• Huvudsponsorer

Dackell i stor intervju - så ska Brynäs jobba framåt

7 februari 2019 15:04
Herr

Tränarstaben som ska leda Brynäs herrlag framåt är kontrakterad. Nu berättar Andreas Dackell mer om strategin framöver. — Vi ska vara en förening som över tid når semifinal och finalspel och tävlar om guldet flera år i följd, säger sportdirektören.


Se Brynäs jaga tredje raka segern

På tisdag tar vi emot Luleå hemma i Gavlerinken. Här kan du köpa dina biljetter. #nuGävlarkörvi

På torsdagen presenterade Brynäs två viktiga pjäser för SHL-lagets framtid.

Magnus Sundquist har skrivit ett 2+1-årsavtal som huvudtränare.

Mikael Holmqvist har skrivit ett treårskontrakt som assisterande tränare.

Staben ska sedan utökas med ytterligare en assisterande tränare - och en ny målvaktstränare efter Anders Palm.

I en lång intervju berättar sportdirektören Andreas Dackell om de två rekryteringarna. Och om hur klubben jobbar med, i just det här fallet, herrlaget framåt.

Om vi börjar med Magnus Sundquist?

— Magnus är för mig en person som är jäkligt trygg i sig själv. Han har ett tydligt, rakt och ärligt ledarskap gentemot spelarna. Han talar om vad han kräver av spelarna varje dag – och jag tycker att hans kanske bästa egenskap är förmågan att få ihop en grupp. Han får ihop en grupp där alla jobbar till 100 procent och accepterar sina roller. Han är bra på att se alla spelare och lyfter människan bakom spelaren, så att personen kan prestera på ett bra sätt.

— Han har haft ett par månader nu där han visat vad han går för och vi har hunnit lära känna varandra. Jag tycker att det känns jättebra inför framtiden.

Och Mikael Holmqvist?

— Han kommer från våra egna led och vi tycker att han har gjort ett väldigt bra jobb för oss från juniortiden till nu. ”Honken” är precis som Magnus en person som är trygg i sig själv och sitt ledarskap. Han sprider ett lugn till spelarna och han och Magnus har verkligen klickat och kompletterar varandra väldigt bra. Det känns jättekul att släppa fram en tränare från de egna leden som verkligen tar för sig och kommer att fortsätta växa med uppgiften tillsammans med Magnus.

Se också: Här kan du se livesändningen med Andreas Dackell och Mikael Holmqvist i efterhand - med korrigerat ljud

Därifrån över till ännu mer övergripande frågor. Hur ser du på Brynäs framtid för SHL-laget?

— Jag tycker att Brynäs framtid ser riktigt intressant ut. För alla lag. Pratar vi herrlaget har vi gjort många förändringar under en kort period senaste tiden. Allting är inte som det ska just i dagsläget, men jag ser väldigt ljust på framtiden. En stor anledning till det, och varför jag tog det här uppdraget, är för att jag vet vad styrelsen och Micke Campese vill med föreningen. Och det är att bli nummer ett i Sverige. Det är en utmaning som ger en härlig känsla.

Vad vill Brynäs stå för på isen i SHL - om vi fortsätter att hålla oss till det i den här artikeln?

— Vi har varit tia i SHL:s grundserie tre av de fyra senaste säsongerna och just nu är vi tia den här säsongen också. Det är ren fakta. Här vill jag vara så tydlig jag bara kan och klargöra att Brynäs IF har högre ambitioner än så. Vi förstår att ingen som följer oss är nöjda med att vara tia i SHL över tid – och det är inte vi heller.

— Vår absoluta målsättning är att utvecklas för varje vecka den nuvarande säsonger går och tävla så långt in på säsongen som möjligt. Därifrån, från nästa år och framåt, vill vi vara en förening som över tid når semifinal och finalspel och tävlar om guldet flera år i följd. Det är det vi jobbar och strävar emot. Det är små marginaler i den här sporten och det är vi väl medvetna om, men oavsett det så ska vi framför allt vara ett semifinallag år efter år som därifrån tävlar om att vinna.

Vilken identitet vill vi ha på isen?

— Vi vill stå för en positiv hockey. Jag har sagt det i intervjuer tidigare också och min syn på hockey är att man vill se spelare som bryter mönster och gör de här publikfriande grejerna på isen. Självklart tillsammans med alla andra viktiga komponenter som behövs för ett vinnande lag. Det absolut viktigaste är naturligtvis att vara ett vinnande lag – men i framtiden vill vi vara det genom att vara ett offensivt lag.

Vilken hockey ska vi spela?

— Det går hand i hand med det ovan. Vi vill spela en kreativ och vinnande hockey. Det försöker och vill vi göra nu också, sen har vi varit i en formsvacka senaste tiden och då måste alla lag spela efter sina resurser. Men tittar du tillbaka historiskt så har Brynäs alltid haft de här kreativa spelarna.

— Jag tror att alla hockeyspelare spelar hockey för att de vill ha pucken. Den bilden vill jag att våra spelare i Brynäs ska ha framför sig, vår ambition är att det är vi som ska ha pucken så mycket som möjligt.

