• Huvudsponsorer

"Har vi individen i centrum kommer vi vara med och slåss om SM-medaljer"

13 december 2016 16:13
Junior

Vi tog ett snack med Brynäs IF utvecklingsansvarige Tomas Thelin med anledning av J20 och J18:s framgångar under första halvan av säsongen.


Brynäs IF J20 Superelit vann sin grundserie och J18 Elit kom tvåa i sin, hur går dina tankar Tomas?

-Det är roligt att det gått bra för de båda lagen, framför allt då vi inte mäter framgångar i lagens placeringar eller medaljer först och främst. Vi jobbar med individens skicklighet för att utbilda framtida A-lagsspelare. Det är så vi mäter framgångar. Varje gång en spelare som gått hockeygymnasium, fått sin utbildning hos oss och skrivit sitt första A-lags kontrakt, det är då vi känner framgång och att vi lyckats med vår målsättning. Sedan är det så att om vi varje dag jobbar rätt med den enskilde individens utveckling så bör de per automatik leda till att vi är med och slåss i ett slutspel.

Hur kommer serierna för J20 och J18 att se ut efter jul?

-Det blir en ny serie där de fem bästa lagen från J20 Superelit södra slås ihop med de fem bästa lagen från J20 Superelit norra. Det är lite krångligt för den som inte är insatt men den nya serien kallas för ”topp 10”, där de tio bästa lagen i landet möts. Där går de åtta främsta till åttondelsfinal. De får sedan i sin tur sedan välja motståndare i åttondelsfinal från antingen lag nr nio eller tio i topp 10 eller från de sex bästa lagen i fortsättningsserien under topp 10.

-I J18 Elit har vi i grunden fyra regionala serier där vi tillhör region väst. Nu efter jul minskas det ner till två serier där de fem bästa i de regionala serierna möts i två serier med tio lag i varje, nord och syd. Efter den serien blir det slutspel där reglerna är lite komplicerade. Exempelvis går de som kom etta och tvåa i serierna direkt till kvartsfinal medan de lag som inte kom med i de bästa serierna innan jul har chans att spela sig in till åttondelsfinal i slutspelet. Vi har precis nu i dagarna fått ett spelschema för båda lagen så nu sitter vi och pusslar ihop istiderna efter årsskiftet.

Vad tror du om de båda lagens chanser?

-Jag tycker absolut man kan säga att vi har goda chanser för båda lagen. Det finns spännande spelare i våra lag med god utvecklingspotential. I både J18 och J20 har vi en bred trupp och även duktiga killar som kan fylla på underifrån i alla led. Vi har killar som är födda -00 och -99 som tillhör J20 och gjort det riktigt bra. Flera av dem är dessutom med i sin årskulls juniorlandslag vilket är ett bra kvitto på deras individuella utveckling.

Sportchef Stefan Bengtzén berömde båda lagen men poängterade vikten av att inte slappna av då det är nu jobbet börjar. Hur går dina tankar kring det?

-I grund och botten är det som sagt individens prestation och dennes utveckling vi strävar efter. Att dessa får möjlighet att spela matcher med så hög kvalité som möjligt. För J20 var målet att nå ”topp 10” serien och för J18 att gå vidare att möta de bästa i sin serie så ur den aspekten har vi redan lyckats med vår målsättning. Sedan är det klart att är vi väl i ett slutspel så går vi för att vinna. Det är också en del i en spelares utbildning, att ”lära sig” vinna matcher. Har vi individen i centrum kommer vi vara med och slåss om SM-medaljer i slutändan.