Bra kväll för Brynäs juniorlag
Publicerad: 2018-01-25
J18
Brynäs båda juniorlag vann sina matcher på onsdagskvällen. För Brynäs J20 innebar vinsten serieledning.

Både Brynäs J18 och J20 var i elden under onsdagskvällen. J18 spelade i Gavlerinken där tunga BIK Karlskoga gästade. Nere i Jönköping matchade J20 samtidigt mot HV71.

På hemmaplan blev det tre poäng och en fjärde plats i Allsvenskan Södra för J18. Segersiffrorna skrevs till 6-2 i en match där Brynäs var det smartare laget. Gästande Karlskoga fick problem med Brynäs fart i spelet och försökte kontra med att gå hårt offensivt vilket straffades sig i det defensiva spelet.

-Vi pratade om att spela enkelt och gå ihop som ett lag. Hjälpa varandra ute där med att täcka skott och allting annat. Och det gjorde killarna bra, säger tränare Mikael Holmqvist.

Brynäs inledde via Simon Appelqvist med att ta ledningen tidigt i den första perioden. Det fanns sedan bud på ytterligare hemmamål och en utmärkt chans öppnade sig när det gavs läge i spel fem mot fyra mitt i perioden. Men ett krångligt powerplay-spel gav ingen utdelning. Däremot kunde gästerna få till ett friläge och med en spelare kort kvittera. Spelet i numerärt överläge var hemmalagets akilleshäl. Den spelformen fungerade inte alls.

-Vi ska förändra där till nästa period. Vi har ett botemedel mot deras boxplayspel, sade Holmqvist i periodpausen. Och bättre blev det under de resterande två perioderna.

{!B}

Max Grundel är egentligen U16-spelare men har fått speltid i J18-laget några gånger under säsongen. Under onsdagskvällen gjorde han sitt första mål på juniornivå och visade upp ett piggt spel. Här han han just givit Brynäs ledningen med 2-1.

Med en hemmaledning på 3-1 startade period två. En period som präglades en del av Gabriel Deutsch agerande på isen. Först drog han på sig hemmalagets första utvisning. En sittning på botbänken som gästerna tog vara på och reducerade till 3-2. Men en kort stund efter det satte Gabriel åter Brynäs i förarsätet och fortsatte minuterna senare med att öka på till 5-2. Efter det tog Karlskoga time-out och det gav effekt spelmässig men inte målmässigt för gästerna.

{!C}

Gabriel Deutsch gör 5-2 assisterad av Simon Appelqvist. Samma duo låg även bakom 4-2 målet.

Den avslutande perioden blev ganska anonym. Brynäs ville ha det så och bevakade tremålsledningen. Med minuten kvar kunde Jesper Eriksson, även han tvåmålsskytt, sätta slutresultatet till 6-2.

-I den sista perioden stänger vi matchen bra. Vi vinner på en fin laginsats. Men jag vill lyfta Victor Barrögård lite extra. Han vinner 70 % av sina tekningar och gör allt för laget och visar helt rätt inställning, tycker Holmqvist.

Brynäs IF-BIK Karlskoga 6-2 (3-1,2-1,1-0)

Skottstatistik 29-27 (12-7,5-10,12-10)

Utvisningar BIF 3x2 min BIK 5x2 min 1x10 min

Adam Matsson räddningsprocent 92,59

Brynäs mål: 1-0 Simon Appelqvist (2.45) 2-1 Max Grundel (13.31) 3-1 Jesper Eriksson (14.11) 4-2 Gabriel Deutsch (23.28) 5-2 Gabriel Deutsch (26.46) 6-2 Jesper Eriksson i tom kasse (58.58)

{!D}

Marcus Westfält gjorde mål för Brynäs J20 mot HV71.

-Jag är mycket nöjd med tre poäng mot HV71. Men vi har ändå en del att förbättra även om mycket är bra. Man ska väl inte leta fel när vi vinner men de fick lite för enkla mål och spelet är för mycket böljande fram och åter. Helheten kan bli bättre, men tretton mål framåt efter två svåra bortamatcher är givetvis bra, säger tränare Mats Bäcklin efter 7-5 segern i Jönköping.

J20 vann under tisdagen med 6-1 borta mot Växjö och reser idag till Karlstad för match mot Färjestad innan färden går hemåt igen. Så här långt är sex poäng bärgade under denna Road Trip och en målskillnad på 13-6 är glada siffror som betyder att Brynäs nu leder prestigeserien J20 SuperElit Top 10. Det är så här långt frågan om en målskillnadsaffär mellan tre lag om topplaceringen. Västerås är tvåa och Växjö trea. Just Västerås reser till Gavlerinken för match på söndag.

Brynäs mål denna kväll gjordes i tur och ordning av Albin Kedbrant (00.15), Marcus Westfält (8.10), Max Lunden (14.36), Samuel Solem (30.43), Adam Hisrch (58.58)