Klubbdirektören har ordet!
Publicerad: 2021-01-20
Brynäs
Öppna brev från klubbdirektör Michael Campese är en del av det du får tillgång till som Privatpartner. Denna gång väljer vi att publicera det öppet för alla - ett sätt för oss att visa tacksamhet för det otroliga stöd ni supportrar ger oss.

Om några månader är det april och vi ska summera säsongen. Jag skulle aldrig velat stå där och känna att vi inte har gjort allt, att det fanns ens något litet mer vi skulle kunna ha gjort. Då satsar vi hellre än att stå där med livrem och hängslen.

Hej Brynäsare,

När vi hade vårt ofrivilliga uppehåll kring SHL-laget i december så tog vi tillfället i akt. Vi – spelare, ledare och föreningen – jobbade stenhårt med mjuka värden, roller och system för att få ihop gruppen, prestera bättre och må bättre i den situation vi befann och till viss del fortfarande befinner oss i. Vi är alla människor och för att en människa ska orka prestera måste personen må bra samt förstå sin roll och sitt bidrag. Några av de här sakerna går inte att mäta i konkreta siffror, men det går att se på resultaten att vi är ett annat lag efter jul jämfört med innan.

När vi förlorade nere i Oskarshamn stormade det kring oss. Då kände en del i mig att: ”kommer det här gå eller inte”. Och sen vid 0-2 efter första perioden mot Linköping någon dag senare kom den känslan krypandes igen: ”nej, det blir bara skit det här”. För jag är också en känslomänniska som vill vinna alla matcher.

Det var starkt av gruppen att vända det och jag vet att bland annat vår lagkapten Anton Rödin tog ett stort ansvar i periodpausen innan vändningen. Att gruppen klarade av det tror jag till stor del beror på det arbete som vi gjorde innan jul och som har fortsatt efter helgerna.

Självklart känner vi och även jag stor press, men framför allt hunger och ett sug på att vända det här. Jag har haft förmånen att jobba med elitidrott i snart 15 år och jag tror på en väg. Skulle jag börja vackla i den skulle jag må dåligt och det skulle skapa oroligheter både i och runt Brynäs. Jag tror på kontinuitet och att om det uppstår hinder längs vägen man försöker vandra så får man se till att lösa dem och ta sig förbi hindren. Jag känner mig trygg i det och kan inte göra mer än vad jag tror på. Sen har jag förståelse för de som inte håller med mig och tycker att jag alltid gör rätt i det jag gör.

Ibland känns det som att jag kommer tjata ihjäl folk om kontinuitet, men alla framgångssagor över tid har kontinuitet. Att hitta ett spår och våga gå på det både när det kommer kortsiktig motgång och även i medgång. Individer kan ha fel, absolut, men vi får inte hamna i ett läge där ingen är bra nog för Brynäs, från ledare, spelare till kontorspersonal. Att ingen är tillräckligt bra. Det är livsfarligt för en organisation för då kommer det inte finnas någon som kan lösa det här.

Vi måste bli ett Brynäs. Det är grunden, att vi sluter samman. Vi kan ha skilda åsikter absolut, men vi måste stå samman. Att vi alla tror på någonting tillsammans och att det handlar om Brynäs IF.

Ibland så är det motgångar som gör att man samlas kring saker och går samman. Lite att ”nu räcker det”. Precis som våra supportrar gör nu när de på eget initiativ drar igång en kampanj för att hjälpa oss. Det är en enorm styrka att den här typen av initiativ kommer från supportrarna själva, och det skapar en helt otrolig gemenskap runt allt som är Brynäs. Det gör också att vi som jobbar här, oavsett roll i organisationen, orkar lite till och tacksamheten går inte att beskriva.

Vi har en ny ekonomisk prognos, och den är tuff, men vi tror att vi kommer att klara den så till vida att vi inte gör ett för stort minusresultat. Det man måste ha med sig är att vi är en förening som kunnat bygga upp oss med egen arena, egen restaurang och så vidare. Det är fantastiskt i vanliga fall men i dessa tider medför det också kostnader. I vanliga fall har andra föreningar en ambition att komma dit vi är, men just nu blir det nästan negativt.

Vi har också värvat spelare till både SHL- och SDHL-lagen. Vi plockade in Shane Harper och Chad Billins kring jul. Och det låter konstigt kanske, men ekonomiskt är det en marginell skillnad sett till det stora hela, jämfört med var vi var innan eftersom vi också har spelare som lämnat. Klart det blir mer kostnader och det där är ett svårt övervägande som vi ständigt sitter med. Jag får information från Micke Sundlöv och Peter Andersson sen går jag vidare till styrelsen och säger vad vi tycker.

Vi är i en situation där det krävs att vi vågar ta beslut utifrån noggranna analyser. Om några månader är det april och vi ska summera säsongen. Jag skulle aldrig velat stå där och känna att vi inte har gjort allt, att det fanns ens något litet mer vi skulle kunna ha gjort. Då satsar vi hellre än att stå där med livrem och hängslen.

Samtidigt som herrlaget går tungt får vi heller inte glömma den viktiga och häftiga resa som vi gör i SDHL. En förening som Brynäs ska ha en damsida där de vet att vi tror på dem och står bakom dem. Vi fortsätter resan för att skapa ännu bättre och mer professionella förutsättningar, och vi vet att vi är på rätt väg. Om några månader kan det här visa sig bli en historisk säsong för Brynäs, för då kan vi ha tagit vårt första SM-guld på damsidan. Det hade varit en otrolig framgångssaga.

Tillsammans med er Brynäsare så tror jag att vi tar oss igenom det här. Både det ekonomiska och det sportsliga. Och då vet jag faktiskt inte vad som ska kunna stoppa oss. Det får jag höra från högt uppsatta personer i andra föreningar och organisationer i branschen också. Att om vi i Brynäs tar oss igenom det här med allt vi gör i vårt arbete, med allt vi står för, att om vi alla Brynäsare kan enas och får ihop helheten, då kommer vi vara så starka att det inte liknar någonting annat. En urkraft, tillsammans.

/Michael Campese genom Martin Löf Nyqvist

Öppna brev från klubbdirektör Michael Campese är en del av det du får tillgång till som Privatpartner. Denna gång väljer vi att publicera det öppet för alla - ett sätt för oss att visa tacksamhet för det otroliga stöd ni supportrar ger oss.

Bli en del av något större - bli Privatpartner!

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist