• Huvudsponsorer

Brynäs-fostrade talanger i J20 -VM

3 januari 2017 11:15
Junior

J20 -VM pågår och den svenska truppen är klar för semifinal mot Kanada. I det svenska laget finns två spelare som representerar Brynäs IF.


Juniorkronorna, som blev semifinalklara efter vinst mot Slovakien med 8-3, kommer att ställas mot hemmanationen Kanada i Montreal. På plats i Kanada och en del av truppen är tre Brynäsfostrade talanger, varav två också ingår i Brynäs herrlag i SHL. En av dem är Lucas Carlsson som skrev på kontrakt för Brynäs herrlag i december 2015. – Jag har fått en grymt bra utveckling genom Morgondagens Brynäsare, säger Lucas Carlsson. Det är under juniortiden man lär sig mest och det är där man gör sig redo för att spela på hög nivå. Brynäs satsning på Morgondagens Brynäsare har varit grymt uppstyrt och är jättebra.

Föreningen följer såklart talangernas framfart i Kanada och Tomas Thelin, ungdomsansvarig Brynäs IF, följer matcherna med spänning. – Det är fantastiskt kul att se våra talanger representera Sverige i J20-VM. Jag är så stolt och glad för deras skull. Det ger en föreningsstolthet och är ett bra kvitto på att vår juniorsatsning ger bra resultat. Jag följer med spänning matcherna och hoppas såklart på att det i kommande matcher ska gå extra bra för Felix Sandström och Lucas Carlsson säger Tomas Thelin som arbetar som utvecklingsansvarig i Brynäs IF och är den som ansvarar för juniorelitverksamheten och hockeygymnasiet.

År 2000 kom idén om att Brynäs IF skulle göra en medveten och långsiktig satsning på juniorerna inom föreningen. Det var där och då som projektet Morgondagens Brynäsare föddes och målet var att juniorverksamheten skulle bli en av landets bästa. Satsningen Morgondagens Brynäsare har sedan starten varit framgångsrik och i dagsläget finns hela 13 aktiva spelare i SHL. Därtill hittar man sju brynäsfostrade spelare, varav flertalet tongivande och poängproducerande, i NHL.

Målet med Morgondagens Brynäsare är i första hand att fostra spelare till det egna A-laget och det är något som går hand i hand med juniorernas ambitioner. – Ja det var det som var målet hela tiden och det jag jobbade för. Det var jätteroligt att det gav resultat. Det var ju det jag hade kämpat för. När jag fick kontrakt med herrlaget så kändes det som att jag och Brynäs IF hade gjort något bra, säger Lucas Carlsson.

Den andra Brynästalangen som är på plats i Kanada för att representera Sverige är målvakten Felix Sandström som också ser positivt tillbaka till sin fostran inom föreningen. Felix erbjöds kontrakt inför säsongen 15/16. – Ja det var riktigt kul. Det hade för mig varit ett mål länge och en dröm att få spela i A-laget i staden där man växte upp. Riktigt kul att få chansen och möjligheten att få ingå i Brynäs ordinarie trupp.

Morgondagens Brynäsare fortsätter att utveckla talangfulla spelare och individer. Och att juniorverksamheten har betytt mycket för spelarna är uppenbart. – Det har betytt väldigt mycket. Jag har spelat i Brynäs sen jag kom från moderklubben IK Huge så det är genom Brynäs jag har gått uppåt i karriären. Jag har haft ett riktigt stöd därifrån från coacher och andra. Så det har betytt väldigt mycket för min utveckling, säger Felix Sandström.

Det är fler i föreningen som följer J20 -VM entusiastiskt. – Det är stort att se våra juniorer spela i landslagssammanhang, ett tydligt tecken på att det vi har skapat i Brynäs är en bra modell. Det är en stor del av föreningens identitet att skapa utveckling av nya unga talanger och bygga från grunden tillsammans med individerna säger Johan Stark klubbdirektör Brynäs IF.