Ledningens svar om framtiden – så jobbar Brynäs mot säsongen 19/20
Publicerad: 2019-03-15
Herr
Säsongen 18/19 är över – arbetet mot nästa intensifieras än mer. Här berättar klubbdirektören Michael Campese och sportdirektören Andreas Dackell om besvikelsen över säsongen som avslutats – och arbetet mot 19/20. — Det är en enorm besvikelse att missa slutspel, säger Dackell.

2-5 borta mot Frölunda i omgång 52 betydde att herrlagets säsong var över.

En elfteplats i SHL innebär att Brynäs missar slutspel för första gången sedan säsongen 2007/08.

— Det är en besvikelse. Både för föreningen och för spelarna. Det är i slutspel man vill vara. En enorm besvikelse, säger sportdirektör Andreas Dackell.

— Vi låg högre upp och hade chansen där ett tag, och även nu på slutet har vi haft chansen att ta oss till slutspel. Men det har varit upp och ned och i matcherna när vi hade kunnat ta kliv i tabellen har vi inte kommit upp i nivå och vunnit för att komma på säker mark. Det krävs att man gör det för att gå till slutspel.

Mycket har hänt under Brynäs säsong. Efter en tung säsongsinledning fick dåvarande sportchefen Stefan Bengtzén lämna sitt uppdrag. En tid senare valde klubben också att bryta med huvudtränare Tommy Sjödin och assisterande tränare Jan Larsson som ersattes av Magnus Sundquist respektive Mikael Holmqvist.

Som en del i omorganisationen tog Dackell över som sportdirektör, där han under sig kommer att ha en herransvarig som ännu inte har presenterats.

— Man kan säga att det har varit lite rörigt ibland. Men vi har en bild av var vi vill gå framåt och hur vi ska nå dit. Det har varit en del snack om skador och avstängningar, men samtidigt ska vi inte skylla på det. Det är ett faktum att i princip alla lag på den här nivån drabbas av skador under en säsong – och det har inte varit mer synd om Brynäs IF än någon annan klubb i SHL. En framgångsfaktor för att vara ett framgångsrikt lag över en hel säsong är att kunna hantera just skador, sjukdomar och avstängningar. Det har vi uppenbarligen inte gjort tillräckligt bra och där måste vi bli bättre med start nästa säsong.

Med säsongen avslutad blir symboliken att arbeta mot 19/20 än tydligare.

Men Brynäs IF med Andreas Dackell i den sportsliga spetsen har parallellt med nuvarande säsong inlett arbetet mot nästa för länge sedan.

Sedan intensifieras det givetvis nu.

— Vi precis som alla andra som följer Brynäs IF har utvärderat, reflekterat och analyserat redan från försäsongen – och är väldigt långt framme i hur vi vill bygga laget till 19/20. Sedan kommer vi med nuvarande säsong avslutad självklart summera allt vi gjort och vad vi kan göra annorlunda framåt nu. Det finns alltid saker att ta med sig från en säsong och det finns säkert saker som vi missat och kan identifiera i en summeringsprocess för att sedan lära oss av det och bli bättre av inför kommande säsonger.

En del i utvecklingsstrategin är visionen för hur Brynäs ska spela hockey i framtiden.

— Vi vill spela en bra och fartfylld hockey med mycket passningsspel och spelförståelse. Det är en krävande hockey som kräver hårt jobb och uppoffring från spelarna, för en sån hockey kräver att man jobbar hårt för varandra. Den hockeyn vill jag se av Brynäs i framtiden, att vi verkligen spelar hockey. Det är min vision.

Hur ska du arbeta för att implementera den?

— Det är inget jag gör ensam. Det gör jag tillsammans med sportorganisationen. Tillsammans med våra tränare och ledare för både junior, dam- och herrlag. Det ska vara en röd tråd genom föreningen och den tar vi fram tillsammans, med huvudansvar hos mig och hos vår dam- och herransvarig.

Herrlaget har flera utgående kontrakt, bland annat på spelare som drivit poängproduktionen 18/19.

