Uttalande från Brynäs IF
Publicerad: 2021-05-11
Brynäs

Just nu sitter två av våra spelare anhållna misstänkta för brott som är totalt oförenliga med klubbens värdegrund och allt det vi står för som förening.

Det är helt oacceptabelt och Brynäs tar kraftigt avstånd från de brottsliga handlingar våra spelare anklagas för. Det har vi sett som en självklarhet och om våra handlingar och den senaste tidens tystnad från föreningen har skapat missuppfattning kring detta så ber vi om ursäkt för det.

Framför allt till brottsoffren.

Spelarna har blivit tagna ur tjänst under de pågående utredningarna och den mediala uppmärksamhet som detta har dragit till Brynäs har kraftigt skadat klubbens varumärke, medarbetare och relationen till både supportrar och partners.

Genom vårt sociala hållbarhetsarbete i En bra start träffar vi varje läsår 12 000 barn i regionens skolor för att ge dem en bra start i livet samt lyfta barns rättigheter. Vi samarbetar med UNICEF för att barn i hela världen ska få en tryggare uppväxt och vi gör det uppriktigt och äkta.

Vi som förening gör mycket gott – varje dag. Men vi kan också göra så mycket mer. Vi som arbetsgivare kan och ska framåt ta större ansvar genom att på ett mer aktivt sätt arbeta med attityd och kultur.

Skulden ska ligga där den hör hemma - hos gärningsmännen, om de befinns skyldiga. Men, vi kan aldrig ducka för att vi som arbetsgivare självklart har ett stort ansvar i frågan.

Tyvärr är mäns våld mot kvinnor ett samhällsproblem som finns i alla yrkesgrupper och samhällsskikt, uppenbarligen även hos oss.

Machokultur och mansdominerade normer hör inte hemma i framtidens hockey. Sporten ska vara öppen och inkluderande, för alla.

Dessa anklagelser riktas mot individer, inte mot Brynäs IF. Men vi som klubb behöver som sagt ta ansvar.

Därför har Brynäs varit i kontakt med RF SISU, Svenska Ishockeyförbundet, mansjouren Stickan och kvinnojouren Blåklockan. Organisationer som framöver på olika sätt förhoppningvis kommer kunna hjälpa oss att ta vårt ansvar för att skapa en tryggare framtid - och nutid - för våra medmänniskor.

Vi kommer även givetvis se över vår egen värdegrund och arbetet med den.

Arbetet med vår värdegrund, sunda värderingar och ett samhälle för alla är en kamp som inte kan pausas. En kamp som pågår hela tiden och som vi tar på största allvar.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist