SDHL, HockeyAllsvenskan och SHL kraftsamlar till förmån för Börje Salming och forskning mot ALS
Brynäs2022-10-26
Tillsammans med de svenska hockeyligorna kraftsamlar vi till förmån för Börje Salming och forskningen mot ALS. Vi i Brynäs IF kommer även tillsammans med Börje och hans familj att göra en egen insats för att öka kännedomen om sjukdomen. Mer info om Brynäs eget engagemang i frågan kommer inom kort.

En av våra mest folkkära idrottare, hockeylegendaren Börje Salming, gick tidigare i år själv ut och berättade att han drabbats av sjukdomen ALS. En vän till familjen föreslog då att starta en stiftelse.

– Jag berättade om att vi kunde starta en stiftelse till förmån för ALS forskning för Börje och hans fru Pia och de var direkt positiva till idén. Det utvecklades sedan med att också på sikt kunna skapa ett FamiljeCenter, något de båda själv upplevt att det saknas, säger Karin Karlström, grundare av stiftelsen och fortsätter:

– Sedan den dagen har både Börje och Pia varit engagerade och involverade med uppstarten av denna stiftelse där nu även Börjes dotter Teresa är med och är engagerad i stiftelsearbetet. Syftet är att bidra till forskning och utbildning samt att även kunna erbjuda stöd till anhöriga.

När nyheten Börje Salmings sjukdom kom ut pratade ligorna ihop sig om att gemensamt kraftsamla till förmån för Börje Salmings stiftelse och ALS-forskningen som stöd till en av svensk ishockeys allra största och mest folkkära profiler som betytt så oerhört mycket för ishockeyns utveckling i Sverige och globalt.

SDHL, HockeyAllsvenskan och SHL har tillsammans med Börje Salmings nystartade stiftelse beslutat att vika omgång 21 för att stötta Börje och alla andra som årligen drabbas av sjukdomen. Ligorna kommer tillsammans uppmärksamma behovet av forskning mot ALS och samla in pengar till Börje Salmings nystartade stiftelse genom en rad olika aktiviteter.

– Vi hade internt i ligan bestämt oss för att vika omgång 21 för Börje men ville göra det tillsammans med familjen Salming. Jag känner Karin Karlström sedan tidigare och det visade sig att vi ville samma sak så då gick det snabbt att få allt på banan vilket kändes väldigt positivt, säger Gabriel Monidelle, VD för HockeyAllsvenskan.

Även SDHL och SHL valde därefter att uppmärksamma kampen mot ALS genom riktade insatser runt omgång 21, en symbolisk siffra för tröjnumret hos en av svensk ishockeys största hjältar.

– Om man ska prata om individer som betytt mycket för svensk ishockey är Börje en av de allra främsta så det känns självklart för vår del att stötta någon som gjort så otroligt mycket för sporten vi gemensamt älskar. Vi vill hjälpa till att sprida budskapet om behovet av forskning och uppmuntra supportrar att bidra med pengar till stiftelsen i Börjes namn, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef Svenska Spel Damhockeyligan.

Då omgång 21 sammanfaller under den sista helgen i november för HockeyAllsvenskan och SDHL kommer de största gemensamma aktiviteterna ske under denna helg.

– Vi ser fram emot att tillsammans med SDHL, HockeyAllsvenskan, Börje Salmings stiftelse och hela Hockeysverige uppmärksamma forskningsbehovet för ALS och uppmärksamma en individ vars insatser för svensk ishockey saknar motstyck, säger SHL:s VD Jenny Silfverstrand.

Vad är ALS?

Amyotrofisk lateralskleros, ALS, är en sjukdom som angriper de motoriska nervcellerna (de som styr musklernas rörelser) i hjärnan och ryggmärgen. Först skadas nervcellerna, och så småningom förstörs de. Hos den som drabbas visar sig nervskadorna genom muskelförtvining och förlamning. Eftersom det bara är de motoriska nervcellerna som angrips, påverkas inte medvetandet. Även hos en ALS-drabbad som är totalt förlamad fungerar förståndet helt normalt. ALS är en dödlig sjukdom, och än finns inget botemedel.

Börje Salmings ALS stiftelse har som ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Stiftelsen ska också skapa initiativ vars syfte är att underlätta och ge ett stöd för drabbade och anhöriga.

Här kan du läsa mer om Börje Salming ALS stiftelse.

Vill du stödja stiftelsens arbete? Swisha valfritt belopp till 123 383 14 84.

Brynäs IF