Melissa Samoskevich lämnar Brynäs: "Måste se till människan"
Publicerad: 2019-10-23
Dam
Melissa Samoskevich lämnar Brynäs IF. Forwarden har valt att resa hem till USA. — Det här är något vi gör för att hon ska må bra, säger Andreas Dackell, sportdirektör.

Det har bara blivit åtta matcher för Melissa Samoskevich i Brynäströjan.

22-åringen har haft svårt att acklimatisera sig till livet i Sverige och tillsammans med klubbledningen är parterna nu överens om att Samoskevich reser hem till USA på obestämd tid.

Hon kommer dock även fortsättningsvis vara kontrakterad av Brynäs IF.

— Det är självklart så att vi kommer att sakna Melissa både som person och hockeyspelare, men i såna här situationer måste man först och främst se till människan. Att se till människan är en av de tre dimensionerna i vårt hållbarhetsarbete och det måste få genomsyra även den sportsliga verksamheten. Det handlar om att människor ska må bra, och det gör att vi i det här fallet när vi väljer att låta Melissa åka hem. Det är något vi gör för att hon ska må bra, säger Andreas Dackell, sportdirektör.

I våras tog Samoskevich VM-guld med USA och de senaste två säsongerna var hon lagkapten för Quinnipiac University. För en månad sedan blev hon klar för Brynäs och på sina åtta matcher i klubben har hon gått mållös men svarat för sex assist.

— Jag kommer inte glömma den erfarenhet och upplevelse jag haft i Brynäs. Alla i laget och i organisationen har varit fantastiska och även om det bara blivit en kort tid i klubben så här långt känner jag att jag utvecklades mycket som hockeyspelare. Men på grund av personliga skäl så har jag valt att åka hem. Det har varit ett otroligt svårt beslut att fatta men jag tror att det är vad som är bäst för mig just nu. Jag vill tacka alla i Brynäsfamiljen för min fina tid i Sverige så här långt, säger Samoskevich.

Framför allt har Samoskevich spelat tillsammans med Erika Grahm och Michela Cava.

— Vi kommer sakna henne på isen. Hon har tillfört mycket fart och energi och varit en spelare som man kan lita på. Hon besitter många spetskompetenser som vi nu kommer att sakna. Och även i omklädningsrummet har hon varit grym. En person som bryr sig om andra och det är lätt att förstå varför hon varit lagkapten tidigare, säger Grahm.

I sin roll som damansvarig var Grahm den som låg bakom värvningen av Samoskevich.

— Det här är inget man förväntar sig när man värvar en spelare och inget man kan förbereda sig på. Men det är inget snack om saken, det viktiga för oss är att Melissa mår bra och det kommer hon att göra hemma i USA. Vi kommer hålla kontakten och hoppas att hon kommer tillbaka hit, starkare än någonsin.

Värvningen av Samoskevich finansierades delvis genom ”Fansens värvning”, vad händer med de pengarna nu?

— En del av de pengar som gick till värvningen kommer att gå tillbaka till insamlingen. Vi är otroligt tacksamma för att vi har supportrar som engagerar sig på det här sättet. Att det blev som det blev med Melissa är så klart olyckligt, men vi hoppas att supportrarna har förståelse för att vi först och främst måste se till att hon mår bra.

Nu när Melissa rest hem till USA på obestämd tid, kommer ni att leta efter en ersättare till henne?

— Vi har haft en bra inledning på säsongen och har ett starkt lag som det är så vi kommer inte stressa fram någonting. Men i och med att Melissa åker hem öppnas en lucka, och vi kommer så klart att hålla ögonen öppna efter någon som kan fylla den. Ska vi ta in en spelare ska det vara någon som kan göra skillnad på isen och hjälpa våra andra spelare att utvecklas, säger Grahm.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist