Jesper Boqvists väg tillbaka
Publicerad: 2017-10-03
Herr
Hade jag gjort mål hade det inte hänt

Det sista en ishockeyspelare vill se är ett rött kors bredvid sitt namn i det som kallas Team Roster eller lagets trupp på svenska. Klickar man på det röda korset får man nämligen fram en text som talar om att spelaren är så pass illa skadad att han kan bli borta från spel under lång tid framöver.

Bredvid Jesper Boqvists namn finns sedan en tid tillbaka ett sådant rött kors. Där står Broken wrist, sidelined indefinitely.

{!A}

Det var i Helsingfors den första september som Jesper Boqvists ishockeyhöst tog slut. Ville Varakas tacklade Jesper in i sargen bakom hemmalagets mål och Jesper hade oturen att bryta handleden.

-Det var ingen ful tackling. En olycka där jag klämmer mig helt enkelt. Ren otur men hade jag gjort mål hade det inte hänt, säger Jesper med viss ironi i rösten och syftar på sitt skott alldeles före tacklingen.

Nu är han efter en operation i Stockholm på väg tillbaka till ishockeylivet. Men vägen till spel är fortfarande ganska lång.

-Jag har ingen prognos och vill inte ha någon heller. Är man inte tillbaka den veckan eller det datumet som är satt blir man bara besviken. Jag tar det vecka för vecka. Men läkaren som opererade mig sade att allt gick bra med operationen.

Sedan förra veckan är han i alla fall åter i träning. Nu kör han två pass om dagen under ledning av Brynäs fystränare Magnus Ågren.

-Jag fick från början bara gå hemma och vila. Efter operationen fick inte handleden svullna upp. Då var jag orolig. Riktigt orolig faktiskt. Jag trodde att jag skulle komma att tappa mycket fysiskt. Man vet ju att alla andra är här och kör på dagarna. Men nu rehabtränar jag med Mange (Magnus Ågren) och kör övningar för armen varje dag.

{!B}

-Sedan har Mange andra övningar också som jag kör. Jag är till en handterapeut i Stockholm varje vecka och stämmer av läget och får nya övningar för handleden, berättar Jesper.

{!C}

"Det är riktigt jobbigt" säger Jesper efter att ha kört flera vändor på den gröna mattan i gymmet. Släden han skjuter ligger det 150 kilo i vikter på.

-Det har varit grymt tråkigt att sitta bredvid och titta på. Men det är bara att komma hit och göra sitt bästa. Jag vet att jag får bra grejor av Mange här. Jag kör inget på is ännu. Gymmet är där jag håller till. Två pass om dagen alla vardagar.

Jesper är draftad av New Jersey Devils och de har förstås koll på vad som sker.

-De vet att detta är sånt som kan hända. De har haft bra kontakt med Mange och sedan hört med mig hur det går. Så det känns bra.

Men hur känns det att stå på sidan och se när yngre brorsan Adam får spela både i SHL och CHL?

-Kul för honom. Han och jag har alltid hållit på Brynäs. Tråkigt bara att jag inte får uppleva det med honom. Som bröder. Men det får komma senare.

Konkurrensen i Brynäs trupp gör att Jesper inte bara måste vara återställd efter skadan utan också i riktigt bra form för att återta en plats i laget. Men att det skulle gå ut över brorsan Adam är ingen risk.

-Nej, jag tänker inte skola om mig till back, säger Jesper och ler.

{!D}

Sportreporter Peter Mansson