Analys med tränarstaben – säsongen hittills och vägen framåt
Publicerad: 2020-01-03
Herr
Brynäs IF får dagligen frågor av engagerade supportrar om herrlagets sportsliga process. Nu berättar tränarstaben om säsongen fram till nyår – och vägen framåt mot målsättningen att spela slutspel.

I morgon, lördagen den 4 januari, spelar Brynäs IF:s herrlag första matchen i SHL år 2020.

Vi kommer till nedsläpp mot Växjö i Vida Arena som elva i tabellen, med 34 inspelade poäng på 29 matcher. Ett snitt på 1,17 poäng per match.

Följande text kommer att avhandla hårda värden som poängsnitt, special teams, corsi och expected goals – och sammanföra det med mjuka värden som självförtroende och press.

Ett tydligt exempel på ishockeyns komplexitet är premiären borta mot Frölunda. Brynäs IF vann stort med 5-2 i Scandinavium och hyllades av såväl supporterleden som generellt hockeyintresserade.

— En oerhört skön seger för alla Brynäsare och en match där vi gör mycket bra. Men tittar vi i siffrorna har vi samtidigt både sämre corsi och expected goals än Frölunda, så det är inte alltid svart eller vitt, konstaterar tränarstaben med Magnus Sundquist, Mikael Holmqvist, Ove Molin och Robin Danielsson tillsammans med herransvarige Michael Sundlöv under ett längre samtal torsdagen den 2 januari.

Den 29 december, dagen efter bortaförlusten mot Leksand, tog Brynäs IF emot ett av många mail från våra supportrar med frågor runt herrlagets prestation.

Just det här mailet var både välformulerat, konstruktivt och analytiskt. Frågeställningarna byggde mycket kring en uppdelning av de 29 omgångarna hittills i två skikt.

Ett skikt fram till omgång 17 borta mot Färjestad den 14 november.

Och ett skikt från omgång 17 till den senaste mot Malmö.

En analys av nyckeltalen corsi, skott för i sektorn och skott emot i sektorn i spel fem mot fem visar en nedåtgående trend i just fem mot fem.

Poängsnittet under de första 16 matcherna, där Brynäs IF över den tiden hade starka värden i fem mot fem, var 1,1 poäng per match.

Poängsnittet under de senaste 13 omgångarna, där vi över den tiden har svaga värden i fem mot fem, är snittet 1,2 poäng per match.

Till det följer att laget under det första segmentet hade ett sämre special teams där framför allt powerplay första omgångarna låg på 12 procent, jämfört med 31 procent under andra skiktet. Även boxplay är bättre i det andra skiktet med 77 procent jämfört med 73 procent fram till omgång 17.

En enkel sammanfattning av de båda skikten landar i att Brynäs IF skapade mycket i det offensiva spelet och släppte till lite i det defensiva – men med svagare special teams – i fem mot fem första 16 omgångarna.

Och att Brynäs IF skapat mindre – men med klart bättre special teams – i fem mot fem senaste 13 omgångarna.

Till utvärderingsformen av de två segmenten av grundserien hittills tillkommer att huvudtränaren Magnus Sundquist till omgång 17 uttalade en justering i spelet.

— Tidigare på säsongen har vi varit för naiva och för optimistiska i vårt spel. Då har det varit spel nummer ett och det enkla nummer två. Det har vi pratat en hel del om även om vi gjorde det bra mot Frölunda och även matchen innan det. Det har vi fokuserat på mer på det enkla och börjat pränta in det, sa Sundquist till Hockeynews.se.

Sedan dess har det bildats en uppfattning att Brynäs IF gjort en större kursändring mot ett mer defensivt grundspel. Det förstärks också av den sämre statistiken exempelvis i både corsi och skottförsök i sektorn.

Men det är inte fullt så enkelt.

— Jag kan klart och tydligt kommunicera ut till alla som följer Brynäs IF att de ändringarna vi gjorde kring den tidpunkten inte alls var särskilt stora. Vi gjorde absolut ingen revolutionerande ändring. Vi sa att vi skulle spela enklare och rakare. Budskapet till laget var mer att vi ibland behöver nöja oss med det enkla, i stället för att bjuda bort saker som vi gjorde vid några tillfällen. Det handlade mest om att bli mer noggranna kring linjerna för att inte ge bort turnovers (kontringar) i samma utsträckning – och det upplever jag att vi har blivit bättre på, säger Sundquist.

Brynäs ledarstab följer den statistik som finns tillgänglig offentligt, likt corsi och skott i sektorn. Men tränarstaben har samtidigt tillgång till mer avancerade digitala analysverktyg i vardagen.

Där är ett nyckeltal expected goals, som till skillnad mot corsi värderar skottförsök utifrån graden av ”het målchans”.

— Det är mycket mer intressant än corsin, där en dump från mittzon som träffar mål blir ett skott på mål som räknas. Det är förstås inte ointressant, men expected goals-nyckeltalet väger tyngre. Där tittar vi framför allt på antalet heta målchanser vi skapar, och släpper till och vilka lärdomar vi kan dra av dem.