Precis som i strategifrågor är det ett arbete som varit igång en längre tid – och inte aktiveras genom en knapptryckning för att säsongen tog slut i Scandinavium.

— Den processen har varit igång redan sedan jag klev på i höstas, så det började vi med för längesen. Jag tycker att vi ligger bra till där.

Dackell och den sportsliga ledningen i Brynäs IF är mycket väl medvetna om den stora nyfikenhet och det stora engagemanget som finns kring svar över hur lagbygget ska se ut framåt.

Det spekuleras i specifika namn, bakgrund och så vidare.

Men det finns ett tillvägagångssätt för hur Brynäs kan kommunicera i detaljnivå i just detta skede.

— Vi ser och hör vilka funderingar som finns och det är ingen som stoppar huvudet i sanden eller inte vill berätta. Däremot ska jag försöka förklara så tydligt jag kan här hur det fungerar. Vi som förening ska inte använda våra egna kanaler i spekulationssyfte, vi är ingen nyhetsredaktion. Vi har exempelvis ett arbetsgivaransvar kring hur vi pratar om våra egna spelare som är under kontrakt. Vi behöver också respektera att spelare som är aktuella för oss sitter på kontrakt med sina nuvarande klubbar och kanske fortfarande är i spel under nuvarande säsonger. Spelarna själva kan ha önskemål om när de är redo att presenteras, deras agenter kan ha synpunkter – precis som deras nuvarande klubbar och arbetsgivare. Håller vi på och pratar för mycket om spelare hit och dit innan förhandlingarna är i mål kan det påverka där också vilket jag inte tror att någon som följer oss tycket är bra.

— Det är likadant med spelare som ska lämna oss. Det är inget vi bara kastar ur oss hur som helst. Vi vill göra professionella och värdiga avslut. Vår kommunikationsavdelning behöver tid att förbereda och ta fram allt från bilder, videos med mera. Spelarna ska ges möjlighet att säga hej då till sina vänner och lagkamrater med mera. Sammanfattningsvis använder vi våra egna kanaler till att bekräfta nyheter. När det är 100 procent klart att en spelare lämnar, förlänger eller värvas till Brynäs IF så kommer vi att berätta det. Men vi kommer inte att spekulera i vilka specifika namn som är på väg in eller ut. Det förstår vi att vår publik och media tycker är oerhört intressant att diskutera i andra kanaler och det är också där de diskussionerna bör vara.

Angående det, när presenteras den nye herransvarige som ska arbeta tillsammans med dig?

— Där kommer vi konkret till det jag säger ovan. Den rekryteringen är klar och har varit så under en tid. Men av olika anledningar så har vi inte möjlighet att kommunicera ut en bekräftelse just nu.

Vidare berättar Dackell gärna om det framtida lagbygget i större och mer generella sammanhang.

— Det är kopplat till den hockey vi vill spela. Jag har sagt det i intervjuer tidigare också och min syn på hockey är att man vill se spelare som bryter mönster och gör de här publikfriande grejerna på isen. Självklart tillsammans med alla andra viktiga komponenter som behövs för ett vinnande lag. Det absolut viktigaste är naturligtvis att vara ett vinnande lag – men i framtiden vill vi vara det genom att vara ett offensivt lag.

— Tittar du tillbaka historiskt så har Brynäs alltid haft de här kreativa spelarna och jag tror att alla hockeyspelare spelar hockey för att de vill ha pucken. Den bilden vill jag att våra spelare i Brynäs ska ha framför sig, vår ambition är att det är vi som ska ha pucken så mycket som möjligt. Därför kommer vår absoluta ambition vara att ha två ledande offensiva kedjor med spelare som verkligen driver på det sättet. Vi vill förstås ha en bra mix av backar med offensiva spetsegenskaper, och backar med defensiva spetsegenskaper. Sedan önskar vi som alla hockeylag ha två vassa målvakter vilket vi kommer att ha.

Vilka egenskaper kommer Brynäs att titta efter framåt hos spelare?

