Välkommen hem till Gävle och Brynäs IF, Jakob Silfverberg
Publicerad: 2024-04-15
Efter tolv säsonger i NHL står det nu klart att guldhjälten från 2012 återvänder till klubben inför nästa säsong. – Jag har alltid haft en målsättning att komma hem till Brynäs och få avsluta i Brynäströjan, säger Jakob Silfverberg.

Efter SM-guldet 2012 lämnade Jakob Silfverberg klubben för Ottawa Senators. Efter en säsong där gick flyttlasset till Anaheim Ducks där det blev elva säsonger. Under sina år i NHL han samlat på sig mängder av erfarenhet och blivit en favorit bland supportrarna. Med över 800 matcher i bagaget var det en mäktig avtackning vi har fått vittna från Anaheims kanaler i helgen.

– Att få hem Jakob känns såklart otroligt bra och exalterande. Jakob behöver egentligen ingen närmare presentation, vad han åstadkommit under sin karriär talar för sig själv, alla vet vad han besitter för kvalitéer både på och utanför isen och med sitt hjärta för klubben är han ovärderlig. Det är en av våra stora som vänder hemåt och han har egentligen från start varit tydlig med att han vill komma hem oavsett serietillhörighet, den välvilja Jakob visat för att nå denna lösning på plats är vi mycket tacksamma för, säger sportchef Johan Alcén.

Den senaste matchen i Brynäströjan var den sjätte finalmatchen mot Skellefteå för tolv år sedan. En match där han klev fram och prickade in det avgörande målet som ledde till klubbens 13:e SM-guld – ett klassiskt ögonblick för många Brynäsare. 

I det slutspelet blev han MVP med 20 poäng på 17 slutspelsmatcher (13+7). Nu tolv år senare ska 33-åringen åter få dra på sig Brynäströjan igen.

– Dialogen började egentligen redan förra sommaren, det var där det växte fram på allvar att jag skulle komma hem till Brynäs och spela. Sedan jag åkte över har det alltid funnits där i tankarna men där växte min och Alcéns kontakt, så det var egentligen där någonstans som tog jag beslutet att det här skulle bli min sista säsong i NHL, jag är extremt taggad på det som komma skall, säger Jakob Silfverberg och fortsätter:

– Serietillhörigheten har inte spelat någon stor roll i mitt beslut. Det blir olika förutsättningar bara men skulle det bli HockeyAllsvenskan så vet alla vad målet är, skulle det bli SHL är målet att börja staka ut resan mot ett nytt guld. Jag är taggad oavsett men jag håller såklart tummarna för laget, de har haft en fantastisk säsong och förtjänar att gå upp.

Jakob Silfverberg är fostrad i klubben och gjorde totalt 166 matcher i A-laget innan äventyret i NHL, där det blev 373 poäng (168+205) på 819 matcher. Han har även representerat Tre Kronor i ett par turneringar. I den senaste VM-turneringen förra året var han även lagkapten.

Kontraktet sträcker sig över säsongen 25/26.

Välkommen hem, Jakob Silfverberg!

Huvudpartners
Officiella Partners