Brynäsbacken som bidrar — är med och tränar Prolympiaungdomar
Publicerad: 2018-12-17
Savannah Newton har varit en nyckelspelare för Brynäs den här säsongen. Vid sidan av isen är hon också en nyckelperson — för hockeyungdomarna på Prolympia. — Jag älskar det här, säger "coach" Newton.

På måndagar och torsdagar vaknar Savannah Newton med ett leende på läpparna.

Då är hon nämligen med som tränare för Prolympias sjätte- till niondeklassare.

— De hörde av sig och behövde en coach. Idag kör vi match eftersom det är sista träningen innan jul och efter det kommer vi köra igång med träningar igen, säger 22-åringen från Kanada.

Newton har varit en av Brynäs mest tongivande backar men hade innan årets säsong aldrig spelat utanför Nordamerika. Att vara delaktig i Prolympias träningar och i olika aktiviteter med En bra start har fått henne att snabbare känna sig hemma i Sverige och Gävle.

— Ja, det är absolut lättare att komma in i samhället och en gemenskap när jag gör sånt här. Och när jag gör saker med Prolympia och med En bra start så ger det mig väldigt mycket också. Jag känner att jag tillhör något och att jag får mer av ett syfte i vardagen, säger hon och fortsätter:

— Jag älskar det här och är bara glad att kunna hjälpa till på de sätt jag kan. Det enda är väl att det är svårt med kommunikationen ibland eftersom min svenska inte är så bra…

Men även där håller hon på att lära sig. Hon får ”läxor” av lagkamraterna och några fraser sitter redan nu.

— Jag heter Savannah, jag spelar hockey i Brynäs och bor i en lägenhet. Trevligt att träffas!

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist