Premiärmarsch för Brynäs IF och hockeyns framtid - tillsammans går vi för hjärnforskningen
Publicerad: 2019-07-01
Brynäs
Hjärnskakningar är det kanske största hotet mot vår sports framtid. I vår strävan mot en mer hållbar hockey dedikerar vi hemmapremiären 19/20 till att belysa och uppmärksamma frågan. Därför bjuder vi nu in till en stor premiärmarsch den 21 september – där vi laddar upp för matchen mot Färjestad samtidigt som vi går för hjärnforskningen tillsammans med insamlingsfonden Bissen Brainwalk.

Över hela världen börjar diskussionen om en hållbar planet växa mer och mer.

FN har etablerat 17 globala mål för att skapa en bättre framtid för kommande generationer.

Ett av målen handlar om god hälsa och välmående.

Där har vår sport en stor utmaning.

Ishockeyn är i dag på en fantastisk plats som en av våra absolut mest engagerande och publikgenererande idrotter. Men den mår inte lysande överallt.

Vi står inför fler stora utmaningar, varav en är särskilt tydlig. Hjärnskakningarna.

Bara kopplat till fjolårssäsongen hade vi i Brynäs IF tio hjärnskakningar i våra representationslag.

Ishockeyn har i dag spelare som tvingas sluta spela på grund av dem.

Juniorer som hamnar på sjukhus.

Spelare vars dagliga liv påverkas negativt av dem.

Spelare som på grund av att ha utövat vår sport kan ha svårt att vara den bästa föräldern för sina barn.

Det är inte okej.

Det är framför allt inte hållbart över tid.

Arbetet för att lösa hjärnskakningshotet är stort. Inget Brynäs IF eller någon enskild klubb eller individ kommer lösa på egen hand.

Betyder det att vi inte ska göra vårt?

Nej.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Så tänker i alla fall vi.

Det tydligaste vi kan göra i dag är att uppmärksamma, belysa och berätta hur viktig frågan är. Så det kommer vi att göra.

Många idrottsklubbar arrangerar supportermarscher till sina hemmapremiärer.

Ofta inramade av ett fantastiskt engagemang och supporteranda. Så tänker vi med vår också. Men vi tänker att den dessutom ska innehålla något ännu större.

En manifestation mot hjärnskakningarna som hotar vår sport – tillsammans med en av dem som över tid arbetar för de som strävar mot lösningen.

Vi pratar om hjärnforskningen.

Brynäs IF bygger premiärmarschen till hemmapremiären mot Färjestad lördagen den 21 september tillsammans med Bissen Brainwalk. En insamlingsfond startad 2014 – och som sedan dess drivit för att samla in pengar till hjärnforskningen och sprida information om hjärnans alla sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar.

Hemmapremiären mot Färjestad har nedsläpp 15.15 – och vi startar premiärladdningen från Stortorget.

Dagen kommer bjuda på flera härliga inslag som uppträdande från Lansen och Liljan, uppvisningar från Gefle Gymnastikförening och Uddans Dansstudio. Henrik Harrysson kommer att vara konferencier och självklart är Brynästigern på plats med bland annat ansiktsmålning.

Vid klockan 13.45 samlar vi sedan ihop oss och går gemensamt via gatorna i Gävle mot Gavlerinken och hejar fram vårt Brynäs IF till tre poäng.

Du som blir en del av uppladdningen på torget kommer också få biljett till matchen.

Alla som swishar minst 50 kronor till Bissen Brainwalk och går marschen från Stortorget till Gavlerinken får en biljett till dess att vi fyllt maxantalet (totalt 1 000 biljetter).

Alla pengar som samlas in skänks sedan oavkortat till Bissen Brainwalk, så att insamlingsfonden kan fortsätta vara en finansiär till arbetet för hjärnforskningen.

