• Huvudsponsorer

U16-laget kliver in i slutspel i helgen: ”Siktar på att vinna gruppen”

7 mars 2019 13:15
Brynäs U16

De har lekt hem grundserien.

Men nu är det allvar på riktigt — i helgen kliver Brynäs U16 in i slutspel.

— Vi har en riktigt spännande ålderskull, säger lagets tränare David Åkerblom.


25 trepoängare på 28 matcher.

Bara en förlust efter full tid.

214 mål framåt — ett snitt på 7,6 (!) — mot bara 64 insläppta mål.

Att Brynäs U16 har gått som tåget i grundserien är knappast någon underdrift.

— Vi har en spännande ålderskull, ett starkt lag med bra bredd och jämnhet i laget och grymt starka forwards. Vi har ingen utpräglad första- eller fjärdekedja utan vi har fyra jämna kedjor där alla kan producera. Det är mycket det vi vinner på. Det och att vi har två bra målvakter. Vi har gått bra hela säsongen men hade lite oflyt i TV-pucken, där hade vi kunnat gå längre, säger David Åkerblom, huvudtränare.

Man ska heller inte tro att det varit några småklubbar laget mött i U16 elit västra. Andra lag i serien inkluderar bland annat Färjestad, Mora, Örebro och Leksand.

— Vi brukar vara bra i U16, men i år har vi varit otroligt bra. Vi har inte haft några bottendippar utan vi har ångat på hela vägen. Vi har varit oerhört starka. Grabbarna har kommit ihop bra, har roligt ihop och de tävlar stenhårt på träningarna. Det är en grym miljö att vara i.

Men nu är grundserien färdigspelad och i helgen börjar slutspelet. Det inleds med ett åttondels-gruppspel där de två bästa lagen i gruppen går vidare till kvartsfinal-slutspel och gör upp om semifinalplatser.

— Det blir kul att få bättre matcher mot bättre motstånd nu och att få se hur spelarna reagerar på det. Vi har haft en lite enklare väg i serien men jag tror vi är så pass förberedda att det kommer gå bra. Det blir samma kaliber som i TV-pucken och blir grymt kul att få de här matcherna, säger Åkerblom.

Brynäs kommer i gruppspelet att tampas med Sundsvall, Västerås och Modo om de två platserna som innebär avancemang. Den första matchen spelas på fredag, mot Västerås.

— Vi hade Västerås i vår serie, Modo mötte vi på försäsongen men Sundsvall har vi inte spelat mot. Modo är ett av de absoluta topplagen i Sverige på U16-nivån och de har ett bra spel. Västerås är lite luriga, har några skickliga killar och är bra i powerplay. Sundsvall har vi lite sämre koll på men de har en femma som de går hårt på och så spelar de väldigt fysiskt med många stora killar.

— Vi får se hur det går men vi siktar så klart på att vinna gruppen. Så pass bra är vi. Det är ett jäkla driv i det här laget.

Brynäs slipper i alla fall någon längre resa till slutspelet. Efter den starka grundserien fick vi hemmaplansfördel i den inledande slutspelsfasen och gruppspelet kommer att spelas i Skutskär.

— Otroligt roligt att få lägga det här hemma i Skutskär. De tar mycket ansvar och gör det bra för oss och vi får vara i deras A-lags omklädningsrum. Vi är väldigt tacksamma för att vi får vara där, säger Åkerblom.

FAKTA — SÅ SPELAS ÅTTONDELS-GRUPPSSPELET

Fredag 8/3 16.00: Brynäs IF—Västerås IK

Lördag 9/3 16.00: Brynäs IF—IF Sundsvall

Söndag 10/3 14.00: Brynäs IF—Modo Hockey

Alla åttondelsmatcher spelas i Skutskärs Ishall. Eventuellt kvartsfinal-gruppspel spelas helgen 22-24 mars.