Damhockey på toppnivå i 30 år
Publicerad: 2018-01-26
Historia
Brynäs herrlag har en unik svit – inte sedan 1960 har de behövt lämna högsta serien. Men damerna är inte mycket sämre, de har spelat på toppnivå ända sedan starten på 80-talet.

Brynäs började med damishockey så tidigt som 1981. Åtminstone har den rutinerade ledaren Tony Östlund en minnesbild av att han har hört det. Men på den tiden var det säkert ännu jobbigare än nu att hålla på med ishockey om man var tjej. Det handlade nog inte bara om dåliga träningsvillkor utan också om rent förakt. Inte skulle tjejer hålla på med en så tuff sport.

Dam- och tjejlagen togs inte på allvar av förbund och media heller. I Gästriklands Ishockeyförbunds årsberättelser står inte en rad om kvinnlig ishockey förrän 1984, då man noterade att Brynäs och Heby ställde upp med varsitt flicklag på Hockeyns dag i Gavlerinken. Sedan dröjde det till 1986-87, då det på några rader omnämns att Brynäs damlag även denna säsong spelat i division I, som var högsta serien, och kom trea efter Nacka och Farsta. Dessutom att Marie Hedlund och Petra Wickström hade tagits ut till det svenska VM-laget. ”Även denna säsong” innebär alltså att klubben spelat i serien även 1985-86. Det finns också en uppgift i årsberättelsen om att några andra klubbar startat träning för flickor men inte kommit igång med att bilda några lag.

Ytterligare noteringar från dessa pionjärsäsonger:

1988-89: Den första EM-turneringen för kvinnor arrangerades i Düsseldorf. Fyra Brynästjejer – Petra Wickström, Maria Hedlund, Camilla Kempe och Karin Andersson – fick plats i den svenska truppen. Sverige tog silver. Samma säsong spelades det första SM-slutspelet. Brynäs hade hemmaplan i Gavlerinken men slogs ut i semifinal av MoDo.

1989-90: Brynäs kom fyra i Allsvenskan, som serien tydligen kallades då. Och Camilla Kempe kom med i VM-laget.

1993-94: Brynäs kom trea i SM. Ja, så har det rullat på. Trots att fler och fler klubbar har fått igång damverksamhet har Brynäs behållit sin position bland de bästa i landet. Precis som herrlaget (sedan 1960) har de aldrig behövt lämna högsta serien, och under åren 2010, 2011, 2012 och 2013 nådde de SM-final varje säsong – utan att ta guldet.

Här är några av de mest framgångsrika spelarna:

Joa Elfsberg

Den mest omskrivna av alla kvinnliga Brynässpelare. 315 matcher blev det under de 18 säsonger hon spelade från 1993 till 2011. 255 mål också och 120 assists. Dessutom tog hon två olympiska medaljer och en i VM.

{!A}

Nanna Jansson och Joa Elfsberg är två av Brynäs mest namnkunniga spelare genom tiderna.

Nanna Jansson

Gjorde 140 mål på 123 matcher under åtta säsonger (1997-2005). Sex säsonger i landslaget blev det också. Och i OS och VM var hon till och med framgångsrikare än Joa med två medaljer i vardera.

{!C}

Karin Johansson

I tolv säsonger (2001-06, 2007-14) öste hon in mål för Brynäs. På 348 matcher gjorde hon 252 mål och passade till 186. Totalt 438 poäng – mer än manliga hjältar som Lill-Prosten Karlsson, Anders Huss och Virus Lindberg!

Karin Johansson har skrapat ihop fler målpoäng än alla herrspelare utom fem.

Annika Åhlén

Målvakt som spelade fyra säsonger och 124 matcher i Brynäs 2001-05. Hon var också landslagsmålvakt elva säsonger i rad.

Just nu är Brynäs damlag inne i något som kanske kan kallas en återhämtningsperiod sedan oväntat många spelare lämnade laget efter förra säsongen – samtidigt som den kontrakterade tränaren Magnus Grönlund tvingades säga upp sig av hälsoskäl.

Den gamle Brynäs- och landslagsmålvakten Åke Lilljebjörn fick överta hans roll och har nu fullt upp med att förstärka truppen inför kommande säsonger. I år lär det inte bli något SM-guld, men SDHL-statusen är heller inte i någon direkt fara. Brynäs ligger före helgens dubbla matcher på åttonde plats med elva poäng ner till närmaste lag under strecket – SDE, som är motståndare i lördagsmatchen i Gavlerinken.

Och även om placeringen är blygsam just nu så satsar Brynäs IF målmedvetet på sitt damlag. Och där finns ett antal minst sagt meriterade spelare – som målvakten Sara Grahn och forwarden Erica Udén Johansson, som båda snart packar för att åka till Korea och representera Sverige i OS. För Sara och Erica är det den tredje OS-turneringen.

I laget finns också Angelica Östlund, som gjort 18 A-landskamper och har producerat mer än 300 poäng i högsta ligan. Och Anna Borgqvist med 86 landskamper och uppåt 200 poäng i seriespelet för Brynäs. Även Anna Borqvist packar och åker till OS, för hennes del är det för andra gången.

I helgen spelar damlaget dubbla SDHL-matcher i Gavlerinken Arena. Kom och stötta spelarna och ta chansen att träffa spelarna i entréhallen!

Läs mer om det här >>>

FOTNOT: Före 2007/2008 var det regionalt spel för damerna och så gick de bästa vidare till SM-slutspel. 2007/2008 fanns för första gången något som hette Riksserien, men då spelades den bara under våren, det var regionalt spel under hösten. 2008/2009 kom första Riksserien som sträckte sig från hösten till våren och sedan avslutande SM-slutspel och kvalspel. Inför förra säsongen bytte organisationen namn till SDHL, Svenska damhockeyligan.

Historieskribent Ulf Kriström