• Huvudsponsorer

Lars-Göran Nilsson är invald i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame

19 januari 2019 11:17
Historia

Här är Brynäslegendaren Lars-Göran Nilssons häftiga besked. Han väljs in i svensk hockeys hall of fame - och kommer att hyllas under "Legends night" i Gavlerinken när vi möter Linköping lördagen 26 januari.


Det är med stor glädje som Svenska Ishockeyförbundet väljer in legendaren Lars-Göran Nilsson i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame. Han blev invald av invalskommittén.

Han kommer att uppvaktas av Svenska Ishockeyförbundet.

Lars-Göran Nilsson hyllas i samband med SHL-matchen Brynäs IF-Linköping HC i Gavlerinken Arena, Gävle, klockan 18.00 lördagen den 26 januari 2019.

Lars-Göran Nilsson, spelare, invald som nummer 119 i Hockey Hall of Fame

Motivering:

"Virvelvinden från Vuollerim" eller Sveriges snabbaste ishockeyspelare, det får vara hur det vill med den saken, men sant är båda påståendena.

Lars-Göran Nilsson från Vuollerims SK var unik – och förblir det.

En av Brynäs allra bästa värvningar av många bra från Norrbotten och en av de allra bästa spelarna genom tiderna. Att han nu är invald i ishockeyns Hockey Hall of Fame känns hur rätt som helst. Han gjorde 292 mål på de 469 matcherna han spelade i Brynäs, lägg till 282 assists och ni får totalpoängen 574.

Det räcker egentligen så.

Men, som ni ser själva: Etthundrafem poäng mera än antalet matcher. Undra på att den här killen var älskad av inte bara Brynässupporters.

Lars-Göran Nilsson hann med att plocka hem å t t a SM-guld, blev tvåa fyra andra säsonger i SM, en gång trea och en gång fyra med sitt Brynäs IF.

Snacka om framgångar under de femton säsongerna det handlade om.

Lars-Göran spelade ishockey med en av landets kortaste klubbor och var oerhört svår att få grepp om, inte minst med tanke på den fart han ofta kom i.

I Tre Kronor blev han också snabbt en galjonsfigur, som bland annat gav spel i åtta VM-turneringar, som gav tre VM-silver och lika många brons. Det blev spel i två OS för Lars-Göran med en fjärde plats som bäst. Målfarlig var han i landslaget också, 27 VM-matcher gav lika många mål.

Lars-Göran Nilsson ihop med Jan-Erik Lyck och Hans "Virus" Lindberg blev med tiden en av landets allra bästa kedjor. Lars-Göran hade också erbjudanden från NHL men på den där tiden, mitten av 1960-talet, var det inte något man funderade så där riktigt seriöst på.

Men, det är klart, med dagens mått mätt hade förstås Nilsson varit en stor stjärna i Nordamerika också."

LÄS MER PÅ HOCKEY HALL OF FAME

Titta gärna in på svensk ishockeys officiella Hockey Hall of Fame. http://www.swehockey.se/hockeyhalloffame

OM HOCKEY HALL OF FAME

Hockey Hall of Fame startades den 13 december 2011. Då presenterades också den förste som valdes in i Hockey Hall of Fame, Sven Tumba.

HOCKEY HALL OF FAMES INVALSKOMMITTÉ

Peter Blomqvist, ordförande

Hasse Andersson

Leif Boork, ledamot

Malin Fransson, ledamot

Lars Granqvist, ledamot

Anders Feltenmark, adjungerad ledamot

Linus Eklund, adjungerad sekreterare