Fakta:
Född 1965. Ett antal bankdirektörs- och styrelseroller. Senast som VD (2002 - 2020) och ordförande (2020 - 2021) för Sparbanken Sjuhärad i Borås; Sveriges näst största fristående sparbank med en affärsvolym om ca 70 miljarder kr och ett rörelseresultat på ca 340 mkr.
Styrelseordförande i IF Elfsborg under 13 år 2005 - 2018 med tio medaljer varav två SM-guld (2006 och 2012) och en svenska cupen-titel (2014) Sedermera hedersordförande sedan 2018. Ordförande i Svensk Elitfotboll 2009 - 2012.
Född och uppvuxen i Sveg. Spelade bl.a. ungdomshockey och blev precis som övriga i familjen tidigt Brynäsare.
Så här säger Bosse Johansson själv om sin uppväxt.
– Jag växte upp i Sveg, en riktig hockeyort i Härjedalen. Antingen blev man Brynäsare eller Leksing. För min del blev det Brynäs och mycket var det tack vare dräkterna. När jag fick se Brynäs på tv fick jag en fantastisk känsla av de svarta dräkterna med det gula och röda oket. Samtidigt var Brynäs väldigt bra.
I gymnasiet åkte Bosse ner från Sveg och såg Brynäsmatcher med familj och kompisar. Brynäs har funnits med i hela livet och det har blivit många matcher varje säsong.
– Exempelvis guldsäsongen 2012 var jag VD vid Sparbanken Sjuhärad och bodde i Borås. Var även ordförande i IF Elfsborg. Då kunde man teckna sig för alla hemmamatcher i slutspelet och fick betala i efterhand beroende på hur många matcher det blev. Tecknade mig för två biljetter på sektion G, rad 5. Borås ligger nära Landvetter, så efter arbetsdagen flög jag till Arlanda och sen tåget till Gävle där en taxi till rinken väntade. Efter slutsignal åkte jag med Brynäs Stockholms supporterbuss till Arlanda, sov på Arlanda och sen tog jag morgonflyget till Landvetter för att vara på plats på kontoret igen halv nio. Såg alla hemmamatcher utom en i slutspelet 2012. Slitsamt, men jag är glad att jag gjorde det. Det var värt det. Brynäs har alltid funnits som en del av mitt liv.
Hur gick tankarna när valberedningen ringde?
– Bankkarriären hade i höstas pågått i mer än 30 år och jag hade bestämt mig för byta spår och hitta på nåt nytt i livet. Fick som 26-åring min första bankdirektörsroll 1991 som chef för Sparbanken hemma i Härjedalen och har därefter flyttat runt en del i Sverige. Jag är nu på väg att flytta hem till Sveg. Har hållit kontakten med en hel del Brynäsare genom åren, bl a med ”Palle”, och dessutom har min bror, Lasse Johansson, tidigare suttit i Brynäs styrelse.
– När Brynäs ringer är det nästan en plikt att ställa upp. En lustfylld plikt. Jag har resonerat med familj och känner att det skulle vara fantastiskt kul, om medlemmarna vill ha mig som ordförande. Jag har tackat ja till nomineringen och det är medlemmarna som därefter fattar beslutet.
– Jag blev Elfsborgare när jag flyttade till Borås, och hade inget svenskt favoritlag i fotboll innan dess. För mig var det Leeds United i England och Brynäs IF i Sverige som gällde. Blev engagerad i IF Elfsborg och sen var jag ordförande där under 13 år och satt även i tre år som ordförande för Svensk Elitfotboll. Alltid varit idrottsintresserad, parallellt med att jag gjort karriär inom banken.
Om att kliva in i Brynäs.
– Brynäs har en mycket stark förankring i Gävle och Gästrikland och har mängder med supportrar över hela Sverige. Det finns idag många starka hockeyklubbar så konkurrensen är tuff. Det är en utmaning att utveckla Brynäs, och det skulle jag ta mig an på ett lustfyllt sätt.
