Jun
Det blev en riktig rysare när Brynäs J18 avslutade Allsvenskan södra med hemmamatch mot Örebro HK.

När Brynäs J18 avslutade Allsvenskan södra med hemmamatch mot Örebro HK stod för Brynäs del en direktplats till åttondelsfinalerna på spel. För att nå dit och slippa spela 16-delsfinaler och dessutom få den stora fördelen att få en veckas träning och vila gällde det att ta tre poäng och ordna en bra målskillnad.

Mikael Holmqvist hade vässat med både Marcus Westfält och Victor Söderström denna gång. Två spelare som redan timmen före nedsläpp hade spelat med J20-laget mot Luleå. Och det skulle visa sig viktigt att Marcus och Victor orkade dubblera.

Efter den första perioden hade gästande Örebro ledningen med 1-0. Brynäs spel ville inte riktigt komma igång och det syntes att spelarna hade en viss anspänning inför uppgiften.

{!A}

Lagkaptenen Sebastian Sundlöv såg lite bekymrad ut när han klev av isen efter den första perioden.

-Det märks att det är lite nervöst. Alla vet hur viktig den här matchen är. Vi måste komma ut och bli bättre i den andra och tredje perioden, sade han.

Och succesivt blev det bättre. Oscar Birgersson kvitterade efter assist från poängkungen Alexander Ljungkrantz efter knappt fyra minuter. Men Örebro gav sig inte och när Brynäs hamnade i boxplayspel kom ett ledningsmål för närkingarna. Innan perioden var över hade dock Victor Söderström kvitterat och när den sista perioden startade var det lika på två.

Tre poäng var ett måste för Brynäs och i det läget klev Marcus Westfält fram och ordnade till 3-2 direkt i avslutningsperioden. Frågan var bara om det skulle räcka? Den viktiga fjärdeplatsen i tabellen hölls av BIK Karlskoga på 29 poäng och två plus i målskillnad.

{!C}

Marcus Westfält gjorde mål när Brynäs J20 besegrade Luleå vid lunchtid och sedan avgjorde han matchen mot Karlskoga i J18 efter det.

Brynäs jagade vidare efter fler mål men Örebro stretade mot bra och sökte efter en kvittering. I slutet provade gästerna med att plocka ut målvakten för att kunna trycka på i spel sex mot fem. Något mer mål blev det dock inte för något av lagen och matchen slutade 3-2.

Brynäs stannade på 29 poäng och +2 via en målskillnad på 58-56. BIK Karlskoga stod på 29 poäng och +2 via sin målskillnad på 58-56. En osannolik utveckling efter 18 omgångars spel.

Det visade sig att lagens inbördes möten fick fälla avgörandet. Och det gav Brynäs fjärdeplatsen då man vunnit med 3-1 borta och 6-2 hemma mot Karlskoga.

-Det var knallhårt. Vi frågade oss om det skulle räcka eller om vi hade behövt någon mål till men det räckte ju. Nu känns det skönt att få en vecka på oss innan åttondelsfinalerna inleds. Det är viktigt för oss, säger tränare Mikael Holmqvist lättad efter matchen.

{!B}

Albin Mörck gjorde ytterligare en fin insats i målet och noterade över 90 i räddningsprocent.

-När nervositeten väl släppte så svarade vi för en fin laginsats. Det var hårt hela vägen. Men vi spelade upp oss och den tredje perioden var riktigt bra. Ett extra plus till Albin Mörck som varit fantastiskt bra på slutet, säger Holmqvist.

Vilket lag som ställs mot Brynäs blir klart först efter det att 16-delsfinalerna är spelade. Brynäs kommer då att som fjärde lag få ta det segrande lag ur 16-delarna som de första tre i tabellen har lämnat kvar.

Brynäs IF-BIK Karlskoga 3-2 (0-1,2-1,1-0)

Skottstatistik 26-22 (7-6,12-6,7-10)

Utvisningar BIF 4x2 min BIK 5x2 min

Publik 129

Brynäs mål: 1-1 Oscar Birgersson assist Alexander Ljungkrantz (23.40) 2-2 Victor Söderström assist Sebastian Sundlöv (32.55) 3-2 Marcus Westfält utan assist (40.37)