Brynäs föll borta mot Skellefteå
Publicerad: 2017-12-19
Ett bra hemmalag vann med 3-1. Brynäs stred ändå bra och vann den tredje perioden.

Precis som förväntat kom hemmalaget ut med fart och en bestämd idé om att de skulle ta ledningen. Skellefteå är nämligen ett mycket bra lag speciellt när man hamnar i förarsätet i matcherna. Det är dock ingen hemlighet för något lag och som Ryan Gunderson sade innan avfärden norrut "Vi måste inleda bra och klara av första tio minuterna".

Något annat Skellefteå är bra på är att göra mål i powerplay. Johan Alcén varnade därför för att dra på sig onödiga utvisningar. Tyvärr var det precis vad Brynäs gjorde efter drygt sex minuter. En mycket onödig utvisning i anfallszon gav hemmalaget spel i fem mot fyra och trots att Brynäs har ett nästintill fläckfritt boxplay spel kom Skellefteås så hett eftertraktade ledningsmål där.

Inte långt därefter ramlade 2-0 in bakom en skymd David Rautio och när vi summerade de första tio minuterna visade det sig att både Ryan och Johan hade varit rätt ute. Skellefteå hade svept in i Brynäs zon vid ett flertal tillfällen och gjort uppförsbacken för Tommy Sjödins manskap brant.

Ändå hade det inte varit frågan om någon utspelning från hemmalagets sida. Brynäs stod upp rätt bra och det var nära att Drew Miller, som inledde med en utmärkt förstaperiod, hade reducerat. Ett skott från Aaron Palushaj, utmärkt han med, under det powerplay Brynäs hade styrdes av Drew upp i hjälmen på Joni Ortio i hemmakassen.

{!A}

Jacob Blomqvist blev Brynäs enda målskytt denna kväll.

Mittperioden blev den första rätt lik. Skellefteå fortsatte framåt, framför allt genom sin första femma som var mycket svårtstoppad. De ordnade också till 3-0 när Brynäs defensiv inte hängde med men fler mål föll inte i den perioden. Simon Bertilsson hade en puck i ribban och Linus Ölund fixade fram en straff under boxplayspel med tre sekunder kvar. En straff som Kevin Clark inte alls lyckades med.

Den tredje och avslutande perioden blev Brynäs bästa. Man vann den med 1-0 och hade bud på mer även om det aldrig var riktigt nära att man skulle kunna gå ikapp i målprotokollet. Reduceringspucken kom med kvarten kvar i spel fem mot fyra. Elias Fälth sköt från blå och Jacob Blomqvist fick pucken på sig framför målet och styrde in den. Det kändes rättvist att det målet kom.

Men det gick som så ofta tidigare mot Skellefteå. Av de senaste tjugotvå matcherna lagen emellan har Brynäs endast vunnit två. Men Brynäs gör en stabil insats och någon fara på taket för att den fina formen ska vara som bortblåst är det inte.

Det blir att ta nya tag på torsdag då Växjö väntar på bortais.

Extra plus denna kväll till redan nämnda Drew Miller och Aaron Palushaj. Dessutom i forwardsväg till Daniel Mannberg och duon Alcén-Blomqvist. Defensivt svarade David Rautio för ännu en fin insats mellan stolparna och bland backarna lyfts Simon Bertilsson och Elias Fälth. Båda mycket bra.

Skellefteå AIK-Brynäs IF 3-1 (2-0,1-0,0-1)

Skottstatistik 29-31 (10-5,11-13,8-13)

Utvisningar SAIK 6x2 min BIF 4x2min

Publik 4057

Brynäs mål: 3-1 Jacob Blomqvist i spel fem mot fyra assist Elias Fälth/Lucas Carlsson (44.36)