– På ett sätt finns det likheter mellan fotbollen och hockeyn. Det är de två största folksporterna i Sverige. Sverige är ett av få länder där fotbollen har konkurrens av en annan sport; hockeyn, som nummer ett. Det finns ett enormt starkt intresse för båda med passionerade supportrar och vilja till tävling. Skillnaden är att det inom fotbollen finns möjligheter att tjäna stora pengar på att sälja spelare utomlands. Inom hockeyn finns inte samma möjligheter, samtidigt som det finns större möjligheter att skapa intäkter runt evenemangen i arenan och runt matcherna.
Om ordföranderollen i Brynäs.
– Som jag ser rollen så är det är ett lagarbete. Ordförande leder styrelsemötena, och det viktiga är att hålla blicken lyft på den långa horisonten. En elitklubb har två perspektiv att förhålla sig till: det ständiga nuet och evigheten, den extremt långa sikten. Styrelsen är framförallt ansvarig för den långa sikten. Vi ska bryta ner i budget och verksamhetsplaner, och vi har en operativ del som jobbar med det dagliga.
– Jag ser tre saker som styrelse och ledning behöver fokusera på för att skapa bästa möjligheter för att vinna matcher och nå framgång på isen: intäktsgenerering, talangutveckling och ett gott klimat/god kultur.
Jag är imponerad över det hållbarhetsarbete som Brynäs har byggt upp och ser fram emot att sätta mig in i det arbetet ännu mer i detalj om jag blir vald. Brynäs var tidigt ute och har lyckats väldigt bra med detta och som jag förstår det så är det en viktig del i intäktsgenereringen.
När det gäller talangutvecklingen så kanske man inte har samma möjlighet att tjäna de stora pengarna som inom fotbollen. Men ser vi på när det gick bra 2012 så var det många egna talanger på isen. Är vi bäst inom juniorsidan så har vi möjlighet att attrahera de allra bästa och det ger effekt på isen innan de sticker till NHL. När de sen vänder hem så ligger det närmare att komma hem till Brynäs. Vi ska vara en av de ledande talangfabrikerna inom svensk hockey.
– Att ha ett gott klimat och en god kultur innebär mjuka värden som är svåra att mäta men ack så viktiga. Man ska kunna glädjas när det går bra och man ska klara av att ta sig an de motgångar som kommer på ett lugnt och klokt sätt och det förutsätter ett gott klimat och ett gott humör människorna emellan. Man brukar säga att ”det sitter i väggarna”. Det gör det ju inte. Men det sitter i människorna!
Ledarskapet i uppdraget som ordförande är något som är extra viktigt för Johansson. – En sak som är viktig att peka på är skillnaden mellan rollen som styrelsen har och den roll som den operativa ledningen har. Målsättningen är så klart gemensam: det ska gå bra för Brynäs på isen och i matcherna. Den operativa delen, under ledning av klubbdirektören, driver verksamheten på daglig och veckovis basis. Medan styrelsens uppdrag är att peka ut riktningen, att ha den långsiktiga riktningen klar för sig och leda och följa upp det strategiska arbetet.
– Det som till viss del är annorlunda mot näringslivet, där styrelsen kan vara mera anonym, är att i en elithockeyverksamhet finns ett tydligare uppdrag i att kommunicera visionen, peka ut riktningen och att hålla kontakten med olika intressenter. Som ordförande är man styrelsens främste talesperson och när jag var i IF Elfsborg försökte jag vara synlig och det är något jag trivs med och inget jag avskräcks av. Men det är viktigt att göra upp skiljelinjen mellan styrelsen och den operativa ledningen. Rätt hanterat blir det väldigt starkt. Jag vill påstå att vi fick till det i Elfsborg och jag hoppas kunna bidra på det sättet. En ordförande ska vara stöttande, men låta klubbdirektör, sportchefer och andra sköta den dagliga och veckovisa kommunikationen och arbetet. Man ska inte klampa in.
– Jag brukar säga att ledare framförallt har två uppdrag: att fira framgångar och att uppmärksamma goda insatser. Som ledare uppmärksammar du när någon gjort ett bra arbete. Visar att ”jag såg det”. Resultatet kanske inte blev det vi ville just den här gången, men den goda insatsen ska ändå uppmärksammas. Sen firar vi, tillsammans, när framgången faktiskt kommer.