SHL Pride Week: Ambassadörsintervju med Marcus Björk
Publicerad: 2022-02-22
SHL
Den här veckan är det SHL Pride Week, en vecka då hela ligan sätter fokus på frågor som rör inkludering med fokus på HBTQI-frågor. Vi satte oss ner för en intervju med en av Brynäsambassadörerna, den offensiva backen Marcus Björk, som delar med sig av sina tankar om frågorna. – Hockey är som alla andra idrotter en faktor som för människor samman. Det ska inte spela roll vem du är för att du ska kunna känna den gemenskap som idrotten skapar, säger Marcus Björk.

Vad tror du att SHL Pride Week kan betyda för spelare, supportrar och killar som eventuellt funderar på att berätta?

– Jag tror att det kan betyda väldigt mycket eftersom hockey är en stor sport i Sverige/världen och många hockeyspelare är förebilder för många. Genom Pride stöttar vi allas rätt att vara den man vill vara, säger Björk.

Med din erfarenhet av ett liv inom hockeyns värld – från knatte, till åskådare och nu SHL-spelare – tror du att kulturen är detsamma i omklädningsrummet som utanför?

– Självklart varierar kulturen alltid utifrån vilket sammanhang du befinner dig i, säger Björk.

– I ett hockeyomklädningsrum är jag en tävlingsmänniska som är omgiven bland andra tävlingsmänniskor och det skapar ju såklart en viss kultur. Ur ett prideperspektiv tycker jag dock inte att kulturen är annorlunda i ett hockeyomklädningsrum än i resterande samhället.

– Under mina år som hockeyspelare har omklädningsrummet alltid varit en trygg och bra miljö i lagen jag har varit i.

Det har inte funnits en öppet homosexuell manlig hockeyspelare i Sverige på elitnivå, vad tänker du om det?

– Om det är någon som inte har vågat/vågar komma ut som homosexuell är det såklart jättetråkigt. Oavsett om du är hockeyspelare eller inte, säger Björk.

**Varför är det viktigt att hockeyn blir öppnare och att alla, oavsett om du är spelare, funktionär eller supporter, känner att de hör hemma i idrotten? ** – Hockey är som alla andra idrotter en faktor som för människor samman. Det ska inte spela roll vem du är för att du ska kunna känna den gemenskap som idrotten skapar, säger Björk.

Till den unga personen som just nu tvekar på att börja, eller fortsätta, med hockey på grund av sin sexuella identitet – vad vill du säga till denna person?

– Våga vara dig själv och fortsätt vara den du är.

Vad skulle du vilja säga till de människor som ändå inte vill ha homosexuella spelare inom ishockeyn, eller som anser att Prideveckan inte är något som ska uppmärksammas?

– Jag tycker att alla bär ett gemenssamt ansvar att stå upp mot orättvisor och respektera allas olikheter. Prideveckan bidrar till information som i längden kan leda till att fler idrottare i Sverige fortsätter med det de älskar att göra och att fler kanske vågar att följa sina drömmar oavsett läggning.

SHL Pride Week är årligt återkommande och har som mål att sätta fokus på frågor om inkludering inom hockeyn och idrotten i stort. Under veckan publiceras flertalet artiklar på SHL.se och i våra kanaler som uppmärksammar veckan. Under veckan kommer matcharrangemangen mot Malmö (tisdag 22/2) och hemma mot Djurgården (lördag 26/2) ha en tydlig inramning i arenan med regnbågsdetaljer.

Läs mer om SHL Pride Week på SHL.se.

Brynäs IF