• Huvudsponsorer

Landslagsdebut för Samuel

18 augusti 2017 07:22
Herr

"Jag har väl gjort något bra"


Tomas Pontén har kallat samman landets bästa J20-spelare till den fyrnationsturnering som går av stapeln i finska Vierumäki kommande vecka. Brynäs får därmed släppa ifrån sig Samuel Asklöf som istället för att spela CHL-matcher i Gavlerinken får stångas mot ryssar, finnar och tjecker.

-Jätteroligt att jag har fått chansen. Jag har aldrig spelat i landslaget förut så det blir kul. Att jag blivit uttagen är väl ett bevis på att jag gjort något bra, säger Samuel när jag träffar honom efter torsdagens träningsmatch mot Djurgården.

Att Samuel med sina 174 cm och 70 kilo inte är den fysiskt sett störste spelaren på isen betyder inte att han kliver undan i närkamperna. Tvärtom, hockeyfostrad i Brynäs juniorverksamhet har han lärt sig att ta för sig. Här är det Luleås Christian Jaros som hamnar i problem.

Samuel har varit Brynäs trogen under hela karriären. Säsongen 2012/13 debuterade han i U16 och sedan har steg efter steg tagits. Under fjolåret blev det debut i SHL och ett lyckat sådant. Fyra mål och lika många assist på tjugo matcher och att han visade prov på stor talang gjorde att sportchef Stefan Bengtzén plockade fram kontraktspapper ur A-lagspärmen. Nu har Samuel ett kontrakt som gäller över säsongen 2018/19.

-Vi har haft bra fart på träningarna och min lina (Asklöf, Ölund, Boqvist), har fungerat bra. Men en skillnad från att träna med J20 är att alla är bättre och att allt går fortare.

Samuel kör med vikter under ett fyspass med A-laget.

Nästa vecka får han dra på sig landslagströjan och göra sig redo för match mot Ryssland på torsdag, Tjeckien på fredag och Finland på lördag. Ett tufft spelschema. Veckan inleds med samling i Stockholm på måndag och sedan reser truppen över till Helsingfors under tisdagen. Därifrån blir det buss till Vierumäki, dryga timmen från den finska huvudstaden, innan Montén drar igång några ispass.

Vad tyckte då Samuel om träningsmatchen mot Djurgården?

-Vi började överraskande bra. Men efter deras första pp-spel går vi ner oss en del. Det syntes att de hade spelat ett par matcher och att vi har lite att jobba med. Men kan vi spela som under de första minuterna så blir det här bra. Nu är det bara att träna på.