Valberedningens förslag inför årsmöte 2023
Publicerad: 2023-05-22
Den 19 juni är det dags för årsmöte för Brynäs IF. Härmed avger valberedningen sina förslag för styrelsesammansättning i Brynäs IF. Valberedningens arbete samt motiverade yttrande avseende förslaget till styrelse i Brynäs IF kan ni ta del av nedan.

Valberedningen föreslår som val av ordförande för årsmötet, Raimo Pärssinen (f.d. riksdagsledamot) samt som val av sekreterare för årsmötet, Per Johansson (Brynäs IF). 

Som ordförande för en tid av ett år föreslår valberedningen nyval av Conny Jonsson och som nyval av ledamöter för en tid av två år, Johan Lindström, Patrik Sjölund samt omval av Jonny Stridh. Valberedningens förslag kompletterar nuvarande ledamöter Ingrid Larsby Arvered, Lilly Englund och Markus Aujalay.

Valberedningen föreslår, för en tid av ett år, omval av revisorerna Wictoria Ingvarsson och Jonas Åkerlund, och som revisorssuppleant föreslås Eric Johansson.

Motivering av förslaget till styrelse

Med respekt för medlemmarnas uttryck om nödvändig riktningsförändring inom föreningen, inte minst sportsligt, och som kan kopplas till den bekymmersamma situation föreningen befinner sig i, är syftet att föreslå den bästa möjliga styrelsesammansättningen för Brynäs IF framåt. En styrelse som tillsammans kan ta sig an föreningens utmaningar, på såväl kort som lång sikt. Utmaningarna är flera. Baserat på valberedningens kunskap inhämtad fram till nu, sammanfattas utmaningarna till följande tre områden.

1.            ISHOCKEY

Vi uppfattar och håller med om problembilden som beskrivs med att få ihop ett herrlag som är framgångsrika över tid. Vi kan konstatera att herrlagets sportsliga resultat inte levt upp till föreningens egna målsättningar, med ett par års undantag, de senaste decennierna. En analysgrupp har nu satts samman för att titta på bakomliggande orsaker samt identifiera lämpliga åtgärder för att komma till rätta med detta. Valberedningen vill inte föregripa analysgruppens arbete men bedömer att det är absolut nödvändigt att vända denna negativa trend snarast, då ett framgångsrikt herrlag skapar förutsättningar för ett framgångsrikt Brynäs IF över tid. Arbetet med att skapa den röda tråden och hur våra lag ska spela måste fortsätta med stort fokus.

De operativa besluten kring elitverksamheten fattas av föreningens operativa ledning med klubbdirektör och sportchefer i spetsen. Styrelsen har en avgörande roll i att kravställa, följa upp och stötta den operativa ledningen. Valberedningen bedömer, givet det utmanande läge föreningen befinner sig i, att styrelsens roll inom vår kärnverksamhet är extra viktigt kommande verksamhetsår.

För att bidra till att spetsa till den sportsliga verksamheten, där det finns tydliga ramar med tydliga resultatkrav, är just den sportsliga kompetensen i förslag på styrelse, något som har prioriterats.

2.          EKONOMI

Ekonomi hänger ihop med, och är en förutsättning för att kunna prioritera sporten. Redan innan nedflyttning av herrlaget till Hockeyallsvenskan rapporteras det om problem med minskade sponsorintäkter. För att bidra till en riktningsförändring även inom detta område, ser vi det nödvändigt att skärpa styrelsens samlade erfarenhet från affärsutveckling, förmåga att skapa och hantera affärskontakter, för att till fullo tillvarata kraften i Brynäs IF varumärke. Vi ser att det blir viktigt att fylla på med erfarenhet från marknadsföring och försäljning.  

3.          DIALOG OCH LEDARSKAP I ETT KRISANDE LÄGE

Under rubriken Dialog vill vi lyfta fram vikten av dialog mellan medlemmar - styrelse - operativ ledning. De utmaningar som vi fångar upp, handlar inte om att informera ännu mera, utan mer om förmåga att bygga relation och inkludera medlemmar och supportrar genom dialog. Att genom lyhördhet fånga upp och framför allt förmå att göra något utav idéer som kommer ”utifrån”. Det handlar om förmåga att jobba smart, via den medlemskraft och engagemang som finns tillgänglig.

Vi tror att det behövs mer erfarenhet från att ha jobbat ideellt i en idrottsförening. Att ha varit med och byggt upp en verksamhet under en tight budget och med hjälp av ideell drivkraft. Samtidigt är det betydande med erfarenhet av professionellt styrelsearbete från omfattande verksamheter och organisationer, som via effektiv förändringsledning förbättrat ekonomiskt resultat och skapat långsiktigt värde. Med vårt förslag på styrelsesammansättning vill vi därför lyfta in erfarenhet och kompetens av att både planera och genomföra förändringar, speciellt i ett krisande läge, s.k. ”turnaround”.

En balansakt

Brynäs IF har präglats av brist på kontinuitet och långsiktighet under flera år. Takten i byte av styrelseledamöter, klubbdirektör, sportchefer och inte minst tränare för herrlaget har varit högre i Brynäs IF än hos jämförbara elitklubbar inom svensk hockey. I vilken utsträckning det påverkat herrlagets resultat över tid utgår vi från att pågående analysarbete ger svar på. Vi behöver öka kontinuitet och långsiktighet inom styrelsen, samtidigt som vi behöver tillföra styrelsen ny kompetens. 

