Nagelbitare i Stockholm - Brynäs föll efter straffläggning mot Djurgården
Publicerad: 2019-01-20
Brynäs spelade publikfriande hockey och var riktigt stabila i försvarszonen - men Djurgården kunde kamma hem segern på straffar. Slutresultatet blev 1-0.

Matchen inleddes frejdigt med två anfallsglada lag som tog varje möjlighet att vända spelet.

Efter fem spelade minuter fick vi möjlighet att spela i numerärt överläge sedan Emelie Cordoba blivit neddragen vid en kontring.

Brynäs kunde då bita sig fast i Djurgårdszonen och lagkaptenen Erika Grahm kunde flera gånger om avlossa bössan som hemmamålvakten skulle kämpa med att hantera. Även Cassandra Vilgrain kunde skicka iväg några giftiga avslut men inget Brynäsmål skulle falla denna gång.

Istället skulle Djurgården vara närmast ett mål när en forward i boxplay bröt en passning och åkte sig till ett friläge som Brynäsmålvakten Sonja van Der Bliek kunde avvärja med en kvalificerad räddning.

Spelet återgick därefter till att bölja fram och tillbaka, men inget ledningsmål skulle komma under den första perioden för endera lag.

Den andra perioden skulle ta vid exakt där den första slutade, med publikfriande hockey och två lag som krigade för varenda centimeter på isen.

Brynäs drabbades av ett par utvisningar under perioden och fick visa att boxplayspelet är en spelform där vi är riktigt bra.

Djurgården hölls hela tiden på utsidan och hade svårt att skapa några vassa målchanser. Den bästa möjligheten under utvisningarna skulle tillfalla Hanna Rylander som snappade upp en förlupen puck och kom till ett halvt friläge. Skottet ställde Djurgårdens målvakt men returen kunde slås undan av hemmalagets försvarsspelare.

Även Kayla Gardner och Cassandra Vilgrain skulle vara nära att ordna ledningsmålet för Brynäs bara minuter senare när de var framme på returen efter ett backskott och kunde avsluta flera gånger från nära håll. Djurgårdsförsvaret spelade uppoffrande framför sin målvakt och kunde efter en tilltrasslad situation freda sitt mål.

Mot slutet av perioden kunde Djurgården ta över taktpinnen och vaska fram ett antal farliga målchanser men van Der Bliek i målet var omutlig i målet och stod för en rad fina parader tillsammans med försvaret som rensade undan eventuella returer framför målburen.

Två i princip identiska perioder hade förflutit så varför inte fortsätta på den inslagna vägen även i den tredje? De båda lagen kämpade och slet under den sista perioden för att få till ett ledningsmål men lyckades aldrig riktigt skapa tillräckligt farliga lägen.

Brynäs fick tre möjligheter att spela i numerärt överläge under period tre. Samtliga gånger kunde vi parkera i anfallszonen men Djurgården spelade rejält framför sin målvakt och kunde skydda sin målbur.

Det skulle istället krävas en förlängning för att skilja de båda lagen åt.

Förlängningsspelet skulle Brynäs inleda med ett Powerplay sedan Djurgården dragit på sig en utvisning i slutminuten av den tredje perioden.

I fyra mot tre kunde vi skapa mängder med målchanser, Silvana Bilic, Grahm, Vilgrain och Fanny Brolin virvlade runt i Djurgårdszonen och pucken var på väg in vid flertalet tillfällen.

Utvisningsbåset hann knappt bli tomt innan hemmalaget på nytt skulle ådra sig en utvisning och vi skulle återigen få möjlighet att avgöra matchen med en extra spelare på isen.

Då var Kalla Gardner närmast bli matchvinnare när hon fyllde på från sin backplats och på passning från Brolin skickade hon iväg ett hårt handledsskott som tyvärr kunde räddas genom Djurgårdensmålvaktens avancerade parad.

Även straffar skulle krävas för att en vinnare skulle kunna koras.

Där kunde tyvärr hemmalaget spräcka nollan två gånger om och genom det också vinna hem bonuspoängen.

Djurgården – Brynäs 1-0 (0–0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)