Stefan Bengtzén är inne på sin andra säsong som sportchef för Brynäs IF. Det var en tuff start och Stefan fick tidigt ta några jobbiga beslut, bland annat beslutet om tränarbytet. Det hade inte riktigt gått som man förväntade sig. Man lyckades till slut ta sig till play in, där man slog ut Färjestad och än en gång tog sig till slutspel. Tyvärr tog resan slut där då Skellefteå AIK blev ett för hårt motstånd i kvartsfinalerna. Säsongen 14/15 slutade ändå på ett positivt sätt och det har man tagit med sig och jobbat vidare på inför denna säsong. Att vara sportchef är ett liv, inget vanligt sju till fyra-jobb.
– Glädjefaktorn är hög, lite svårt att skilja på vad som är jobb och fritid. Men jag har världens bästa jobb, säger Stefan Bengtzén.
Vad är största skillnaden med att vara sportchef i SHL jämfört med i Hockeyallsvenskan?
– Det är fler som jobbar i organisationen och det är uppdelat på flera olika avdelningar. När jag jobbade med klubbar i allsvenskan gjorde man allt själv från att annonsera, intervjua och fixa sponsring. Så jag skulle säga att storleksmässigt på både resurser och organisation är den största skillnaden när man jämför allsvenskan och SHL.
Men vad gör en sportchef, hur ser en arbetsdag ut?
– Min agenda en väldigt blandad, det variera från dag till dag. Jag jobbar väldigt nära både tränarna och spelarna. Jag är ju ändå ansvarig för de och då vill jag att de ska må bra och känna att jag finns där som ett stöd. Jag försöker vara nära den dagliga verksamheten så mycket som möjligt. Jag vill se hur det fungerar och att det fungerar. Jag är ute och ser mycket hockey, jag rekryterar som sagt både spelare och tränare. Jag har daglig kontakt med våra juniortränare där jag får en inblick i hur det ser ut och hur det går, jag finns även som ett stöd där med. Sen tycker jag att det är viktigt att jag finns till för övriga delen av verksamheten också.
Vad krävs det för att man ska bli en bra sportchef?
– Med min erfarenhet tror jag att det handlar mycket om att vara en bra människa. Kunna se helheten, jag har alltid jobbat med människor. Jag tror att jag har den förmågan att just kunna se utanför ramarna och ha lite bredare syn på saker och ting. Hockeykunskaper är också viktigt förstås eftersom det är ju den sporten vi håller på med. En annan viktig egenskap är kommunikation, man måste kunna kommunicera med varandra oavsett vad man jobbar med i klubben. Ett bra ekonomiskt sinne är också en egenskap som behövs.
Stefan Bengtzén på sitt kontor.
Om du till exempel letar efter en ny spelare, vilket är det första du tittar efter?
– Det är mycket grundarbete och mycket research som ligger bakom. Jag är ute efter en sann och ärlig bild när jag kollar efter spelare eller ledare. En av de saker jag tittar efter är karaktär, det är viktigt för mig. Vilken typ av hockeykaraktär den spelaren är, hur fungerar han i gruppen, på isen och även utanför isen? Spelarna representerar Brynäs IF och vi har många åtagande även vid sidan av isen som t.ex. En bra start och då måste vi ha bra folk. Tyvärr finns det en del stjärnor som bara åker runt och inte tillför något. Så det gäller att man gör sin research och då tar jag hjälp av agenter och andra kontakter jag har runt om i hockeysverige och även övriga hockeyvärlden.
Just nu är det inte någon kvinna som är sportchef i SHL, vad tror du det beror på?
– Ingen aning, damhockeyn är en ganska färsk företeelse på elitnivå. Tidigare var det oftast herrar som tränade damlagen, nu ser vi allt fler kvinnor i tränarrollen. Tittar vi på Brynäs IF sida tycker jag vi ligger långt framåt, vi har två kvinnliga tränare, Madeleine Östling som huvudtränare och Nanna Jansson som assisterande tränare. När det gäller sportchefer så är Kim Martin sportchef för damerna i Linköping. Det är en process och vi är inte riktigt där än, men i framtiden tror jag säkert att vi kommer att se fler kvinnor som sportchefer för damerna i Riksserien och kanske även i SHL, vem vet?