Campese om rykten, sportchefsrekrytering, ekonomin och organisationen

Publicerad: 2021-03-31
Brynäs
Utdrag från Privatpartnermöte.

_Under tisdagskvällen mötte klubbdirektör Michael Campese våra Privatpartners i ett nästan två timmar långt digitalt möte. Ett forum där ni, våra supportrar, själva fick möjligheten att framföra era frågor och funderingar.

Nedan har vi sammanställt några av de ämnen och frågor som diskuterades vid träffen._

Om ryktena om att han ska lämna Brynäs:

— De senaste månaderna har varit viktiga. För hela Brynäs. Jag har inte haft ambitionen att lämna men däremot så har jag suttit i många och långa diskussioner med mina chefer, styrelsen, om hur vi ska ta det här, allt det här, framåt. Det känns viktigt att jag i min roll inte går runt i en så fin förening som Brynäs och inte är överens med ledningen. Det här är en medlemsägd förening med en stor historia och tradition och man behöver en enad bild hur man ska jobba tillsammans.

Om SM-silver i SDHL:

— Det är en sak som vi verkligen lyckats med. Jag minns inte exakt om det var fem eller sex spelare min första dag 2018, men de kom med en lista på punkter eller krav de ställde på oss för att fortsätta. Och den listan ligger vi långt, långt före, vilket är fantastiskt. Det stöd som funnits runt omkring och de som har jobbat med dam- och flicksatsningen har gjort det otroligt bra. Man vill aldrig förlora en final men denna gång kändes det som att vinna ett silver. Spelet var fantastiskt bra och tänk när hela ligan är så stark att varje match ser ut som finalmatcherna. Väldigt roligt att få uppleva framgångar.

Om SHL-lagets tabellplacering:

— Klart vi har funderat mycket kring det, det gör vi allihopa. Det är inte så att vi inte synar det vi gör och vi jobbar med det hela tiden. Sen ska man ha klart för sig att det är en svårare verksamhet att förändra. Det blev en kulturkrock där tränarna kom in med ett helt annat synsätt och ett sätt som många av spelarna inte var vana vid. Både sättet att träna och spela. Sen kan man konstatera att det inte är bra att inte träna under december och hade serien börjat senare hade vi säkert legat i ett annat läge. Sen har det knappast hjälpt att inte kunna träffas så mycket som vi velat, nu när vi varit inne i en förändringsprocess. Det är inte bortförklaringar utan bara att konstatera läget. Sen får vi ändå så klart landa in i att resultaten inte är godkänt på något sätt men också att det finns många möjligheter den här veckan. Möjligheter som vi måste greppa.

Om att Michael Sundlöv lämnar Brynäs IF:

— Vi har pratat under en längre tid men i slutändan kunde vi inte enas. Sen tror jag att om man väljer att tacka nej så tror jag att det på något sätt blir rätt ändå. Hittar man inte ett sätt att gå framåt tillsammans då är det inte rätt heller. Då är det bättre att gå vidare för båda parter.

Om processen att hitta en ny herransvarig:

— Man är ofta ute och scannar av marknaden tidigt, oavsett om det kommer till spelare eller ledare. Så nu när det blev klart att Micke lämnar var det bara att dra igång de samtalen och rekryteringsprocesserna.

— När man har möjligheten att göra något nytt ska man också se över möjligheten att göra på ett nytt sätt. Det vi letar efter nu är en profil som jag inte tror är så vanlig. Det finns ett par namn som känns riktigt, riktigt spännande och om vi landar något av dem så tror jag att ni kommer förstå vad jag menar. Vi är ute efter någon med akademisk bakgrund, ett stort kontaktnät, en analytisk förmåga, bra förhandlingsteknik och ett starkt ledarskap.

När vill ni ha en ersättare på plats?

— Jag har en förhoppning att vi kan ha det klart första juni. Då har vi en månads glapp mellan att Sundlöv lämnar och den nya är på plats som vi kan hantera med den kompetens som finns i huset och eftersom det är så mycket som redan är gjort i lagbygget.

Om ni hoppas ha en ny sportchef på plats i juni, vem ska då spika SHL-truppen till nästa år?

— Många saker är redan gjorda och vi har kvar Micke ett tag till. Idag är dessutom tränarna högst involverade i vilka man plockar in. Och om det innebär att det är en förhandling som måste lösas i det glappet som skulle kunna uppstå så kommer vi klara att hantera det.

