Damlaget sammanfattar säsongen
Publicerad: 2018-03-23
Dam
Träningarna här har gett mycket. Det har varit ett högt tempo och jag känner att jag utvecklats som spelare. Jag är jätteintresserad av att spela i Brynäs till hösten" säger trefaldiga SM-guldmedaljören Rebecca Höglund.

Brynäs damlag har haft en tuff säsong. Först långt in på sommaren fanns ett någorlunda komplett lag att ställa på isen. Tränare Åke Lilljebjörn kom sent in som tränare och fick börja med att bygga upp ett spelsystem alldeles innan SDHL startade.

Det spelschema som sedan skulle följas visade att Brynäs hade mängder av raka bortamatcher under hösten. Från den 25:e oktober till den tionde januari spelade man inga hemmamatcher alls.

Nu är säsongen över efter att laget fått respass av suveräna Luleå i kvartsfinalspelet. Igår körde de som ville ett ispass i B-hallen och tre av tjejerna som var med då fick berätta om hur de ser på säsongen.

{!I}

Andrea och Emelie Cordoba tillsammans med JVM-spelaren Fanny Brolin. De tre och Hanna Rylander har redan signat för Brynäs inför nästa säsong.

-Vi inledde bra med några vinster men sedan kom det så många bortaresor på raken. Vi förlorade en del matcher och det var en jobbig period, säger de tre.

{!J}

Brynäs damlags ytterst märkliga spelschema gällande bortamatcher uppmärksammades även i rikspressen.

-Vi har absolut utvecklats under den här säsongen. Det är en bra klubb och en trygghet. Man trivs jättebra i laget. Men vi behöver mer bredd och spetsspelare som kan avgöra matcher. Vi har ofta fått köra på tre femmor i matcherna och på träningarna har vi varit alldeles för få.

-Jag kommer från division 1 och har aldrig spelat i den här serien. Det är mycket bara att träna i det här tempot som gör att man utvecklas. Man måste snäppa upp sig ett steg, säger Emelie.

-Det har fungerat bra med våra två tränare. De kompletterar varandra bra och för vår del är det fint att det alltid finns någon att bolla idéer med och få feedback av. Vi får bra svar på vad vi ska göra och hur, fyller de andra tjejerna i.

{!D}

Åke Lilljebjörn och Magnus Carlsson sprider glädje under de slitsamma träningspassen.

Rebecca Höglund kom till Brynäs under hösten. Hon har tre SM-guld hemma i prisskåpet och startade upp säsongen i Djurgården.

-Jag kom till Brynäs från en situation där jag hade tappat glädjen och intresset för att spela ishockey. Men Brynäs har hjälpt mig att få tillbaka båda delarna, säger Rebecca.

{!H}

Rebecca Höglund i Djurgårdens färger. Rebecca har kompletterat ishockeyn med studier på GIH under den här säsongen. Att träna och spela med Brynäs har varit exakt vad hon behövt.

-Träningarna här har gett mycket. Det har varit ett högt tempo och jag känner att jag utvecklats som spelare. Jag är jätteintresserad av att spela i Brynäs till hösten. Så jag väntar bara på att Åke Lilljebjörn ska höra av sig. Någon annan klubb i SDHL är inte intressant, avslutar Rebecca.

{!A}

Assisterande tränare Magnus Carlsson och huvudtränare Åke Lilljebjörn har precis avslutat den första säsongen som ledare för Brynäs damlag.

-Det blev konstiga förutsättningar för oss. Vi hann ju inte att vara med och påverka sommarträningen för det första. Men vi såg ganska snabbt att vi var tvungna att skaffa spelare. Och det tog mycket tid och det visade sig att det var väldigt svårt. Vi hade behövt mer spets i laget och dessutom större bredd, säger Åke.

Detta till trots så har laget höjt nivån på spelet märkbart sedan inleningen av serien. Wilma Carlsson, som lade skridskorna på hyllan under hösten för att satsa på sina studier, kom åter i de sista matcherna av serien och vittnade om detta.

{!E}

Wilma Carlsson fick tillbaka suget efter ishockeyn och fanns åter med i laget i den näst sista seriematchen borta mot Leksand. "Det är stor skillnad på hur laget spelar nu", sade hon.

-Skillnaden är framför allt i passningsspelet och farten. Skickligheten har blivit bättre och då märks det också på spelet. Man sätter passen bättre, åker lite fortare och tar rätt positioner på isen, säger Magnus.

-Jo, säger Åke. Det har varit stunder mot de bästa lagen då vi varit lika bra eller bättre. Men skillnaden har varit att de sätter sina chanser. De har naturliga målskyttar.

{!G}

Sent på säsongen kom kanadensiskan Danielle Stone in i laget. Hon bidrog med lite transatlantisk spelstil och spelade gärna fysiskt.

Tränarduon gick tidigt ut med att målet med säsongen var att få laget att växa. Den linjen har man konsekvent hållit.

-Det har varit en resa mot ett specifikt mål för oss. Och den resan tycker jag att vi klarade med tanke på förutsättningarna som gavs, säger de båda.

Sportreporter Peter Mansson