Johan ”Honken” Holmqvist ny målvaktstränare i Brynäs IF
Publicerad: 2022-07-28
SHL
Brynäs IF har gjort klart med Johan Holmqvist som ny målvaktstränare till SHL-laget. Kontraktet är skrivet över säsongen 2022/23. – Det känns väldigt inspirerande och helt rätt att komma hem till Brynäs, säger Holmqvist.

Den tidigare stormålvakten Johan ”Honken” Holmqvist har ett förflutet i Brynäs IF med tio säsonger, över 300 matcher och två vunna SM-guld. Säsongen 2014/15 spelade han sin sista match i Brynäströjan och efter säsongen 2017/18 och tre år i Karlskrona HK lade han plockhandsken på hyllan. Karriären avslutades officiellt när han 2019 hyllades och skrev ett endagskontrakt med Brynäs IF.

Nu återvänder 44-åringen till Brynäs IF. Holmqvist har skrivit på för ett år som målvaktstränare för SHL-laget.

– Det känns riktigt bra att få in ”Honken” i rollen som målvaktstränare. Vi gillar hans noggrannhet och öga för detaljer och vet att han kommer bidra med mycket hos oss. Han har en varm personlighet med bra värderingar och står för ett ledarskap som passar utmärkt in i Brynäs IF, säger sportchef Johan Alcén.

Johan Holmqvist själv är mycket glad och förväntansfull över att återvända till Brynäs IF.

– Det känns speciellt men samtidigt väldigt inspirerande och helt rätt att komma hem till Brynäs, även om det är på en annan position den här gången. Jag får möjligheten att jobba med fantastiskt bra målvakter och ser fram emot att hjälpa dem utvecklas som både målvakter och individer. Samtidigt vill jag vara med och ta Brynäs framåt och uppåt som förening. Jag är förväntansfull inför säsongen.

Efter avslutad spelarkarriär har Holmqvist arbetat med målvaktsutveckling. Under somrarna har han haft ett nära samarbete med tidigare Brynäsmålvakter där han hjälpt till med fys- och isträning.

– Jag brinner för att hjälpa individer att utvecklas och då främst målvakter. Det är där mitt intresse och min styrka ligger. Erfarenheterna jag fått genom spelarkarriären har jag tagit med mig in i mitt ledarskap.

Utöver Brynäs och Karlskrona har Holmqvist under spelarkarriären även representerat bland annat New York Rangers, Minnesota Wild, Dallas Stars och Tampa Bay Lightning i NHL. På meritlistan finns även ett VM-guld med Tre Kronor. Han tillträder sitt arbete som målvaktstränare i Brynäs i samband med uppstarten av säsongen 2022/23.

Brynäs IF