Om omstruktureringen av organisationen:

— Egentligen började det med pandemin. Vi hade en prognos på ett minusresultat på 40 miljoner. Och hade vi varit kvar där, då hade vi nog inte suttit här idag. Det innebar att vi behövde göra åtgärder, bland annat lönesänkningar där personal, spelare och ledare visat ett fantastiskt stöd. Supportrar, företag har stått kvar, Privatpartners som fortsätter bidra, människor som har swishat och mycket mer. Det är en oerhörd tacksamhet för det och en stor del i att vi minskat det ekonomiska tappet. Sen tvingades vi till varsel och uppsägningar. Det gjorde att egentligen hela organisationen tappade tio tjänster, vilket så klart ledde till att det blir en oro i organisationen. Det handlar ändå om människor som har sitt leverne i Brynäs och sånt skapar inte lugn i en organisation. Men vi var tvingade att göra de här sakerna för i slutändan handlade det om överlevnad. Nu sitter vi idag och har halverat det underskottet.

— Om man ska göra en analys som är rättvis, då kan inte jag, styrelsen eller någon annan i Brynäs göra den för då blir den partisk. Det måste komma in en part utifrån för att den ska bli rättvis. Han som delvis gjort den här analysen som vi gjort heter Gunnar Ekman. Han är skicklig på analys och skicklig på gruppdynamik. Han har intervjuat ett 40-tal anställda för att skapa sig en bild av läget. Den analysen ligger till grund för hur vi ska jobba framåt, bland annat med formella system, arbetsvägar och policys och hur vi gör uppföljningar.

— Vi hade en organisation som klarade av den nivå vi låg på och som hade klarat av lite till för vi var inte tillräckligt effektiva. Nu har vi minskat organisationen och då är vi tvungna att backa lite men också hitta en väg för hur vi så snabbt som möjligt ska komma tillbaka och gå framåt och bli ännu starkare.

Om ekonomin:

— Vi har gått från en prognos på minus 40 till minus 20 miljoner för det här året, som det lutar åt nu. Vi har ett eget kapital på 16 miljoner och landar alltså på minus fyra. Men det är inte heller hela sanningen. Vi har en god likviditet som sträcker sig en bra bit in på hösten och sen kommer förhoppningsvis även publikintäkter igen och innan dess även intäkter från företagspartners. För mig är det viktigt att vi först och främst kan betala för oss så vi inte hamnar i skuld. Vi har inte släpat med en enda räkning och gör det fortfarande inte. Men vi kommer att behöva jobba jättehårt med ekonomin säkert ett par år framåt.

Finns det något som kan göra att det ekonomiska resultatet kan bli bättre än den prognos på minus 20 miljoner som ligger just nu?

— Vi har gjort väldigt många aktiviteter, bland annat med er supportrar och ni har ställt upp fantastiskt. Just nu jobbar vi oerhört med våra företagspartners där vi också har kampanjer och det är oerhört glädjande att det är nästan ingen som har krävt tillbaka pengar för till exempel sina loger, trots att de inte kunnat utnyttjats. Men oavsett vad resultatet blir i år så blir det oerhört viktigt, kanske ännu viktigare, hur vi hanterar det nästa år. Det kan låta konstigt men kan vi få ner underskottet nästa år är det nästan bättre och då har vi dessutom lite tid på oss och behöver inte göra saker i panik just nu. Med det sagt planeras och genomförs det aktiviteter hela tiden. Det som har hänt både med koncept och på intäktssidan är stor skillnad bara för hur det var för ett år sedan. Jag känner mig trygg i det arbetet som genomförs där.

Om att stänga ligan förra säsongen men inte i år:

— Det är en av frågorna vi har ställt, ”vad är skillanden?”. Då stängde vi ner ligan på några timmar utan att egentligen veta så mycket. Nu har vi all fakta men ska inte stänga ner. Det är en av de frågorna vi har drivit så klart. Men det jag kan säga är att det inte är tillräckligt många klubbar som tänker som vi i den frågan.

Om att årsmötet blir digitalt, precis som förra året:

— Föreningsdemokrati är viktigt och om ett digitalt möte gör att vi kan vara fler närvarande på årsmötet så är det jätteviktigt. Jag tyckte det fungerade jättebra förra året. Det är ett tillfälle att både förklara och ifrågasätta och det ställer krav på oss i föreningen. Det är viktigt att ni och andra förstår vad vi gör och det skapar också en trygghet hos oss själva. Jag tycker att det är en jättebra idé.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist
Huvudpartners
Officiella Partners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör
Officiell Design- och fastighetspartner
Officiell Merchandiseleverantör
Guldklubben