Vid den här tidpunkten har 3 av 6 styrelseledamöter plus styrelseordförande Bosse Johansson alla haft sina uppdrag i mindre än 11 månader, och de övriga 3 styrelseledamöterna blott ytterligare ett år längre än så. Det ska erkännas att det blev extra frustrerande i valberedningens arbete när en viktig kugge som styrelseordförande lämnar beskedet att inte ställa upp för omval efter sitt första år. Under dessa omständigheter blir de styrelseledamöter med 1 år kvar på sin mandatperiod alltmer viktiga, eftersom det är de som kan hjälpa till att överbrygga nödvändig kontinuitet i det strategiska och långsiktiga arbetet som hann startas upp under det gångna året. 

Förslag på ny styrelsesammansättning blir därför en balansakt. Att balansera injektion av ny kompetens, jämte att tillvarata erfarenhet från arbetet under tiden av Bosses ledning.

Valberedningens arbete

Valberedningen i Brynäs IF består av Conny Jonsson, valberedningens ordförande, samt Anders Bäckström och Emelie Ekholm. Sedan årsmötet 2022 har valberedningen haft möten månadsvis med kontinuerlig kontakt mellan mötena. Därutöver har valberedningen genomfört flertalet intervjumöten med styrelseledamöter, styrelsekandidater, klubbledning samt revisorer, närvarat vid styrelsemöten, medlemsmöten, och i föreningens aktiviteter i övrigt. Valberedningen söker löpande kontakt med medlemmar för att identifiera framtida och eventuella styrelsekandidater. 

Med tanke på årets utmaning har det varit extra värdefullt och uppskattat med alla tips, nomineringar och intresseanmälningar på styrelsekandidater som inkommit till valberedningen. Vi har fått hjälp i vårt arbete av flera medlemmar som bidragit med sitt utifrån-perspektiv. Vi har både sökt upp och fått till oss analyser och resonemang om den bästa styrelsesammansättningen för Brynäs IF. Vi vill understryka att det har hjälpt till på det sättet att det fått valberedningen att titta brett och sett på många olika alternativ. 

Valberedningens medlemsenkät, som initierades i slutet av 2022, har även den varit vägledande, då den bidragit till att förstå vad medlemmar vill och tycker är viktigt för styrelsen.

I enlighet med föreningens stadgar och arbetsordning för valberedningen, lämnade valberedningen i månadsskiftet februari/mars 2023 en nulägesrapport.

Valberedningen finner härmed att den föreslagna styrelsen skulle ge en ändamålsenlig sammansättning. Detta med hänsyn till föreningens ambition att på kort sikt återvända till SHL, och att på lite längre sikt uppnå det summerade resultat av medlemsenkäten. ”Medlemmarna vill långsiktigt se att Brynäs IF strävar efter att ha topplag både på herr- och damsidan. Att Brynäs IF ska vara en förening som utvecklar ungdomar till framtida framgångsrika hockeyspelare, där nya hockeytalanger kontinuerligt växer fram genom föreningens ungdoms- och juniorverksamhet.”

Valberedningen Brynäs IF, 22 maj 2023

Conny Jonsson   Anders Bäckström              Emelie Ekholm

Johan Lindström 

Ledamot (nyval)

Född 1975. Delägare och styrelseledamot i NextStore, ett säljbolag baserat i Gävle som Johan var med och grundade 2010. Johan har erfarenhet från dagligvaru- och servicehandeln sedan tio år tillbaka, har tidigare jobbat som säljare, regionchef och nu som projektansvarig för NextStores expansion i Sverige. Tidigare karriär som ishockeyspelare, bl.a. 5 säsonger i Brynäs och svensk mästare 1999. Bosatt i Valbo med familj där han varit engagerad med uppdrag inom Valbo FF och Valbo IBF. Vi är övertygade om att Johan kan bidra med att förstärka den sportsliga kompetensen och även inom sälj.

Patrik Sjölund

Ledamot (nyval)

Född 1971. Koncern CFO (finansdirektör) på Nobina, nordisk bussaktör med 13 miljarder kr i omsättning, 14 000 anställda. Har tidigare erfarenhet och arbetat med styrelser och ledningsgrupper. Patrik har bred erfarenhet från styrning och ledning, förändringsarbete, lagefterlevnad, värderingar, mission/vision (vad vill vi), strategi (hur når vi det), med tidigare arbetsgivare som exempelvis Ericsson, Sandvik, British Petroleum (BP) och General Electric för att nämna några. Patrik är från Gävle och har spelat i Brynäs t o m J20. Bor idag i Nacka med familj och har varit engagerad i Nacka Hockey, som tränare samt i sportkommittén. Vår uppfattning är att Patrik kommer in med ett ledarskap som kan hjälpa till att öka takten och genomförandekraften i förändringsarbetet.

Jonny Stridh

Ledamot (omval)

Född 1961. Vice President Afry Process Industries. Flerårig erfarenhet av att leda olika organisationer. Har även en egen hockeykarriär och representerade Brynäs (1983-1988). Efter avslutad spelarkarriär var Jonny aktiv inom Vita Hästen som bl.a. tränare. Har arbetat i Brynäs styrelse under de senaste 2 åren och kan överbrygga med kunskap om det arbete som startats upp under ledning av Bosse Johansson.

Conny Jonsson

Ordförande (nyval)

Född 1968. Över 20 års erfarenhet från olika chefsbefattningar, exempelvis inom kommunikation och idag som fastighetschef på Trafikverket. Bor med familj i Torsåker och har spelat hockey i Hofors HC under sin uppväxt. Conny har haft en rad ideella uppdrag inom idrotten, bland annat 11 år som ordförande för fotbollssektionen inom Storviks IF. Brynäs IF har varit den förening som funnits med Conny under uppväxt och hela sitt vuxna liv. Närheten till- och dialogen med föreningens supporterklubbar, partners och andra intressenter är en naturlig del i engagemanget.

Brynäs IF