Game for Börje på lördag – här är artisterna som uppträder och upplägget i TV4
Publicerad: 2023-02-07
Tillsammans med Börje Salmings familj gör vi Game for Börje för att uppmärksamma och samla in pengar till ALS-forskningen. Matchen för Börje kommer den 11 februari att spelas i Gävle mellan veteranlag från Tre Kronor och Toronto Maple Leafs.
Vi hyllar också Börje med en vepa i arenataket och hedrar honom som en av våra största.

– Börje ville att vi skulle använda kraften i hans namn så att inte fler skulle drabbas av skiten (ALS). Det har vi tagit fasta på i allt vi gör med det här evenemanget och vårt huvudsakliga mål är att samla in så mycket pengar som möjligt till Börje Salmings ALS-stiftelse, säger Johan Cahling, kommersiell chef i Brynäs IF och fortsätter:

– Kraften är vi i Brynäs, det är Toronto, Svenska ishockeyförbundet, TV4, alla supportrar och partners och hela hockeysverige. Tillsammans hjälps vi åt för att mobilisera, precis som Börje ville. Det blir ett fantastiskt upplägg på evenemanget där vi dels hedrar minnet av Börje men också ska se till att skapa fina minnen för de som kommer hit eller tittar på matchen hemifrån. Vi är glada att ha TV4 som sändningspartner, det kommer att förgylla Game for Börje och ge enorm kraft till vår gemensamma insamling.

Vill du bidra till insamlingen för att stötta forskningen och Börje Salmings ALS-stiftelse? Då kan du swisha valfritt belopp till 123 178 11 52.

Det blir en hel hyllningshelg för Börje Salming på TV4 och C More i helgen. Klockan 13.00 på lördag sänds hyllningsmatchen Game for Börje mellan veteranlag från Tre Kronor och Toronto Maple Leafs. Hyllningshelgen inleds redan på fredagen när Efter fem sänder direkt från Stortorget i Gävle och därefter sänder Nyhetsmorgon från samma plats på lördagen.

- Vi är väldigt glada över att få vara en del av Game for Börje, den stora hyllningshelgen för Börje Salming och den viktiga insamlingen till ALS-forskning. Att sporten, tillsammans med Efter fem och Nyhetsmorgon, ägnar hela 12 timmar på fredag och lördag åt att hylla och minnas en av våra största idrottare känns väldigt ärofyllt, säger Erik Westberg, sportchef på TV4 och C More.

Den 24 november avled ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av nervsjukdomen ALS. Börje Salming har hyllats stort ända sedan han berättade att han drabbats av sjukdomen under sommaren 2022. På lördag den 11 februari arrangerar TV4, Brynäs och Börje Salming ALS-stiftelse hyllningsmatchen Game for Börje i legendarens minne, där pengar samlas in till ALS-forskning.

Matchen spelas mellan ett veteranlag från Tre Kronor, med stjärnor som Nicklas Lidström och Peter Forsberg, och ett veteranlag från Toronto Maple Leafs. I Torontos lag spelar bland annat Mats Sundin och laget tränas av Salmings tidigare lagkamrat och nära vän Darryl Sittler. Tre Kronors lag tränas bland annat av Börje Salmings storebror Stig Salming. Matchen spelas 2 gånger 21 minuter, då nummer 21 var Börje Salmings klassiska tröjnummer i såväl Toronto som i Tre Kronor.

Game for Börje programleds av Tilde de Paula Eby, tillsammans med experten Johan Tornberg. Kommenterar matchen gör Lasse Granqvist och Sanny Lindström, medan Lena Sundqvist, Axel Pileby och Frida Nordstrand är reportrar. Artister som Jon Henrik Fjällgren, David Lindgren, LaGaylia Frazier, Åsa Jinder, Sonja Aldén och Samuel Ljungblahd uppträder. Dessutom gästar bland annat flera av Börje Salmings familjemedlemmar, skådespelaren Valter Skarsgård, som är aktuell som Börje i dramaserien om Börje Salmings liv, och Rolf Lassgård sändningen.

- Vi var många som blev berörda av all den kärlek som riktades till Börje i slutskedet av hans hemska sjukdom. Dels i Kanada och dels i samband med Tidernas Hockeygala. Nu får ännu fler chansen att visa uppskattning och värme till Börje Salmings minne. Det är stort att få vara en del av detta och det är med stolthet jag åker till jobbet på lördag, säger Lasse Granqvist.

Vill du bidra till insamlingen för att stötta forskningen och Börje Salmings ALS-stiftelse? Då kan du swisha valfritt belopp till 123 178 11 52.

Uppladdningen startar redan på fredagen när Efter fem, lett av Tilde de Paula Eby och Axel Pileby, flyttar sin sändning till Stortorget i Gävle för att ladda upp inför Game for Börje. Under lördagen sänder även Nyhetsmorgon, med programledarna Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist, från Gävle när spelare och andra inblandade i Game of Börje gästar Nyhetsmorgon-soffan.

- Det är såväl hedrande som angeläget att sända Nyhetsmorgon direkt från Gävle på lördag. Det blir förstås en del sorgliga ögonblick, men också roliga. För mig som var Brynäs-fan på Salming-tiden blir det extra kul att komma till Gävle igen, där jag dessutom har en del kompisar, säger Steffo Törnquist.

Så sänds hyllningshelgen för Börje Salming på TV4, TV4 Play och C More:

Fredag 10 februari:

Efter fem – Stortorget i Gävle: 17.00 – 19.00

Lördag 11 februari:

Nyhetsmorgon – Stortorget i Gävle: 07.55 – 13.00

Game for Börje: 13.00 – 16.00

I huvudet på Gunde Svan – Börje Salming: 16.00 – 16.55

Börje Salming-dokumentär: 16.55 – 17.55