— Om vi utifrån det tittar på de här två segmenten av grundserien hittills så finns det förklaringar till varför nyckeltalen sticker ut så mycket under den första halvan. Det kommer mycket utifrån att vi hade en skyhög corsi och expected goals i 4-1-segern hemma mot Oskarshamn den 17 oktober. Det som göms undan i det segmentet är att vi hade fyra matcher innan den där vi var riktigt dåliga och tog noll poäng mot Örebro, HV71, Luleå och Skellefteå. Där är det helt enkelt IKO-matchen som drar upp snittet när vi i själva verket hade vår kanske sämsta period under grundserien hittills.

— Utöver just IKO-matchen ser det relativt likadant ut över hela säsongen där IKO är den överlägset bästa medan Luleå borta 10 oktober, Malmö hemma 29 oktober och Djurgården borta 17 december är de tre sämsta. Vilket också speglar resultaten i de matcherna.

Fortsättningsvis leder analysen vidare till att Brynäs IF hade en högre högstanivå under den första halvan av det som spelats hittills.

Det som skett sedan dess är att ledarstaben arbetat för att höja lägstanivån – för att arbeta bort perioder som den mellan 3 till 10 oktober.

— I de matcher där vi var bra spelade vi på en riktigt hög nivå. Problemet var att det var en riktigt jäkla låg nivå i de matcherna där vi inte var bra. Och det problemet fick vi koll på under den andra halvan, bortsett med Djurgårdsmatchen (0-6-förlust på Hovet) som ett lågvattenmärke, säger Michael Sundlöv.

— Det är en liten förändring som kom utifrån att vi tyckte att glappet mellan högsta- och lägstanivå var alldeles för stor. Därför ville vi tajta ihop det. Kanske på bekostnad av att vi inte nått vår högstanivå lika ofta. Sedan kan vi konstatera att vi kanske inte ens hade suttit och funderat över det här om vi haft ett lika bra powerplay som nu i början av säsongen.

I de matcher där Brynäs IF svarade för positiva prestationer i inledningen av serien bedömer tränarstaben att det främst var vårt svaga special teams som hindrade oss från fler segrar.

— Tittar vi exempelvis på Färjestad hemma i den tredje omgången är det många Brynäsare som är överens om att vi borde vunnit den matchen. Det återspeglas också i expected goals-statistiken. Hade vi haft det powerplayspelet vi har nu i den matchen hade vi sannolikt vunnit den, och så vidare. Samma sak i Linköping borta i omgång 2. Hade vi fått med oss positiv energi av mål i powerplay i stället för den negativa energi som bildades av frustrationen över att inte få utdelning i PP hade det sannolikt gett fler segrar och betytt att vi kunnat vara i ett helt annat läge än där vi är nu. I stället för att fundera över streck och så vidare i tabellen hade vi kunnat spela mer avslappnat, resonerar tränarstaben.

— Det är den analys vi drar av de matcher där vi spelade bra i början av säsongen. Sen hade vi som sagt fler matcher där vi inte var nära också, och därav ambitionen att arbeta bort den typen av matcher. Vilket vi tycker att vi gjort, med undantag för Djurgårdenmatchen.

I andra delen av säsongen är laget som sagt klart bättre i special teams, och har också ett marginellt högre poängsnitt.

Givet att vi hade kunnat behålla de bästa delarna i fem mot fem och adderat ett uppgraderat special teams borde vi tagit mer poäng under de sista 13 matcherna. Ändå har det bara ökat från 1,1 poäng/match till 1,2. Hur lyder analysen av det?

— Vi bedömer att det i huvudsak är en självförtroendefråga. Spelarna har inga andra order nu utöver att vårda pucken för att skydda oss från spelvändningar. Vi ska spela och vara noggranna med pucken, vi vill ligga kvar med en hög trea för att bevara trycket i anfallszon. Det är precis samma saker vi sa inför Frölunda borta i premiären.

Många Brynäsare fastnade för en CMore-sändning där det konstaterades att våra backar väljer att dumpa in pucken i zon vid 75 procent av tillfällena. Har backarna order om att dumpa i större utsträckning?

— Absolut inte. Och det är här vi menar att det blir en självförtroendefråga. Dumparna har att göra med var vi hamnat och var vi är. Vi har samma budskap, men vi är mer stressade och pressade. Vi kastar ifrån oss puckar på ett annat sätt än om vi hade haft självförtroende att hålla i den och spela oss mer in i anfallszon. Det är definitivt inget budskap utan mer saker som sker utifrån situationen vi är i.

— Det är en följd utav att vi blivit ängsliga och oroade i vårt spel. Om vi bryter ned matcherna i sig kan vi exempelvis ta Malmö senast. Okej, vi får en del powerplay i början. Men utöver det dumpar vi inga puckar i början av den matchen. Vi spelar oss in i zon och gör bra saker. Sen blir vi ängsliga när vi släpper in mål. Scenariot ser likadant ut hemma mot Oskarshamn också. Vi åker inte och dumpar in massor av puckar i inledningen av matchen, det sker när vi blir ängsliga. Och det är det vi måste jobba bort.

