Skellefteå bombarderade Brynäs - men ikväll var Rautio kung
Publicerad: 2018-12-01
44-17 i skott till hemmalaget men ett uppoffrande försvarsspel och en målvakt i galen form gav tre poäng. Blytung seger med 2-0 borta mot Skellefteå.

Matchen skulle inledas med ett hemmalag som tog initiativet och kunde också förlägga mycket av spelet i Brynäszonen. Vi stod dock upp bra och lyckades hålla Skellefteå ute längs sargen där de inte kunde skapa några vassa målchanser.

Efter drygt fyra minuters spel lyckades Skellefteå med en sällsynt krosspassning i vår zon som hittade en friställd hemmaspelare. Brynäsmålvakten David Rautio, som har visat sig vara i bra form de senaste matcherna, skulle dock bjuda på en lång sidledsförflyttning och kunde avvärja avslutet.

Skellefteås press fortsatte därefter några minuter till - sedan skulle Johan Alcén visa hur viktig han är för Brynäs.

Vid en tekning i mittzonen ställdes Alcén bredvid Skellefteås Joakim Lindström, lyckades komma under skinnet på denne och i samma situation drog Lindström på sig en utvisning som kom att förändra matchbilden till Brynäs fördel.

Efter endast 20 sekunders spel i det efterföljande numerära överläget kunde Brynäs skyttekung Joel Kellman göra ledningsmålet på returen från Ryan Gundersons avslut från blålinjen.

Brynäs blev med ens det lag som tog över taktpinnen, vann närkamper och ett lamslaget Skellefteå fick spendera långa stunder med att försvara sitt mål från framstormande Brynäsare.

En av dessa var Ludvig Nilsson som efter 13 spelade minuter fick en fin passning från Jacob Blomqvist som friställde den förstnämnda, men denna gång studsade pucken över klubban precis i avslutningsläget och istället skulle ställningen 0-1 stå sig till den första periodpausen.

Skellefteå hade efter den första perioden ett klart överläge i skottstatistiken men matchen var jämn sett till klara målchanser. Detta skulle också bli signifikativt för den andra perioden där spelet både var fysiskt och intensivt med ett böljande spel.

Jesper Jensen var endast en ribbträff ifrån att utöka ledningen till 2-0 när han tog vara på ett pucktapp från hemmalaget och sköt ett hårt handledsskott som prickade klockrent i virket ovanför Skellefteåmålvaktens axel.

Med fem minuter minuter kvar av den andra perioden skulle nästa läge dyka upp. Vi dumpar pucken bakom mål, Skellefteås målvakt missar pucken och Jesper Boqvist skickar in pucken in i slottet som till slut hamnar hos en omarkerad Kellman. Målsprutan siktar in sig men precis när pucken ska lämna bladet går klubban av och möjligheten till en utökad ledning går om intet.

Den andra perioden slutade mållös.

-Vi har ett bra försvarspel där vi håller dem utanför vid sargerna och det är bra målvaktspel också, sa Brynästränaren Magnus Sundqvist till Cmore inför den tredje perioden.

Sundqvist skulle verkligen få rätt om målvaktsspelet i kvällens sista akt.

Skellefteå skulle inledningsvis i den avslutande perioden ha fortsatt problem att hitta in centralt i Brynäs försvarszon. Istället sköts en mängd skott långt utifrån där det allt som oftast stod en Brynäsare i vägen. Robert Kousal täckte skott flera gånger om, Alcén och Nilsson likaså. Gång på gång fick vi se stor offervilja och klubbhjärta från Brynässpelarna.

Trots det stora spelövertaget för Skellefteå kunde vi hålla undan och i hemmalagets jakt på kvittering blev matchen allt mer fysisk och irriterad. Vardera lag skulle under den tredje perioden dra på sig två tvåminutersutvisningar och Skellefteå drog dessutom också på sig ett matchstraff efter en huvudtackling.

Det blev dock ingen utdelning för endera lag i deras respektive numerära överlägen utan de båda målvakterna spelade med stort självförtroende och kunde hålla pucken på rätt sida mållinjen.

Skellefteås ursinniga försök att nå en kvittering resulterade i mängder med målchanser och trots att flera avslut såg ut att ge utdelning möttes hemmalaget gång på gång av ett monster i Brynäskassen.

Emil Forslund kunde istället fastställa slutresultatet 0-2 i öppen målbur. Vem gjorde assisten? Han som låg bakom utvisningen som ledde till segermålet såklart, Johan Alcén.

Rautio var helt omutlig ikväll och stoppade hela 44 skott på vägen mot kvällens nolla som också innebär att han i tre raka matcher (om vi räknar bort övertidsspel) inte har släppt in ett enda mål.

Nu väntar ett par dagars ledighet innan vi på Torsdag möter Linköping hemma i Gavlerinken.

Skellefteå – Brynäs 0-2 (0–1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (07.40) Joel Kellman (Ryan Gunderson, Nicklas Danielsson).