VM-guldmålvakt klar för Brynäs - välkommen Veini Vehviläinen
Publicerad: 2021-07-26
Herr
På meritlistan finns bland annat VM-guld, JVM-guld och ett finskt mästerskap. Nu har 24-årige målvakten Veini Vehviläinen skrivit på för Brynäs IF. – Jag har hört att Gävle är en väldigt passionerad hockeystad, säger han.

Förra säsongen gjorde Veini Vehviläinen matcher för Cleveland Monsters och Toronto Marlies i AHL, JYP i finska ligan samt en match för Columbus Blue Jackets i NHL. Sedan tidigare har han även representerat Kärpät och Sport i den finska ligan.

Nu har målvakten skrivit på för Brynäs IF.

– Jag satt fast i Nordamerika utan en riktig möjlighet att få visa upp min potential på NHL-nivå så det kändes jättebra när Brynäs visade intresse för mig. Jag har hört att Gävle är en väldigt passionerad hockeystad och att det finns en vinnartradition i klubben, säger Vehviläinen.

2016 vann han JVM och 2019 var han med i det finska lag som tog VM-guld. Två år i rad, säsongen 2017/18 samt 2018/19, blev han utnämnd till finska ligans bästa målvakt och 2019 tog han även finskt guld med Kärpät.

– Veini läser spelet bra, han är följsam, tekniskt skicklig och han har en snabb och fin plock. Han är relativt ung men har ändå hunnit samla på sig mycket rutin och att han blev utsedd till finska ligans bästa målvakt två år i rad vittnar om vilken kapacitet han besitter. Det är en kille som vill tillbaka till NHL och det ska bli grymt spännande att se honom hos oss, säger herransvarige Johan Alcén.

Kontraktet med Brynäs är skrivet på ett år, över säsongen 2021/22.

– Som målvakt är jag ganska lugn och litar mycket på mitt spelsinne. Jag vill alltid ge laget en chans att vinna och nu vill jag ta nästa steg i karriären och visa att jag är en toppmålvakt i SHL, säger Vehviläinen och fortsätter:

– Jag ser verkligen fram emot att komma till SHL, det är en högklassig liga. Målsättningen med säsongen är att Brynäs supportrar ska var stolta över laget och över det vi som grupp gör tillsammans. Jag ser också fram emot att komma till Sverige, människorna är snälla och tillmötesgående och jag har många svenska vänner sen tidigare.

När Vehviläinen vann guld med Kärpät 2019 var det med vår nye huvudtränare Mikko Manner på tränarbänken.

– Jag känner honom bra. Han är en nytänkande tränare av den nya skolan och han gillar att ha samtal med spelarna och andra runt laget. Hans fokus ligger först och främst på människan och sen på hockeyspelaren och det uppskattar jag.

Även Manner ser fram emot att återförenas med Vehviläinen.

– Veini är riktigt ambitiös och tävlingsinriktad. En av hans bästa egenskaper är hans mentala styrka att vara som bäst när det verkligen gäller. Han är en fin och hårt jobbande person som vill ta nästa steg och Brynäs är en perfekt plats för honom att fortsätta sin karriär, säger Manner.

Vehviläinen kommer att bära tröjnummer 35 i Brynäs.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist
Huvudpartners
Officiella Partners