— Framför allt att det är en bra person som fungerar i en grupp. Vi vill ha tävlingsmänniskor här. Som vill tävla varje dag både på träning och i match. Det är en egenskap som höjer alla som är i och runt laget. Sedan tittar vi självklart på vilka behov vi har i laget vid varje givet tillfälle. Behöver vi en rightare, en leftare, ska det in en offensiv back – eller behöver vi en tvåvägscenter? Sådana frågor har vi självklart uppe hela tiden. Men för att bryta ner det i egenskaper så söker vi framför allt tävlingsmänniskor som går bra in i en grupp. En annan otroligt viktig aspekt är om det är en spelare som är bra på att lyfta andra och göra andra bra.

Har du något som är klart redan nu?

— Ja, vi har några spelare som är klara inför nästa säsong. Men av de anledningarna jag nämner ovan är det ingenting vi kan presentera här och nu. Det är på gång men kan ta någon vecka eller några veckor till.

Hur ser du på hemvändare, både på spelar- och ledarsidan?

— Som jag sagt tidigare, vi i Brynäs IF har koll på Brynäsare som vi har fostrat och som finns där ute. Vi vet hur de är som människor och vad de har för hockeykunskaper. Känner vi att det är rätt för oss just nu så är det klart att vi tar hem en sån, men man är heller inte självklar bara för att man har spelat i Brynäs tidigare. Hockey är en färskvara – och vi kommer inte plocka hit någon på gamla meriter.

Hur kommer den närmaste tiden att se ut för dig?

— Vi som organisation kommer sätta oss och summera och se vad vi kan göra bättre. Det kan vara allt från träning till matcher till vilka som är runt laget. Det är klart att det finns arbete att göra och det går absolut att förändra saker. Vi håller på och arbetar med hur organisationen ska se ut i framtiden, säger Dackell och fortsätter:

— Nya spelare ska komma in men det handlar inte bara om att plocka in nya spelare. Vi jobbar med människor och det handlar om att utveckla varje individ till att bli det bästa de kan bli.

Allting leder till en ambition att bli ett topplag över tid. Inte bara en säsong här och där – utan kontinuerligt.

— Vi ska vara ett lag i toppen av tabellen år efter år. Jag förstår att många tittar på våra senaste säsonger och tycker att det bara är ord. Men nu har vi ett antal månader på oss fram till nästa säsong att ta det därifrån till handling – och det ska vi göra allt i vår makt för att lyckas med.

Klubbdirektören Michael Campese är precis som Dackell oerhört besviken över den missade slutspelsplatsen.

— Det känns riktigt tråkigt på alla sätt. Det är tomt i dag. Det värsta jag vet är att förlora och att dessutom missta slutspel gör det ännu värre.

Om du i detta läge ska försöka ge en samlad analys av säsongen som helhet, hur låter den?

— Det har varit en lärorik säsong som har varit lite bökig och stökig, men som också har gett oss en väldigt tydligt självbild av var vi står och vad vi behöver göra för att ta det steg vi vill för att etablera oss som ett topplag över tid. Jag tycker att vi på relativt kort tid har fått en sann självbild och har kunnat se många delar kring sporten och övriga organisationen och vad vi behöver göra för att inte bara säga att vi ska vara nummer ett – utan att faktiskt ta oss dit.

Det här är första gången på elva år som Brynäs IF missar slutspel. Vilka effekter/konsekvenser får det?

— Med tanke på att vi inte har budgeterat för slutspel så kan vi hantera den ekonomiska sidan. Jag kan inte säga det exakta ekonomiska resultatet här och nu, men det är absolut inget haveri. Vi har varit väl medvetna om ekonomin under hela tiden och jag högaktar att Brynäs inte budgeterar med slutspel. Det ansvarstagandet i att inte sätta allt på spel var en av anledningarna till att jag sa ja till att komma hit när den möjligheten gavs.

Upplever du i dag att föreningen kunde gjort något annorlunda – i så fall vad?

