Skellefteå fick Brynäs på fall efter overtime
Publicerad: 2019-03-02
Herr
I torsdags krävdes straffar - idag räckte det med förlängning. Brynäs föll borta mot Skellefteå med 3-2 efter ett snöpligt avgörande i övertidsperioden.

När Skellefteå och Brynäs möttes under torsdagen skulle det krävas straffar för att fälla avgörandet. Inledningen av matchen påvisade att hemmalaget Skellefteå var ute efter att plocka med sig mer än två poäng från lördagens drabbning.

Västerbottningarna sköljde över Brynäs under de första fem minuterna och pressade hårt för ordna fram ett kvällens första mål.

Men istället för ett ledningsmål skulle Skellefteåspelarna få plocka ur pucken från egen målbur två gånger om med kort mellanrum - med Ryan Gunderson som förgrundsfigur bägge gångerna.

Först sköt amerikanen ett skott från blålinjen som räddades av målvakten men en framstörtande Nicklas Danielsson kunde ta tillvara på returen och ge oss ledningen.

Därefter, bara minuten senare, kunde Gunderson själv prickskjuta in kvällens andra mål på typiskt Gunderson-manér via ett hårt dragskott från blålinjen. Självklart precis i krysset. Värt att nämna i samband med det målet var också Ludvig Nilssons utmärkta skymning framför mål.

De två Brynäsmålen efterföljdes av en period då vi kunde flytta upp spelet och skapa en del målchanser.

Framför allt ska anfallet som orkestrerades av Rudolf Cerveny, Daniel Mannberg och Emil Forslund hyllas då de bjöd på en magisk upprullning som lämnade fem Skellefteåspelare hjälplöst stående på hälarna. Tyvärr renderade det dock inte i något mål.

Hemmalaget kom sedermera tillbaka in i matchen och tog tillbaka initiativet, vilket även skulle innebära ett reduceringsmål.

Med tre minuter kvar av den första akten fick Skellefteå ett gyllene läge att kvittera i spel 5 mot 3. De tre Brynäsarna spelade uppoffrande och låg mestadels rätt. När vi tappade markering stod Joacim Eriksson för en fin sidledsförflyttning och kunde avvärja skottet när brynäsbekantingen Jesper Jensen fick ett öppet läge.

När en minut och 14 sekunder återstod av perioden visade Gunderson återigen att han var den första periodens gigant när han bröt en passning som annars hade resulterat i ett öppet mål och en mer eller mindre självklar kvittering.

Mellanakten präglades av Skellefteås kvitteringsjakt med ett hemmalag som pressade högt och och försökte komma till avslut varje gång de kom över blålinjen.

Eriksson i målet var under större delen av perioden en ren vägg och stod för ett par riktigt avancerade räddningar. Bland annat stod han för en otrolig räddning när en puck låg och dansade på mållinjen, men burväktaren hann stöta undan pucken innan motståndarna kunde raka in 2-2.

Även om vi kunde värja oss den gången skulle Skellefteå med två minuter kvar av perioden kvittera genom ett ett slagskott då Brynäs burväktare hade skymd sikt.

Detta innebar att de båda lagen gick till pausvila med ställningen 2-2.

I den tredje perioden hade båda lagen problem att skapa klara målchanser. Hemmalaget hade mycket puck men Brynäs försvarade sig väl och kunde hålla Skellefteå ute längs med sargerna.

Skellefteå fick möjlighet att spela i numerärt överläge när perioden var sju minuter gammal. De kunde då etablera spelet i Brynäs försvarszon och spelade runt pucken i högt tempo men vi spelade uppoffrande och kunde mycket framgångsrikt sätta käppar i hjulet för hemmalaget.

Brynäs försvarsspel och målvaktsspel sattes sedan på prov av ett Skellefteå som sköt mycket skott men inget mål föll under ordinarie tid vilket innebar förlängningsspel även i denna match.

Väl i förlängningsspelet kunde Skellefteå efter knappt två minuter avgöra matchen då en passning tagit på en skridsko i mittzonen och skapat ett kontringsläge för hemmalaget som också innebar segermålet.

Det var såklart en tung förlust idag men vi kan ta med oss den fina inställningen, försvarsspelet och såklart målvaktsspelet som var fenomenalt.

MATCHFAKTA

Skellefteå – Brynäs 2-2 (1–2, 0-1, 0-0)

Första perioden: 0-1 (05.44) Nicklas Danielsson (Ryan Gunderson), 0-2 (06.48) Ryan Gunderson (Jesper Boqvist, Tomi Sallinen), 1-2 (11.13) Linus Lindström (Adam Pettersson, Tim Söderlund).

Andra perioden: 2-2 (17.30) Fredrik Lindgren (Filip Berglund, Jesper Jensen).