Brynäs yngre lag skördar framgångar
Publicerad: 2018-01-31
Brynäs IF
En intensiv del av säsongen med många tuffa matcher väntar för Brynäs U16-, J18- och J20-lag.

Brynäs IF:s yngre lag - U16, J18 och J20, är inne i en intensiv period av säsongen. U16-laget matchar i U16 Elit Västra medan J18 har gått vidare till spel i Allsvenskan Södra. För J20-laget är det fortsättningsserien J20 SuperElit Top 10 som gäller. Samtliga tre lag visar att Brynäs arbetsmodell med ungdomslagen bär frukt.

-I elva års tid har vi jobbat efter den här stegen som vi har. Den bygger på att J20 präglas av hur A-laget spelar, J18 av hur J20 spelar och U16 av hur J18 spelar. Vi strävar efter att lagen ska få spela så bra matcher som möjligt och att få spela så länge som möjligt under säsongen, säger Tomas Thelin utvecklingsansvarig i Brynäs IF.

{!A}

Tomas Thelin tar ett snack med U16-tränaren Jonas Söderström. Thelin har täta kontakter med tränarna i juniorlagen och följer hur spelarna utvecklas under säsongen.

"Vi mäter inte våra framgångar i medaljer men väl i slutspelet så är det klart att vi slåss om det. Men det är att få individuell utveckling av samtliga spelare som är målet. Och det kan vi nå med hjälp av så många bra matcher som möjligt. Det är bättre för spelarnas utveckling att få ett starkt motstånd i matcherna även om man förlorar med 3-2 än att vinna mot ett svagt lag med 15-1".

U16-laget spelade i helgen mot Mora IK och vann med 7-4. Laget leder U16 Elit Västra efter 23 omgångar och har bara en förlust noterad. Målskillnaden visar på plus 155 mål och sju av de tio bästa spelarna i seriens poängliga kommer från Brynäs.

-Flera av spelarna håller en väldigt hög nivå även om man jämför med övriga landet. Vi har en mycket bra 02-årskull. Ett av landets bästa U16-lag, säger Thelin.

Hoppar vi upp ett snäpp och tittar till Mikael Holmqvists J18-lag så ligger de trea i Allsvenskan Södra efter nio spelade matcher. I helgen vann de mot HV71 med 2-1 men förlorade sedan mot Frölunda i en match där man inte fick spelet att fungera fullt ut. Nu vänder serien till helgen och då finns det chans till revansch direkt.

J20, eller A-jun som de också kallas, leder J20 SuperElit Top 10. En riktigt tuff serie med lag som Växjö, Linköping, Skellefteå, Djurgården, Färjestad och Frölunda. Efter en bra Road Trip föregående vecka med segrar mot HV71 och Växjö samt en övertidsförlust mot Färjestad blev det tre nya poäng i söndags då Västerås besegrades med 3-1. På fredag möts lagen igen fast då i Västerås och sedan blir det match i Gavlerinken på lördag då Färjestad gästar.

Brynäs J20 har bland annat Marcus Westfält och Alexander Bjurström i laget. Senast mot Västerås gjorde Bjurström 1-0 på assist från Westfält och vid 2-1 målet var rollerna ombytta.

{!B}

Alexander Bjurström här med målvakten Samuel Ersson. Samuel gjorde sin SHL-debut under hösten och har en hög lägsta nivå. Det är sällan hans räddningsprocent i J20-matcherna ligger under 90.

-J20 och J18 har gjort det väldigt bra så här långt. Det är bara tuffa matcher nu när man spelar i Top 10 och Allsvenskan Södra. Är man inte på tå i de här matcherna så förlorar man. Det är det som är så nyttigt för spelarna att lära sig. Får man en förlust så måste man lära sig att vända det till vinster, säger Tomas Thelin.

Det är en rad spelare i Brynäs SHL-lag som har gått vägen dit via spel i de yngre lagen. Där finns Jesper Boqvist, Samuel Asklöf, Alexander Bjurström och Marcus Westfält. Dessutom förstaårsseniorerna Marcus Ersson, Linus Ölund och Lucas Carlsson. Adam Boqvist, Samuel Ersson, Adam Hirsch och Oliver Nordberg har under hösten också fått dragit på sig A-lagströjan.

-Vi får fram spelare till vårt A-lag från vårt juniorled och det är ju vårt signum. Vårt mål helt enkelt.

Backen Marcus Ersson säger så här om vad spelet i Brynäs juniorlag har betytt för honom:

-Min erfarenhet är att det har varit väldigt utvecklande matcher för mig. Kanske framför allt i Top 10. Där är det jättebra matcher. Alla lag kliver upp ett snäpp där. Det blir lite slutspelskaraktär i varje match. Det är ju de fem bästa lagen från de södra och norra J20-serierna. Så det är tuffa matcher hela tiden. De gav mycket.

{!C}

Marcus Ersson i en match mot Luleå i J20 SuperElit under hösten.

Sportreporter Peter Mansson