Lördag Lör 11 December Dec
Söndag Sön 26 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec
Onsdag Ons 29 December Dec
Torsdag Tor 30 December Dec
Lördag Lör 8 Januari Jan
Tisdag Tis 11 Januari Jan
Torsdag Tor 13 Januari Jan
Fredag Fre 14 Januari Jan
Lördag Lör 15 Januari Jan
Tisdag Tis 18 Januari Jan
Torsdag Tor 20 Januari Jan
Fredag Fre 21 Januari Jan
Lördag Lör 29 Januari Jan
Söndag Sön 30 Januari Jan
Lördag Lör 5 Februari Feb
Torsdag Tor 17 Februari Feb
Lördag Lör 19 Februari Feb
Tisdag Tis 22 Februari Feb
Torsdag Tor 24 Februari Feb
Fredag Fre 25 Februari Feb
Lördag Lör 26 Februari Feb
Söndag Sön 27 Februari Feb
Måndag Mån 28 Februari Feb
Tisdag Tis 1 Mars Mar
Onsdag Ons 2 Mars Mar
Torsdag Tor 3 Mars Mar

Nu firar vi Barnkonventionens dag - för åttonde gången

11 november 2021 11:06
Brynäs IF

16 november firar och uppmärksammar vi Barnkonventions dag. Likt förra året blir det ett digitalt event för alla skolklasser i Brynäsregionen. – Den digitala lösningen som vi fick till förra året blev en succé och vi är laddade att göra om det i år, säger Pernilla Dalborg, verksamhetschef En bra start.


Under de senaste veckorna har vi laddat upp med filminspelningar vars slutresultat presenteras på tisdag. Precis som under de senaste åren är det Alex Corpeno Bäcklin och Kristian Nervik Nilsen som håller i showen som programledare. Under ett cirka 40 minuters långt program utmanas barnen att tänka efter och att vara en bra kompis.

– Under ett skolår träffar ”Alex” och Kristian runt 13 000 barn. Det är en ganska otrolig siffra och det gör att de är välkända ansikten bland skolbarnen i Gävle med omnejd, säger Dalborg.

Varför har ni valt att fira digitalt i år igen?

– Vi längtar efter att få fira Barnkonventionens dag i arenan igen men i år släpptes restriktionerna i samhället för sent för att vi skulle ha möjlighet att ställa om och få igenom alla förberedelser. Den digitala lösningen som vi fick till förra året blev en succé och vi är laddade att göra om det i år.

Covid-19 har medfört utmaningar för de allra flesta verksamheter och En bra start är inget undantag. Under hösten har Kompissnack kunnat återvända till skolorna men att fira Barnkonventionens dag digitalt har också sina fördelar.

– Visst, det är så klart tråkigt att vi inte kan samla alla barn här hos oss i vår arena. Men på det här sättet har ännu fler barn möjlighet att se showen och ta del av budskapet. Ur den här tråkiga situationen har det uppstått en möjlighet och vi har valt att göra det bästa av den. Nu ser vi fram emot showen och att få fira med alla barn, om än på avstånd, säger Dalborg.

Årets tema är rätt och slätt Barnkonventionen och hur den fungerar. Vilka delar går att använda i vardagen, utan att bli svåra att greppa? Barnkonvention är idag lag i Sverige vilket betyder att barns rättigheter ligger högt upp på samhällets agenda.

– Barnen och deras framtid är det viktigaste vi som samhälle kan fokusera på. Som förening, med den räckvidd och storhet som följer med det har vi ett stort ansvar för att barnens rättigheter följs, säger Håkan Svedman, klubbdirektör i Brynäs IF. – Självklart står hela föreningen bakom vårt arbete, från kontorsanställda till restaurang, styrelse och våra representationslag.

16 november kommer barn och vuxna från hela regionen – och egentligen resten av världen – att kunna koppla upp sig och ta del av det digitala firandet.

– Det är en av fördelarna med att fira på det här sättet, att vi kan nå ännu fler och att skolklasser överallt kommer kunna se showen närsomhelst. För efter att den sänts kommer den ligga kvar i våra kanaler för alla att ta del av. Vi kan också leka med olika miljöer på ett kul sätt nu när vi gör en digital show, säger Dalborg.

Firandet av Barnkonventionens dag kommer att sändas på Brynäs IF:s Youtube-kanal tisdagen 16 november klockan 10.00. Den kommer även att visas på brynas.se.

FAKTA – EN BRA START OCH BARNKONVENTIONEN

  • En bra start utgår i allt sitt arbete från Barnkonventionen och ämnar öka kunskapen om barns rättigheter och bidra till att den efterlevs.
  • I Barnkonventionen ingår ett antal regler, eller artiklar, som tillsammans utgör en helhet, men i En bra starts verksamhet koncentrerar vi arbetet kring dessa fyra artiklar:

• Artikel 3: Utgå från barnets bästa. • Artikel 12: Åsiktsfrihet och rätten att bli hörd. • Artikel 28: Rätt till utbildning. • Artikel 31: Rätt till lek, vila och fritid.

  • Sedan 2014 har vi årligen uppmärksammat Barnkonventionens dag med en liveshow i vår arena (bortsett från 2020 och 2021). Gästerna har varit barn i årskurs fem och sex i Gävle kommun samt några av våra kranskommuner.

Se förra årets digitala sändning här