— Hela den här dagen kommer symbolisera mycket av det som Brynäs IF vill stå för. Vi vill vinna matcher på isen, och vi vill vara en del av att vinna matcher utanför den också. Matchen mot hjärnskakningar är en av de absolut viktigaste som hockeyn går i dag. Det vet vi brynäsare lika väl som alla andra i ett läge där flera av våra spelare tvingats sluta spela eller drabbats av problematiken. Kan vi tillsammans med alla våra supportrar hjälpa en insamlingsfond som Bissen Brainwalk att i sin tur hjälpa hjärnforskningen med ekonomiska medel samtidigt som vi skapar en folkfest och fyller Gavlerinken så har vi tillsammans gjort något oerhört bra. Därför hoppas jag verkligen att vi ses på Stortorget, säger Johan Cahling, Brynäs IF:s direktör för varumärke, hållbarhet och strategiska partnerskap.

Mathias ”Bissen” Larsson:

— Jag är otroligt glad och tacksam över att Brynäs IF tar Bissen Brainwalk till Gävle. Det känns angeläget att vara med och sprida vårt budskap inom hockeyn, då arbetet mot hjärnskador inom sporten behöver vara högt upp på agendan. Insamlingsfonden Bissen Brainwalk har donerat dubbla stipendier (550 000 kronor) till forskningen kring vad som händer i hjärnan när man drabbas av upprepade hjärnskakningar, och där är det flera hockeyspelare som har varit med i studierna. Jag själv vet precis hur de hockeyspelare som vittnar om sviterna efter sina hjärnskakningar mår, när hjärntröttheten slår till och det enda som finns att göra är att lägga sig i ett mörkt rum och vänta på att den värsta huvudvärken ska gå över. Det börjar bli många drabbade hockeyspelare nu, och det är helt enkelt inte acceptabelt. Med det sagt är det verkligen superviktigt att Brynäs tar det här initiativet, och jag hoppas att fler hockeyklubbar hakar på!

Program för premiärdagen:

11.00) Brynäs IF, Bissen Brainwalk och företag ställer ut på Stortorget.

12.00) Uppträdande på scenen med Gefle Gymnastikförening och Uddans & Co Dansstudio.

13.00) Brynäs IF:s scenprogram startar med gäster, hockeysnack och livemusik.

13.45) Marsch till Gavlerinken Arena.

15.15) Nedsläpp Brynäs IF — Färjestad BK

Gångväg

Alla detaljer om den exakta gångvägen med mera följer inpå dagen. Vi utgår ifrån Stortorget och tar oss tillsammans till Gavlerinken!

FAKTA: Det här är Bissen Brainwalk

2010 drabbades den tidigare SM-vinnaren i bandy, Mathias ”Bissen” Larsson, av en stroke. Vägen tillbaka blev lång och krokig. För att motivera sig att kämpa satte han upp ett mål: ett år efter stroken skulle han gå runt sin hemstad Köping. Som extra sporre bjöd han in vänner och bekanta att gå med honom. Samtidigt skulle de skänka en slant till hjärnforskningen. Bissen och hans fru skapade ett event på Facebook som de kallade Bissen Brainwalk och bjöd in alla som ville att gå med dem. Gensvaret blev enormt, närmare 1000 personer kom!

Där och då föddes fenomenet Bissen Brainwalk.

I takt med att Bissen Brainwalk växte, växte önskan om att arbeta i egen regi med bättre kontroll på att insamlade medel gick dit man önskade. Den 19 september 2014 beviljades Insamlingsfonden Bissen Brainwalk ett eget 90-konto och verkar inom ramen för Svensk Insamlingskontroll. Innan dess gick insamlade pengar till Hjärnfonden.

Insamlingsfonden Bissen Brainwalk har till syfte att samla in pengar till hjärnforskningen samt att sprida information om och förståelse kring hjärnans alla sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar. En gång per år delas insamlade medel ut i form av forskningsanslag till olika områden inom hjärnforskningen.

Insamlingsfonden Bissen Brainwalk är en ideell förening som arbetar och verkar inom ramen för Svensk Insamlingskontroll och har godkänts för 90-konto.

Vill du också bidra till hjärnforskningen? Då kan du skänka pengar via följande sätt:

Bankgironummer 900-4144

Plusgironummer 90 04 14-4

Swish 123 900 41 44

Kommunikationschef Kevin Johansson