För att vi ska vinna matcher och kunna tävla om guld över tid anser många att vi behöver bli bättre på att föra spelet. Hur ska vi utveckla det?

— Det är en aspekt vi pratar mycket om och jag kopplar det till allt jag sagt ovan. Det här är något vi jobbar på varje dag och kommer att fortsätta jobba på varje dag framåt också. Jag tycker att vi hade en period före jul när vi ägde mycket puck och skapade mycket. Sen har vi haft en tung period i januari där vi hamnat i ett läge där vi tänkt mycket på det defensiva. Men jag kommer tillbaka till det jag sagt, vi vill och ska vara ett spelförande lag framåt.

Vem sätter spelidén i Brynäs IF?

— Den kommer jag att sätta tillsammans med den som blir ny herransvarig, utvecklingsansvarige och de ledarna vi har. Den gruppen tänker väldigt lika i dag och sedan kommer jag att vara ytterst ansvarig för hur Brynäs IF ska spela i framtiden. Det är den röda tråden som ska genomsyra det vi gör från herrlag till J18. I U16 tycker jag att det ska vara lite friare från system och att spelarna ska få vara i en så utvecklande och kreativ miljö som möjligt.

Vilka egenskaper kommer Brynäs att titta efter framåt?

— Framför allt att det är en bra person som fungerar i en grupp. Vi vill ha tävlingsmänniskor här. Som vill tävla varje dag både på träning och i match. Det är en egenskap som höjer alla som är i och runt laget. Sedan tittar vi självklart på vilka behov vi har i laget vid varje givet tillfälle. Behöver vi en rightare, en leftare, ska det in en offensiv back – eller behöver vi en tvåvägscenter? Sådana frågor har vi självklart uppe hela tiden. Men för att bryta ner det i egenskaper så söker vi framför allt tävlingsmänniskor som går bra in i en grupp.

— Tittar vi därifrån på fler egenskaper så vill vi ha spelare som passar in i den hockeyn vi vill spela. Så självklart spelare som kan spela en kreativ hockey. En annan otroligt viktig aspekt är om det är en spelare som är bra på att lyfta andra och göra andra bra.

Hur ser vi som förening på användandet av statistik som ett av flera verktyg?

— Den typen av statistik det pratas mycket om nu är ganska nytt i Sverige. Det har funnits i NHL under en längre tid och det är självklart ett verktyg vi använder varje dag. Har vi varit otydliga med det tidigare så är jag tydlig nu. Det är ett av flera verktyg som vår ledarstab använder dagligen. Vi lämnar ingenting åt slumpen och använder det i de områdena där statistiken kan hjälpa oss att bli bättre. Vi, precis som alla andra lag, ser och analyserar var vi tar våra avslut, var vi släpper till våra avslut och så vidare. Det är ingen nyhet från vilka ytor de flesta målen görs och släpps in i hockeyn.

NHL har ett uttryck som kallas rebuild - och väger in en klubbs långsiktiga värvningsstrategi.

Andreas Dackell och Brynäs IF planerar också på både lång och kort sikt.

— Hela föreningen är på väg in i en treårsplan och det kommer involvera alla våra lag också. Vi sitter på mycket information om hur spelare i nuvarande trupp resonerar och hur spelare som kan bli intressanta tänker. Det här är en sådan typ av fråga som förstås är jätteintressant för alla som följer oss – men där vi som klubb inte kan eller ska gå in för detaljerat i det här skedet av en säsong. Men självklart ser vi och planerar för längre sikt också.

— För att ändå utveckla litegrann så kan vi som klubb få information om att spelare kan ha intresse från starka ligor utomlands. Då börjar vi tidigt söka en ersättare som kan komma in och bidra på samma sätt, antingen med liknande egenskaper eller andra egenskaper vi tror kan göra skillnad. Känner vi att vi gjort en felrekrytering och har en spelare som inte passar in hos oss får vi se till att plocka in en spelare vi tror passar bättre hos oss i dagsläget. Så jobbar alla klubbar inklusive vi.

Många har en bild av att vi ska göra en hemvävd satsning i spelartruppen. Hur ser du på det?

— Vi kommer alltid följa Brynäsare som vi fostrat här och som är ute i Europa, Nordamerika eller andra klubbar. Om det sedan leder till att vi skriver kontrakt med dom eller inte är en helt annan sak. Hockey är en färskvara – och vi kommer inte plocka hit någon på gamla meriter. Men känner vi att det är en Brynäsare som vi känner kommer hjälpa oss så tycker vi absolut att det är ett plus i kanten. Då vet vi vad han står för och han vad vi som förening står för. Däremot tittar vi knappast bara efter tidigare Brynäsare, vi tittar efter alla spelare som kan hjälpa oss att bli bättre.

Se Brynäs jaga tredje raka segern

På tisdag tar vi emot Luleå hemma i Gavlerinken. Här kan du köpa dina biljetter. #nuGävlarkörvi