Skridskor - om konsten att hitta den perfekta slipningen

Publicerad: 2018-02-21
Brynäs IF
I detta lite annorlunda reportage djupdyker vi ner i skridskoslipningens alla konster och dess betydelse för spelarna. Häng med!

Den vane besökaren på ishockeymatcher har säkerligen hört snacket på läktaren, eller kanske själv förkunnat diagnoser om spelarnas utrustning. Kommentarer som ”han har bly i handskarna” vid en missad passning är inte ovanlig och spelare som tappar skäret diagnostiseras med dåligt slipade skridskor. Häromdagen såg undertecknad herrarnas match i OS mellan Sverige-Finland tillsammans med några goda vänner som väldigt ofta lever in sig i matcherna.

Ståendes i tv-soffan flög frustrerande kommentarer genom lägenheten om att finnarnas skridskor minsann var så mycket bättre slipade än Tre Kronors och varierades med hyllningar av Linus Omark, ”han flyter fram isen, han grillor är perfekta”. Detta väckte min nyfikenhet (nåja) att försöka besvara frågan, när är ett par skridskor perfekt slipade?

Herrlagets materialförvaltare Mattias ”P” Pettersson har en lång erfarenhet, både som spelare och materialförvaltare i Brynäs IF. Jag träffar honom i hans verkstad där han pedagogiskt och väldigt förenklat förklarar skridskoslipningens termer och tillvägagångsätt.

-Haha, ja man kan säga att skridskor och slipningen av dessa har utvecklats enormt de senaste åren, men jag ska försöka förklara så gott det går skrattar P.

Skena -Om vi börjar med skenan på skridskon så är skenorna naturligt olika långa eftersom spelarna har olika storlekar på fötterna. Stålet till skenan har utvecklats på senare år, nu finns de mängder med varianter med olika hårdhet. Skulle man t.ex. råka kliva på en klubba så finns det nyare typer av hårt stål där det inte blir något märkbart jack i skenan. När stålet på skenan till slut blir slitet så tar det lite längre tid att slipa om än ett mjukare stål.

Profil -När skridskon är ny gör man en profil på skenan, förr i tiden kallade man det för åkyta. Det kunde vara t.ex. att 5 cm av skenan mitt på skridskon alltid låg i isen. Profil brukar man säga är kontaktytan på skenan gentemot isen. Det kan vara en lång yta eller det kan vara en kort yta.

-Numera finns det färdiga mallar som man slipar över på stålskenan där spelaren får kontaktytan på det ställe han vill ha det. Det har utvecklats på senare tid och man kan jämföra det med växlarna på en bil. Du har en profil framme vid tårna för underlätta kontaktytan mot isen när du startar och sedan när du får upp farten kan du ha en lite annorlunda kontaktyta mitt på skenan som gör att du får högre hastighet på isen. Det är väldigt olika och individuellt för varje spelare hur deras unika profil ser ut, det gäller testa sig fram vilken profil som passar bäst. Vissa profiler underlättar topphastigheten och vissa gör dig mer startsnabb.

Skål -När man har slipat in profilen, kontaktytan på skenan som är i kontakt med isen, då måste du bestämma hur vass skena du ska ha. Det kallas för skål. Hur vass skenan är graderas där desto lägre ”skålsiffra” en spelare har, desto vassare är skenan. Det är väldigt individuellt för spelarna. Aaron Palushaj har en väldigt vass skena, skål 12. Jonathan Granström har skål 38 vilket är en lite slöare skena. Granis är en större spelare än Palushaj och får bra naturligt fäste i isen medan Palushaj som är lättare i kroppen behöver en vassare skål för att öka fästet. Även vilken skridskoteknik spelaren har påverkar skålen. I princip alla spelarna slipar nytt inför varje match och några inför varje träning, i snitt slipar de varannan dag ungefär. Fotnot: Ovanstående är en förenklad sammanställning av Materialförvaltare Mattias Pettersson, fritt tolkat av författaren som ansvarar för alla eventuella faktafel.

{!C}

Jag själv åker numera skridskor ett par gånger/år och har liksom mina vänner i den sönderhoppade soffan begränsad erfarenhet av att själv spela ishockey. Jag bestämde mig för att fortsätta gräva i ämnet och få reda på hur viktig skridskoslipningen är för spelarna på elitnivå. Den förste jag träffar är Brynäs J20 och tillika juniorkronorna mångårige materialförvaltare Per-Åke ”Lurken” Bäckman.

-Den förste jag kommer tänka på när det kommer till noggrannhet med skridskorna är Henrik Lundqvist i New York Rangers. Han var väldigt noga med sina skridskor och ville ha nyslipat inför varje träning och match berättar Lurken, alltid med hjälpsam med ett leende. –Ja, Lurken är ”köng” på att slipa skridskor fyller damlagets back Caroline Markström i med sin klingande medelpad-dialekt.

Näst på tur är herrlagets lagkapten Jacob Blomqvist och kanske börjar vi här komma ”närmare” de perfekta skridskorna. –Jag brukar inte slipa så ofta. Som center händer det ibland att man snurrar lite med skridskorna vid en tekning så att skenorna slår i varandra. Då brukar jag slipa om när det blir repor men inte annars så ofta, eller jo inför varje match. Det kanske bara sitter i huvudet att ha nyslipat inför varje match men man vill ha det när man står där ute och redo att teka, det känns bra betonar Jacke. Även Kevin Clark som kommit in i uppehållsrummet ger sin syn på ämnet. –Alla i laget har olika rutiner och slipar alltifrån en gång i veckan till inför varje träning. Jag slipar inför varje ny match, det är en del av matchuppladdningen säger Clark.

{!A} Jacob Blomqvist trycker iväg ett skott

Om vi nu kommit närmare svaret på frågan när ett par skridskor är perfekt slipade är oklart. Det man kan konstatera är att de med största sannolikhet är nyslipade inför varje match vilket bekräftas av samtliga intervjuade ovan. Det kanske är så att det blir en trygghet, att fullt ut fokusera på att göra jobbet under matchen och att inte behöva bekymra sig om skridskorna är det ”enkla” svaret på frågan.

Nästa gång kompisarna skapar utslag på Richterskalan i min stackars soffa vet vi att skridskorna är nyslipade, då hittar vi nog något nytt att våndas och hurra över. Den här sporten har den förmågan på sina anhängare.

På lördag 24/2 kl.15:15 är det återigen SHL-match i Gavlerinken. Säkra din biljett till Brynäs IF – Karlskrona HK där vi även bjuder på en exklusiv spelning med Thomas Di Leva i Skybar efter matchen. Laget kommer vara nyslipade och redo, är du?

Köp till biljett till Brynäs IF – Karlskrona HK här>>>

Johan Larsson
Huvudpartners
Officiella Partners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör
Officiell Design- och fastighetspartner
Officiell Merchandiseleverantör
Guldklubben