Juniorernas säsong hyllas — trots att J20 missar topp 10: "En fantastisk säsong"
Publicerad: 2018-12-25
Brynäsjuniorerna är på juluppehåll innan serierna skakas om efter nyår. Och det har varit en lyckad säsong hittills, menar junioransvarige Tomas Thelin. — Jag ser väldigt positivt på säsongen, säger han.

Halva säsongen är spelad och juniorernas seriesystem skakas om inför vårsäsongen.

Säsongen har präglats av skador i samtliga lag, och även av tränarrockaden som uppstod när Mikael Holmqvist lämnade J18 och blev assisterande tränare i herrlaget. Men den har också präglats av flera fina resultat.

Brynäs J20 missade att ta sig till topp 10-serien för första gången på många år, men Tomas Thelin, junioransvarig i klubben, menar att det inte behöver vara något negativt.

— Alla lag är så långt fram i utvecklingen med hockeygymnasium och sina elitsatsningar så det spelar egentligen ingen roll om vi spelar i topp 10 eller fortsättningsserien efter jul. Det är bara att se vilka lag som vi möter i fortsättningsserien, lag som Färjestad, Timrå, Malmö och Skellefteå. Det är inga små föreningar, säger Thelin.

Det är inget misslyckade att inte ta sig till topp 10?

— Nej, många av de lagen vi kommer möta, och vi också för den delen, skulle gott och väl kunna ha spelat i topp tio och gått bra där. Det är så jämnt skägg och sån hård konkurrens så jag ser det definitivt inte som ett misslyckande att spela i fortsättningsserien.

Det är dessutom fortfarande möjligt att vara med och slåss om medaljer då de sex bästa lagen i fortsättningsserien går vidare till slutspel.

— Det är målet nu när vi efter nyår går in i en ny serie. I ett SM-slutspel får vi fortsätta spela tuffa matcher och får en bra utveckling hela säsongen. Jag ser väldigt positivt på säsongen.

J18-laget fick en ny tränare när Holmqvist klev upp i herrlaget. Jonas Söderström kom in från U16 och Rickard Brehlin stannade kvar som assisterande.

— Jag tycker inte det har påverkat något negativt för juniorerna att Honken gick till A-laget. Vi har duktiga ledare i alla lag. Jonas är väldigt erfaren och en mycket kompentent tränare. Sen flyttade vi fram David Åkerblom från assisterande till head coach i U16.

J18 lyckades med sitt mål att nå allsvenskan — samma mål som Brynäs sätter varje år. I den serien möts de bästa lagen och jämnheten mellan serierna är inte samma som på J20-nivån.

— För att våra J18-spelare ska få optimal utveckling tycker vi att vi ska nå till allsvenskan. Det gjorde vi och det ger väldigt goda förutsättningar för att fortsätta utvecklas som individ. Och just utvecklingen är det viktigaste, säger Thelin och fortsätter:

— Spelarna ska också förberedas för att spela superelit med J20 nästa år och då är det viktigt att få bra matcher mot de bästa lagen.

U16-laget spelar vidare i samma serie även efter juluppehållet, för att sen gå in i ett slutspel. Resultaten har onekligen gått U16-lagets väg den här säsongen och de leder serien efter att på 17 matcher ha vunnit 16 (15 efter full tid).

De har också en målskillnad på 133—40. Plus 93, alltså.

Och då ingår föreningar som Färjestad, Örebro och Leksand i serien.

— De har gjort en fantastisk säsong och har en målskillnad som är makalös. Vi har ett bra koncept när det gäller 16-verksamheten i föreningen och i distriktet. Det gör nytta upp i junioråldern också.

Vad beror det på?

— Vi ligger rätt i tiden och i framkant när det gäller träning och utveckling för 15- och 16-åringar. Och det är ju där vår uttalade elitverksamhet börjar. Sen är det väldigt kul att se de här killarna ta för sig när de spelar med J18. Det har blivit så med en del skador, då får J18-killar spela med J20 och U16 med J18. De har gjort det jättebra vilket är väldigt roligt, säger Thelin.

FAKTA: SÅ SPELAS JUNIORSERIERNA EFTER NYÅR

J20: Spelar i fortsättningsserien där de sex bästa lagen går till slutspel. Den första matchen spelas 5 januari mot Timrå hemma i Gavlerinken.

Övriga lag i serien: Färjestad, Malmö, Karlskrona, Mora, Rögle, Skellefteå, Södertälje, Timrå, Västerås.

J18: Kliver in i norra allsvenskan där de åtta bästa lagen går till slutspel. Den första matchen spelas 6 januari borta mot Mora.

Övriga lag i serien: Färjestad, Björklöven, Leksand, Luleå, Modo, Mora, Skellefteå, Timrå, Örebro.

U16: Fortsätter spela i U16 Elit Västra. Grundserien har sin sista omgång 23 februari. De tre bästa lagen går vidare till slutspel som inledningsvis avgörs gruppvis. Brynäs har i skrivande stund 20 poäng ner till strecket. Första matchen efter nyår spelas 5 januari borta mot serietvåan Färjestad.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist