara hockey. Det är modigt och det går helt i linje med vad vi som organisation står för. Vi hoppas att invånarna i kommunen precis som vi ska känna stolthet och glädje över att bo i en kommun som lägger skattepengar på att stödja barn och unga.

Gällande kommunens insyn i verksamheten sitter de tillsammans med andra stora partners i En bra starts styrgrupp och har därmed god kännedom om verksamhetens arbetssätt och hur vi väljer att prioritera våra resurser. Viktigt att veta är att samtliga våra partners i styrgruppen hela tiden vill ha uppföljning på vilka effekter vårt gemensamma arbete leder till. Det är med andra ord vår styrgrupp som beslutar om vilka effektmål En bra start ska arbeta mot. En bra start-verksamheten levererar kvartalsrapporter och årligen släpps också en socioekonomisk effektrapport som visar effekterna av verksamheten. Skulle man inte vara nöjd håller vi det som högst osannolikt att man fortsätter samarbetet.

Reportageserien visar också att det är svårt att mäta effekterna av social hållbarhet. Det stämmer att det är svårt men vi visar varje år upp de siffror och resultat vi når i vår effektrapport samt i Brynäs IF:s verksamhetsberättelse som presenteras för våra medlemmar på årsmötet.

Till exempel kan vi berätta att:

  • I Sverige hamnar i snitt cirka 13 procent av en årskull i socialt utanförskap och att studier visar att ett livslångt utanförskap kostar samhället minst mellan 10 och 15 miljoner per människa.

  • Att för varje extra elev av de som vi träffar genom Kompissnack som klarar grundskola och tar klivet från ett eventuellt utanförskap gör samhället över 20 års tid en vinst på 4,6 miljoner kronor.

Det är svårt att veta om det är vi som är avgörande i att hålla barn och unga från utanförskap, arbetslöshet, missbruk och psykisk ohälsa. För det arbete vi utför görs tillsammans och i samverkan med skolor, fritidsgårdar, föreningar och mängder av andra aktörer i samhället.

Det vi däremot är säkra på är att vi behövs, precis som dessa andra viktiga samhällskrafter. Tillsammans bidrar vi alla till att göra skillnad.

Därför ställer vi oss frågande till syftet och uppsåtet med Brynäs IF:s del i granskningen utöver att genom vårt namn och varumärke locka uppmärksamhet till reportageserien.

Vi är stolta över det arbete vi gör för barn och unga i hela regionen genom vårt arbete i En bra start. Vi vill därmed på intet sätt säga att vi är fulländade. Tvärtom. Vi gör dagligen saker i alla delar av vår verksamhet som kan göras bättre och är ödmjuka inför att ta emot kritik. Det inkluderar även allt vi gör inom En bra start.

Men när det skapas en misstro kring Brynäs och områden vi är stolta över och där vi ses som förebilder i Idrottssverige passeras en gräns som vi inte accepterar. Oavsett vad man tycker om Brynäs förtjänar alla en ärlig och korrekt beskrivning. Den bild som under senaste dagarna målats upp skadar det varumärke jag och många med mig arbetar för att det ska bli ännu mer uppskattat och respekterat.

Håkan Svedman

Klubbdirektör Brynäs IF

Brynäs IF
Huvudpartners
Officiella Partners