Så hjälper Brynäs IF och En bra start till i samhällsfrågor under Coronakrisen
Publicerad: 2020-04-02
En bra start
Coronakrisen utmanar samhället – och behöver samverkan för att hjälpa till med de situationer som uppstår. Brynäs IF och En bra start samt partners kommer därför arbeta tillsammans med Matakuten och Gävle kommun. — Vår strategi blir att hjälpa och förstärka andra etablerade samhällsaktörer i det de gör, säger Johan Cahling, Brynäs IF:s direktör för varumärke och hållbarhet.

Sedan 2014 har Brynäs IF arbetat kontinuerligt och strukturerat med samhällsfrågor via den sociala verksamheten En bra start – med fokus på barn och unga och deras rättigheter.

Coronakrisens utbrott har aktualiserat fler och nya samhällsutmaningar.

Sedan viruset fick grepp om världen har föreningen därför undersökt hur man kan bli en medspelare för samhället även i den situation som nu pågår.

— Vi bestämde oss tidigt för att inte rusa in i nya samhällsaktiviteter innan vi hade gjort en utredning av hur våra resurser kan fördelas och göra nytta på bästa sätt. Den utredningen har pågått under de två senaste veckorna och nu har vi utifrån den fattat ett välgrundat beslut på hur Brynäs IF kan vara en så stark aktör som möjligt under nuvarande kris, säger Johan Cahling.

Det har lett fram till att Brynäs IF och En bra start fattat beslut att förstärka de insatser som Gävle kommun och Matakuten bedriver.

Samtliga insatser ryms inom de resurser Brynäs IF och En bra start har även under organisationens korttidspermittering.

— Vi har valt att utgå ifrån att det finns de som kan den här typen av samhällsutmaningar bättre än oss, men också förstått att de inte har obegränsade resurser i form av exempelvis personal. Därför blir vår strategi att förstärka experterna på samhällsfrågor som aktualiseras vid kriser. Vi ställer helt enkelt delar av vår organisation till deras förfogande, och låter dem tala om för oss hur vi kan hjälpa till på bästa sätt. Utifrån det kommer vi bidra i form av personalresurser, men också erbjuda exempelvis vår restaurang för matproduktion och vår arena som lokal om det skulle gå så långt.

— Det leder fram till att vi från och med nu bildar ett ännu tätare partnerskap med den ideella matförsörjningsorganisationen Matakuten, som vet exakt var och hur exempelvis matlådor bör distribueras för att hjälpa dem som behöver hjälpen mest.

Gävle kommun har just upprättat en stödlinje, 17 87 00, inom ramen för det som kallas frivillig resursgrupp (förkortat FRG) tillsammans med Röda korset, svenska kyrkan och andra viktiga samhällsaktörer. I den gruppen kommer Brynäs IF och En bra start ingå.

Brynäs IF och En bra start kommer att verka i detta över tid.

— Samtliga insatser vi gör nu kommer att ske kontinuerligt över så lång tid som Coronakrisen pågår. Det blir ingen punktinsats, utan vi ställer om delar av våra resurser för att agera långsiktigt och strukturerat. Det är vår uppfattning att det är så idrotten hjälper till på bästa sätt, säger Johan Cahling.

— Vår ordinarie verksamhet i En bra start, där vi träffar barn och unga i grundskolan, löper även på som vanligt. Många skyddsfaktorer för barn och ungdomar rullar än så länge på. Främst grundskolorna, men också fritidsgårdar, kulturaktiviteter och vissa sportaktiviteter. Det ska vi alla vara riktigt glada för.

Fakta: Så kommer Brynäs IF och En bra start att arbeta med och under Coronakrisen

Vi har valt att fokusera på följande områden:

  • Barn och unga
  • Äldre och utsatta grupper
  • Det lokala näringslivet
  • Våra äldre funktionärer/spelare/ledare

Barn och unga

Arbetet som alltid kommer först för oss. En bra starts verksamhet bygger på att fungera som en kompletterande samhällskraft för barn och unga, och den verksamheten fortsätter vi med.

I den rådande Coronakrisen ställer vi nu även om delar av vår organisation för att också hjälpa andra delar i samhället – men vi gör det fortsatt genom att alltid bära med oss vår grundideologi. Genom att hjälpa de vuxna i barn och ungas omgivning, med exempelvis matförsörjning, kan vi se till att göra vårt absolut bästa för att stötta familjer och anhöriga i den tuffa situation som nu finns. Vi vet att ingen kan göra allt i detta, men samtidigt vet vi också att alla kan göra något och det är vi fast beslutna att bidra med.

Vi har utöver det valt att förstärka samhällsarbetet med följande partners:

{!A}

{!B}

Matakuten

Brynäs IF kommer att bistå den ideella organisationen Matakuten med personalresurser.

Matakuten hjälper utsatta grupper i samhället med matförsörjning genom ett hållbarhetsperspektiv som bygger på att dela ut mat och andra produkter som skänkts från matbutiker, restarunger, caféer och liknande. Mat och produkter i prima kvalitet men som inte kan säljas i butik på grund av förpackningsskador eller för kort bäst före datum. Mat och produkter som annars skulle ha slängts – men som nu kommer samhället till nytta samtidigt som det minskar butikernas svinn.

