• Huvudsponsorer

Dags att syna CHL-motståndet

7 augusti 2017 17:25
Herr

Bara drygt två veckor kvar.


Starten för Champions Hockey Leauge närmar sig och det börjar bli dags att syna Brynäs motståndare närmare. Här nedan följer en liten genomgång av lagen.

Comarch Cracovia är regerande polska mästare. De plockade hem mästartiteln för andra året i rad i våras. Totalt sett har klubben hela tolv polska mästerskap att skryta med. Det första taget redan 1937. Cracovia fyllde för ett par månader sedan hela 111 år och är alltså äldre än Brynäs IF. Fotboll stod på programmet inledningsvis och är än idag stort i klubben.

På spelarfronten finner vi en och annan svenskbekanting och flera spelare med erfarenheter från flera ligor runt om i världen. Målet vaktas av Rafal Radziszewski. En trettiosexårig sjufaldig polsk mästare som varit klubben trogen sedan säsongen 2004/05. På backsidan finns bland annat Damian Szurowski en tjugotreårig back med svenskt pass som spelat i division ett och två för Nynäshamn och Vännas. Ursprungligen från Arlanda Wings. Betydligt äldre är Lukas Zib som hunnit fylla fyrtio år. En tjeck som 1995 draftades av Edmonton Oilers. Han kom sent förra säsongen till Cracoiva från den tjeckiska andraligan men har 650-matcher från den tjeckiska högstaligan att luta sig mot. Det har även blivit spel i de två högsta ryska ligorna under karriären.

På anfallsfronten finns Tomas Zykora, tjugosjuårig landslagsmeriterad slovak, som värvades till Cracovia under fjolårssäsongen. Fransmannen Teddy Da Costa har hela 107 landskamper och spel i finska Liiga för Tappara och Pelicans att peka på. Fransk mästare för några år sedan. Han är äldre bror till Stephane som spelat i bland annat Ottawa Senators och numer huserar i CSKA Moskva.

Tjecken Petr Kalus draftades i andra rundan av Boston Bruins och har NHL-erfarenhet från Boston och Minnesota Wild. Men även från spel i Modo säsongen 2011/12 samt ett par säsonger i Djurgården. Över tvåhundra matcher i AHL och trettioen landskamper har han hunnit med.

Petr Kalus i Djurgårdsdressen tillsammans med Dustin Johner.

Värd att nämna är även Maciej Urbanowiez som spelat 555 matcher i den polska ligan och svarat för 218 mål och totalt 475 poäng. Han har även lyckats dra på sig hela 928 minuter i utvisningsbåset. Överlag tycks Cracovia vara ett lag som är ganska vant att spela i numerärt underläge. Polackerna gästar Gavlerinken den 27 augusti.

IFK Helsingfors är Brynäs debutmotsåndare i CHL. Den 25 augusti är det dags för huvudstadsklubben från Finland att skrinna in på Gavlerinkens is. De sjufaldiga finska mästarna vann senast Liigatiteln 2011. Laget bygger starkt på spelare från Finland och har bara fyra importer. Två svenskar, en amerikan och en kanadensare.

Svenskarna är Erik Thorell, tjugofemåring från Karlstad, med ett förflutet i Färjestad och i de då allsvenska klubbarna Rögle och Karlskrona. Han kommer den här säsongen till Helsingfors från ett år i TPS där sextiotvå matcher gav tjugofem mål och tjugotre assist. Den andra svensken är mer meriterade Patrik Carlsson, svensk mästare och CHL-mästare med Frölunda säsongen 2015/16. Ifjol gjorde han tjugonio poäng för göteborgsklubben på femtioåtta matcher. Han har totalt spelat 381 matcher i SHL och producerat 152 poäng. Innan sejouren i Frölunda representerade han HV71. Tolv landskamper och spel i Växjö och Leksand då de lagen spelade i allsvenskan har det också blivit.

Från USA har man plockat in backen Joe Finley. En trettioåring som man inte flyttar på i första taget. En bit över två meter lång och en vikt på 113 kilo inger respekt. Han draftades i första rundan av Washington Capitols 2005 och har NHL-meriter från Buffalo Sabres och New York Islanders. Dessutom drygt tvåhundra matcher i AHL. Under förra säsongen spelade han sextio matcher för Helsingfors och svarade för tio poäng samt 199 minuter på botbänken.

Från hemlandet kommer forwarden Joonas Rask. Bror till målvaktsfantomen och Stanley Cup-mästaren Tuukka från Boston Bruins. Joonas draftades av Nashville Predators 2010 och har spelat 59 matcher i AHL och blygsamma två i NHL. Drygt 400 matcher i Liiga har gett 190 poäng. Juha-Pekka Haataja känner vi igen från Modo där han spelade säsongen 2014/15 och en kortare period säsongen efter. Ett nyförvärv som sedan tidigare är två gånger finsk mästare och har erfarenhet från KHL. Snabb ytter med landskampsmeriter.

Målvakten Atte Engren är ett annat nyförvärv. Vaktade kassen i Leksand förra säsongen och har tidigare tillhört bland annat Spartak Moskva i KHL. Nu får han konkurrera med Niklas Bäckström om förstaspaden. Draftad av Nashville Predators 2007.

Från Tyskland kommer det i vart fall på förhand tuffaste motståndet. Red Bull Munchen gästar Brynäs den tionde oktober och kommer att ge Roger Melins manskap en rejäl kamp om CHL-poängen. Laget startade som HC 98 just år 1998 men efter ekonomiska problem under 2012 köptes de upp av Red Bull Company och bytte namn till säsongen 2013.

Lagets tränare är amerikan och heter Don Jackson. Han har tränat olika tyska klubbar sedan 2004 då han kom från Ottawa Senators och före det från Pittsburgh Penguins. I både de NHL-klubbarna var han assisterande tränare. Nu styr han över ett lag med många importer. På spelarsidan finner vi bland andra Keith Aucoin. En amerikan som fyllda trettioåtta år börjar närma sig slutet av karriären men som fortfarande kan leverera. Han har under de två säsonger han spelat för Red Bull snittat cirka sextio poäng. Rutin finns det från NHL där han spelat för Carolina Hurricanes, Washington Capitols och New York Islanders. En center med ett bra spelsinne.

Från Canada kommer Jon Matsumoto. En offensiv center som draftades för Philadelphia Flyers 2006. Det har blivit 486 matcher i AHL så här långt och ett drygt dussin matcher i NHL.

Markus Lauridsen är dansk och vi kunde se honom i AIK säsongen 2015/16. Dessutom i Leksand under den förra säsongen. Han kommer till Red Bull som ett nyförvärv på backsidan. Brorsan Oliver vann SM-guld och CHL med Frölunda 2015/16 och har spelat i Philadelphia Flyers. Numer i Jokerit i KHL.

Derek Joslin är en annan spelare som vi sett i Sverige. Han spelade i SHL säsongen 2013/14 för AIK. En back med ett bra skott från blå som även spelat 116 matcher i NHL. Det här blir hans andra år i Red Bull. Derek kommer från Richmond Hill i Ontario, alltså från samma ort som Marc Zanetti.