— Det gör man alltid, sen anser jag att man alltid måste stå för sina beslut. Så det är lätt att säga att vi borde gjort si eller så annorlunda nu med facit i hand. Det som grämer mig är att marknaden inte kunde erbjuda en spelare till när transferfönstret stängde. Vi hade precis värvat en spelare, och ville värva en till som ersättare för Kellman när han blev skadad. Vi tog frågan till styrelsen som agerade och gav oss möjlighet och ekonomiskt utrymme. Jag upplever att det var en hög ekonomisk gräns – men för att hitta en spelare som skulle göra skillnad för oss så passerades även den gränsen till slut. Det fanns ingen garanti för att det hade kommit in en spelare som betytt att vi spelat slutspel, så bra var inte de spelare som fanns tillgängliga. Och med den ekonomiska prislappen på det så står jag även i dag fast vid att det var rätt beslut.

Vad betyder det missade slutspelet för herr- och damlagets spelarbudget till nästa säsong?

— Utifrån det jag sa ovan att vi inte budgeterat för slutspel så tänker vi inte dra ned på någonting utifrån ett missat slutspel. Det handlar snarare om att få ut mer av de pengar vi lägger i dag. Vi behöver bli bättre på att maximera våra investeringar i respektive spelartrupp. Det gäller både herrlaget i SHL precis som damlaget i SDHL.

Vilka ekonomiska möjligheter anser du att Brynäs IF har för att vara ett stabilt topplag i SHL?

— Vi har ett grundfundament som absolut är konkurrenskraftigt. Därifrån ser vi sedan över hela organisationen just nu och sedan en tid tillbaka – för att kunna bli ännu mer ekonomiskt kraftfulla framöver.

Tittar man på kontraktsläget i SHL-truppen så är det bland annat många topp 6-kontrakt bland forwards som behöver säkras. Finns det utifrån tidigare svar ekonomi för det?

— Ja, det är klart att det gör. Vi har goda möjligheter att kunna värva så kallade topp 6-forwards.

Det finns en funderingar från omvärlden kring att klubben kontrakterade tränarstaben i slutet av januari – med mycket tid kvar av säsongen. Hur ser du på det?

— Jag tycker att vi har gjort helt rätt. Det vi gör nu är att vi tittar på hur den totala staben ska bli 100-procentig som helhet – med de verktyg som krävs i dagens hockey. Det går inte att tro att en eller två personer själva ska besitta all kunskap som krävs i en så stor stab som krävs runt ett SHL-lag. Nu tittar vi på hur vi kan fylla de eventuella luckor som finns för att bli en 100-procentig stab.

— Sedan är det viktigt att poängtera att vi har bestämt att det är Brynäs IF som klubb som ska bestämma vilken hockey vi spelar. Det arbetet kommer att starta hos sportdirektören som sedan sätter det tillsammans med tränarna och sporten. Men det utgår alltså från föreningen och inte hos en enskild tränare som bestämmer själv.

Föreningen har pratat mycket om kommande treårsplan, när presenterar ni den och vad är status i dag?

— Status i dag är att alla avdelningar, inklusive och i synnerhet sporten, sitter och tar fram de fokusområden vi behöver lyfta och bli bättre på. Detta arbete har trappats upp från ett planeringsstadie i slutet av sommaren till där vi är nu. Alla avdelningar har på sig att skapa en strategi för att uppnå målsättningarna som sätts. Det kommer landa i att varje avdelningar tar fram dagliga ”actions” eller angreppspunkter för att utföra det i vardagen. Vi har en förhoppning om att kunna berätta om de övergripande mål vi sätter i maj. Sedan kommer vi att kommunicera mer om hur vi ska göra det kopplat till årsmötet i juni. Sammantaget är det här en ständig process som pågår internt hela tiden.

Avslutningsvis, hur mår Brynäs IF som förening?

— Jag tycker att vi mår bra utifrån att vi nu vet var vi står och att vi har satt igång arbetet för var vi ska ta oss. Alla förutsättningar finns i och runt Brynäs IF, så det är helt upp till oss själva att nyttja det och växa med det.

Kommunikationschef Kevin Johansson