Vilket såklart blir the million dollar question-frågan som är väldigt enkel att ställa, men uppenbarligen svårare att lösa. Hur tänker ni där?

— Vi ska trycka på att de ska fortsätta våga spela. Efter smockan mot Djurgården har vi tryckt ännu mer på att våga spela hockey och spela pucken till varandra i stället för att ge bort den. Det är ett budskap både på träning och match. Sedan finns ett men, att när tillfälle inte ges att göra det så är det bättre att ha pucken framför oss i stället för att motståndarna får en målchans. Men det är det enda ”men:et”.

Vilken typ av hockey ska Brynäs IF spela sista 23 matcherna av grundserien för att förhoppningsvis leda oss in i ett långt slutspel?

— Vi ska spela likadant som vi gjort hela säsongen. Vi vill vara noggranna vid våra ingångar och inte släppa till kontringar emot oss. Samtidigt vill vi spela oss in i zon så ofta det bara går och kunna etablera tryck i offensiv zon. Nyckeln blir att spela med ett större självförtroende och kunna hantera insläppta mål på ett bättre sätt. Sen vill vi självklart bibehålla den senaste produktionen i powerplay och förbättra vårt boxplay.

— Sedan är vi väl medvetna om var vi befinner oss i tabellen. Vi är elva just nu, och det är inte tillräckligt bra för att ta oss till i första hand play in. Vi behöver bli bättre och utveckla samtliga delar i spelet och oss själva både som lag och på individuell nivå. Det är vårt ansvar som tränarstab att få ut mer av laget.

Nu har vi analyserat mycket hårda värden och nyckeltal. Hur ser ni på de första 29 omgångarna rent känslomässigt?

— Fakta är att vi har tagit de poäng vi tagit, och spelat som vi spelat. Hade vi haft PP som på slutet hade vi varit i mitten av tabellen om inte bättre, och garanterat inte känt den här ängsligheten och i nästa led inte haft de här dumparna. Det är ingen ursäkt eller bortförklaring, utan det är helt enkelt en förklaring till varför det blivit så här. Vi har gjort 21 mål i PP och släppt in 22 i BP. Hade vi gjort låt säga 30 mål i PP … var hade vi varit då? PP är en stor del i det här, som sedan ger ringar på vattnet och som vi sen får erkänna att vi inte har lyckats lösa, säger Michael Sundlöv.

Magnus Sundquist fortsätter:

— Ofta kan man ser om det finns attityd, moral och vilja i ett lag utifrån hur man går in till matcher. Där tycker jag att vi visar att vi har de delarna. Till och med Djurgården borta kommer vi bra in i matcher och det är vi som håller i taktpinnarna första fyra-fem minuterna. Sen kan vi ta de tre senaste matcherna där vi borde stängt matchen mot Oskarshamn i första perioden. Vi borde gjort 2-0 mot Leksand och vi borde gjort 2-0 och kanske till och med 3-0 hemma mot Malmö. Hade vi däremot inte gått ut till matcherna på det sättet så hade jag blivit jäkligt orolig.

I det analysverktyg tränarstaben använder analyseras antalet målchanser i matcherna av en oberoende leverantör. I det konstateras att Brynäs hade 19-8 i målchanser mot IKO, 12-17 i negativ aspekt mot Leksand och 15-8 hemma mot Malmö i den senaste matchen.

— Det är bland annat sådant som bygger en analys där vi känner att vi borde vunnit både IKO- och Malmömatcherna. Leksandsmatchen kan vi däremot inte säga något om utöver känslan att vi borde gjort 2-0 och fått ett annat läge utifrån det. Så trots att vi förlorat, och det är vi mycket väl medvetna om och försöker inte sopa under mattan, så tycker vi att vi ska ha mer utdelning.

— Därför ska spelarna fortsätta våga spela hockey som de gjort under stora delar av säsongen, utan att för den delen bli naiva. Det finns en stressfaktor nu som gör att vi inte lyckats reda ut exempelvis ett insläppt 1-1-mål mot Oskarshamn och det är upp till oss samtliga tillsammans att lösa det och utvecklas både som lag och individer de månaderna som är kvar på säsongen.

Gällande målsättningen för den fortsatta säsongen står den fast precis som innan säsongen. I den treårsplan Brynäs IF etablerat gäller i första hand kvartsfinal säsongen 19/20, för att sedan tävla om att gå så långt som möjligt.

Den taktiska analysen med tränarstaben är den första av två utvärderingsintervjuer. Måndag den 6 januari följer del två, där klubbdirektören Michael Campese utvärderar och redogör för säsongen hittills och den sportsliga verksamheten med fokus på herrlaget i ett mer övergripande och strategiskt perspektiv.

Du behövs på läktaren

I såväl med- som motgång behöver Brynäs IF dig på läktaren. Som individ gör du en viktig skillnad - både i form av att stötta laget, bidra till inramningen i arenan och ekonomiskt. Torsdagen den 9 januari spelar vi första hemmamatchen 2020 när vi tar emot Rögle. Det är nu, vid tyngre perioder, vi behöver dig mer än någonsin på läktaren. Hoppas vi ses på plats!

Biljetter hittar du här.

Kommunikationschef Kevin Johansson