• Huvudsponsorer

Brynäs tar tjejsatsningen vidare — startar två flicklag

10 juli 2019 07:30
Flickhockey Brynäs IF Flicklag
Brynäs

Förra året tog Brynäs ett nytt grepp om klubbens damsatsning.

Nu tar vi det steget längre. I höst startar vi upp två flicklag.

— Det kommer att ta tid att komma dit vi vill, men det är en bra start med två flicklag, säger Henrik Glaas, ungdomsansvarig.


Förra säsongen gjorde Brynäs en nystart på damsidan.

Dels kring SDHL-laget, men även på ungdomssidan där klubben anordnade organiserade träningar för flickor.

— Trots att det var så stora åldersskillnader var uppslutningen jättestor och vi kände tidigt att det här kan vi göra något mer av, berättar Erika Grahm, damansvarig.

Nu tar Brynäs satsningen på ungdomssidan ett steg längre och startar upp två flicklag.

— En av de största utmaningarna vi hade var att hitta en bra nivå där alla fick komma till sin rätt. Vi hade bara en träning i veckan där det spretade väldigt mycket i gruppen och de på isen kunde vara allt från fyra till 15 år. Då blir det inte på riktigt för de äldre, på något vis, och det är jätteviktigt att de också känner att de får ut något av träningen, säger Henrik Glaas, som är ungdomsansvarig i Brynäs och sedan en tid tillbaka även är huvudtränare för SDHL-laget.

I den nya satsningen kommer det att finnas två organiserade lag uppdelade efter ålder — ”A” med de lite äldre spelarna och ”B” med de yngre. De kommer ha separata istider och kring båda lag kommer det finnas ledarstaber med tränare och materialförvaltare.

— Det blir en större lagtillhörighet och vi hoppas att det kommer göra att de trivs mer, säger Glaas.

Lagen kommer att spela i Upplands poolspelsserie och träna tillsammans en gång i veckan, men i övrigt är tanken att spelarna även fortsättningsvis ska stanna kvar i sina föreningar runt om i distriktet. Brynäs satsning möjliggörs av samarbete med andra klubbar i regionen.

— Vi har en bra dialog med andra föreningar. Många tjejer spelar med killag på hemmaplan och det kommer de fortsätta göra, men vi hoppas också att föreningarna ska släppa iväg dem för at träna med oss. Vi vill ge dem möjligheten att komma och träna med oss och få spela med bara tjejer, säger Glaas.

Grahm fyller i:

— Vi ser gärna att de spelar med sina klubbar så länge de kan och många av de saker som vi gör kring flicklagen gör vi tillsammans med klubbar från regionen och tillsammans med både Gästriklands och Hälsinglands Ishockeyförbund, säger hon och fortsätter:

— Många spelar fortfarande med killar och vi vill inte att tjejerna ska behöva välja i ung ålder vilka de ska spela med, men vi vill ge dem möjligheten att göra båda och kunna kombinera båda. Vi blir som ett samlingslag för alla föreningar i distriktet.

Förhoppningen är att Brynäs till säsongen 2020/21 ska kunna starta upp ett juniorlag, och även få igång ett hockeygymnasium, på damsidan.

— På sikt vill vi ha SDHL-lag, juniorlag och flera flicklag. Men bara steget att gå från att ha en tjejsatsning till att ha två flicklag är ett steg i rätt riktning. Nu blir höstens prioritering att bena ut frågan kring ett hockeygymnasium så att vi kan starta upp det så snart som möjligt. Förra hösten fick vi avslag men det är en av våra högsta prioriteringen framöver, säger Grahm.

— Det kommer att ta tid att komma dit vi vill, men det är en bra start med två flicklag. Vi har en målsättning att få igång ett juniorlag nästa år och att spelarna från det laget ska kunna ta klivet till Hedesunda, Sandviken eller till oss i SDHL, säger Glaas.

Satsningen på ett framtida hockeygymnasium och juniorlag är dels ett led i att få fler tjejer att spela hockey högre upp i åldrarna.

— Det har varit och är fortfarande tufft för tjejer att spela i tonåren, men eftersom vi nu samlar dem så att tjejer får möjligheten att spela med tjejer så ökar chansen att de spelar längre, säger Glaas.

— Rekryteringen i svensk damhockey blomstrar när de är små barn, men vi har en enorm utmaning att behålla dem högre upp i åldrarna. Vi tappar dem när de är runt 14–15 år och den största utmaningen vi har är att få dem att fortsätta. Det finns inte så många flicklag där ute och vi tror att det kommer göra att de fortsätter spela längre. Och det är superviktigt för svensk hockey, säger Grahm.