Ny huvudtränare klar för Brynäs IF – välkommen Niklas Gällstedt!
Publicerad: 2023-04-13
Brynäs IF är glada över att kunna presentera Niklas Gällstedt, senast i EV Zug, som skrivit ett tvåårskontrakt som huvudtränare för herrlaget. Efter en noggrann och intensiv jakt på en ny tränare är klubben mycket nöjda med att ha landat denna rekrytering.

Niklas Gällstedt är ett bekant ansikte för många brynäsare – både som spelare och ledare. Det blev totalt sju säsonger som spelare mellan åren 1987-1994 där SM-guldet 1993 sticker ut som en höjdpunkt. 

Tränarkarriären inleddes i Brynäs IF då han mellan åren 2010-2015 var ledare i juniorverksamheten.

Under de senaste säsongerna har Niklas Gällstedt varit assisterande tränare i klubbar som EHC Kloten, SC Rapperswill-Jona Lakers och EV Zug i den schweiziska ligan. I dom två första fallen också med en tid som huvudtränare. Han har också hunnit med en sejour i Grizzlys Wolfsburg i den tyska ligan. Senast kommer han från EV Zug där han var med om att vinna en mästerskapstitel under sin tvååriga vistelse.

Klubbdirektör Håkan Svedman förklarar tankarna kring rekryteringen av Niklas Gällstedt:

– Först och främst känns det här väldigt bra och helt rätt, Niklas har de egenskaper vi har sökt efter i en huvudtränare. Han balanserar ett värderingsbaserat ledarskap med hög hockeykompetens och har ett stort hjärta för Brynäs efter sina tidigare år här. Dessutom har han skaffat sig erfarenhet utifrån och kommer in med lite nya ögon och tankesätt vilket är precis vad vi behöver i Brynäs IF.

Sportchef Johan Alcén är också tydlig i vilket ledarskap man sökt efter i processen och att föreningen oavsett uttåget var långt fram i vad man ville ska leda Brynäs IF.

– Vår övertygelse är att den ledare som kommer hit ska ha en förmåga att bygga ihop individer till ett lag. Vara skicklig när det handlar om att sätta ramar och riktlinjer. Niklas besitter dessa förmågor och blir också en viktig kugge i det identitetsarbetet som ska genomsyra hela föreningen. Jag är övertygad om att Niklas besitter rätt egenskaper för att tillsammans med sportslig ledning snabbt ta oss tillbaka till SHL, säger Alcén.

Niklas Gällstedt berättar om att vara tillbaka i Brynäs IF:

– Det känns väldigt inspirerande att komma tillbaka hem till Brynäs IF och få det här uppdraget. Den plan som Håkan och Johan presenterande kittlade mig. Vi har pratat mycket om vilken identitet som ska karakterisera Brynäs och vilket ledarskap som krävs för att göra jobbet. Det finns inget tvivel om att uppdraget är glasklart, vi ska tillbaka och vi har alla möjligheter med den enorma kraft som finns i föreningen och bland våra supportrar, den kraften ska vi ta vara på, säger Gällstedt.

Förberedelserna inför nästa säsong är i full gång och Niklas Gällstedt har målbilden klar framför sig:

– Att inte ha Brynäs i högsta serien känns inte rätt, det finns bara en väg att gå och det är tillbaka till hockeyns finrum, där Brynäs hör hemma. Jag har fått de indikationerna tydligt till mig från styrelsen, Håkan, organisationen, spelare och alla supportrar där ute. Jag ser verkligen fram emot att träffa spelarna och börja arbetet tillsammans.

Välkommen till Gävle och Brynäs IF – Niklas Gällstedt!

Arbetet med lagbygget inför säsongen 23/24 är i full gång, håll utkik på hemsidan och i våra sociala kanaler för senaste nytt.

Brynäs IF