Välkommen Niklas Friman – Finsk landslagsback ansluter till Brynäs IF
Publicerad: 2022-05-13
SHL
Den finska landslagsbacken Niklas Friman ansluter till Brynäs IF på ett kontrakt över säsongen 2023/24. Friman kommer senast från spel med HPK i finska SM-liiga och Jokerit i KHL. – En stor och defensivt stark back som alltid tävlar, säger Johan Alcén, sportchef.

Den Rauma-födde 28-åringen ansluter närmast från att ha avslutat sin tionde säsong i finska SM-liiga. Utöver spel i den finska högstaligan med TPS, JYP och nu senast HPK så har han hunnit med två säsonger med Jokerit i KHL. Totalt har det blivit 414 matcher i SM-liiga samt 70 matcher i KHL, slutspel inkluderat.

– Niklas är en vältränad back som är stark i defensiven och det fysiska spelet. Han är en otroligt bra karaktär som är väldigt professionell och som är van att spela i matchavgörande situationer. Han har erfarenhet från spel på högsta internationell nivå, där han bland annat vunnit OS med Finland men har också vunnit guld i SM-liiga, säger sportchef Johan Alcén.

– Vi gillar hans sätt att verkligen vara ett proffs och med hans ledaregenskaper kommer han att bli ett viktigt tillskott.

Niklas Friman kommer närmast från en säsong där han inledde med spel i Jokerit i KHL, för att sedan avsluta med HPK i SM-liiga när Jokerit drog sig ur serien. Kontraktet med HPK löpte ut efter säsongen och den storväxte backen väljer nu att fortsätta sin hockeykarriär i Brynäs IF och SHL.

– Jag är en fysisk och stark spelare där den största styrkan är det defensiva spelet. Jag vill alltid bidra till att göra mina lagkamrater och laget bättre, säger Niklas Friman.

– Viljan av att utvecklas har alltid varit stark hos mig och i Brynäs IF tror jag att den möjligheten finns. Jag har bara hört bra saker om Gävle och laget och är tacksam över att få äran att representera Brynäs IF. Tillsammans tror jag att vi kan uppnå stora saker.

För tillfället befinner sig Friman med den finska landslagstruppen som förbereder sig för ett världsmästerskap på hemmaplan i Helsingfors och Tammerfors. Han har tidigare spelat och vunnit OS-guld med Finland och nu väntar backens första VM-turnering.

– Fantastiskt roligt. Att få spela för det finska landslaget är en ära och visar på att man gjort något bra. OS-guldet i Beijing var en mäktig upplevelse och ett världsmästerskap på hemmaplan i Finland blir minst en lika stor upplevelse.

Brynäs IF
Huvudpartners
Officiella Partners