Den personal Brynäs IF bistår med kommer att hjälpa Matakutens ordinarie organisation med att:

  • Hämta och plocka ihop varor/mat i lokala dagligvarubutiker
  • Köra ut mat/varor till människor

Vidare kommer Brynäs IF via koncernens lunchrestaurang att producera kostnadsfria matlådor till Matakuten, som sedan distribueras av dem och säkerställer att de hamnar hos rätt människor i samhället. Det vill säga hos utsatta grupper som verkligen behöver dem. Produktionskostnaderna för dessa kommer Brynäs IF att skapa lösningar för tillsammans med näringslivet.

Avslutningsvis kommer föreningen utifrån Matakutens behov och våra partners idéer/initiativ vara redo att ställa om än mer för att mobilisera ytterligare kraft till Matakutens förfogande.

Struktur med Matakuten

  • Allt vi gör, görs på uppdrag av Matakuten. Vi förstärker deras verksamhet utifrån deras behov.
  • Varje torsdag stämmer Matakuten och Brynäs IF av behovet inför den kommande veckan.

Vilka kan få hjälp av Matakuten?

Matakuten vänder sig till utsatta grupper i samhället. Dessa utsatta grupper har utökats och blivit större under pågående Coronakris.

Brynäs IF överlåter helt till Matakutens gedigna erfarenhet och expertis att avgöra vilka som är i störst behov av det stöd som nu tillhandahålls.

Hur går det till?

Matakuten tillhandhåller sitt stöd på flera sätt. Personalen (som nu förstärks av Brynäs IF) kör exempelvis ut mat på bestämda platser och tider. Ungefär som glassbilen, för de som minns den!

Matakuten har också en biståndslokal på Södra Stapeltorgsgatan 28 i Gävle som är öppen för människor i akut behov av mat.

Så kommer du i kontakt med Matakuten

Telefon: Lars Wennman, 076-006 01 00

E-post: [email protected]

Besök och post: Södra Stapeltorgsgatan 28a, 802 53 Gävle

Öppettider: Tisdag-fredag klockan 12–14 (avvikelser kan förekomma)

Mer information: Hittar du på Matakutens hemsida, http://matakuten.ccproduction.se

Gävle kommuns stödlinje 17 87 00

Precis som med Matakuten, kommer Brynäs IF att tillhandahålla och bistå Gävle kommun med personalresurser kopplat till Coronasituationen.

Gävle kommun har upprättat en stödlinje inom ramen för det som kallas en frivillig resursgrupp (förkortat FRG) tillsammans med Röda korset, svenska kyrkan och andra viktiga samhällsaktörer. En av de viktiga samhällsaktörerna är enligt kommunens bedömning Brynäs IF och i det En bra start.

Läs gärna mer här: https://www.gavle.se/service-och-information/omsorg-och-stod/ge-eller-fa-stod-i-radande-tider-av-coronavirus-covid-19/stodlinje-for-dig-i-riskgrupp/

Genom stödlinjen 17 87 00 kommer Brynäs IF att bistå med: Förekommande arbetsuppgifter kopplat till riskgruppers behov under Coronakrisen, till exempel att handla mat, ledsaga människor med behov av det och bemanna den upprättade stödlinjen.

Det är viktigt att poängtera att Gävle kommun är bäst på att bedöma vilka behov som finns – och var Brynäs IF gör störst nytta. Vi kommer förbehållslöst lyssna till vilka uppgifter de vill att vår personal utför.

Utifrån Gävle kommuns/FRG:s behov och våra partners idéer/initiativ kan vi mobilisera ytterligare kraft och lösningar till Gävle kommun och FRG.

Struktur och övrigt med Gävle kommun:

Allt vi gör utgår från stödbehov till riskgrupper som uppkommer utifrån inkommande samtal till Gävle kommuns stödlinje 17 87 00.

Region Gävleborg

Vi har erbjudit möjligheten att använda vår hemmaarena som fältsjukhus, OM det går så långt och behovet av lokaler finns. Det är vår absoluta förhoppning att smittspridningen aldrig når den nivån och att den verkligheten inte inträffar.

Våra egna funktionärer, tidigare spelare, ledare och anställdas äldre som är i riskgrupper

I Brynäs IF tar vi hand om varandra. Till alla de som gjort en gärning för vår förening, oavsett om det varit som spelare, ledare, funktionär, styrelseledamot eller liknande, vill vi att samtliga som verkat inom Brynäs IF ska veta att vi finns här och är beredda att hjälpa till.

För de brynäsare som passerat genom organisationen och i dag befinner sig i en riskgrupp har vi upprättat en specifik Brynäslinje som är beredd att hjälpa till att hämta hem mat och förnödenheter.

Familj och anhöriga till dessa personer är varmt välkomna att kontakta oss på [email protected] alternativt 073-633 33 25, så återkommer vår personal och tar kontakt kring hur vi kan hjälpa till.

Lokala näringslivet

Brynäs IF har ett stort nätverk av partners. Vi har samtliga utmaningar att hantera under Coronasituationen. Brynäs IF kommer löpande under våren att ha en dialog kring hur vi på bästa sätt kan hjälpa våra företagsvänner utifrån deras behov. Vår organisation står redo att agera agilt och flexibelt utifrån kreativa idéer och förslag från vårt nätverk.

Vi vill även bjuda in våra partners – att tillsammans med oss – förstärka samhällsinsatserna vi bland annat gör utifrån Matakutens och Gävle kommuns/FRG:s behov.

Har ni idéer/initiativ kring hur, kontakta gärna Johan Cahling på: [email protected]

Kommunikationschef Kevin Johansson