Möt Brynäs IF

Brynäs IF är en anrik förening som bildades 1912. Vi har många medlemmar och supportrar över hela Sverige och vårt varumärke är välkänt. Vi har en gedigen historia som vi vill värna om samtidigt som vi alltid blickar framåt och ser alla möjligheter som finns med vår fina arena.

Lite längre ned på sidan hittar du alla de historiska föremålen som finns uppradade i vår glasmonter inne i Monitor ERP Arena

Nicklas Danielssons matchtröja från retromatchen mot Rögle BK den 12 mars 2022

Stadsdelen Brynäs kom i folkmun ganska tidigt att kallas för ”Lilla Brooklyn” på grund av sin aveny (Brynäsgatan) och sju tvärgator. När Brynäs IF 1939 bildade sitt första hockeylag så spelade man i början med inlånade svarta bandytröjor. Efter ett tag bytte man till vita tröjor med Brynäs textat över bröstet. 1949 bytte hockeylaget ännu en gång färger, den här gången till blå tröjor med röda och vita inslag och laget kom att spela i dessa färger fram till 1959. Bytet av färg berodde troligtvis på stadsdelens smeknamn och koppling till New York. New York Rangers spelar nämligen också med blå tröjor med vita och röda inslag. 63 år senare, den 12 mars 2022 var det återigen dags för Brynäs att spela en match i blå tröjor.

Hans Dahllöfs matchtröja från 1964

Den första upplagan av Brynäs svarta matchtröjor började användas samma år som Brynäs IF bärgade sitt första SM-guld i ishockey. Säsongen inleddes i vita tröjor men efter en uppmärksammad vinst i Göteborg mot Västra Frölunda där Brynäs för dagen spelade i svarta tröjor valde föreningen att fortsätta på det vinnande spåret, det vill säga att fortsätta att spela i svart även på hemmaplan.

Lars Bylunds matchtröja från säsongen 1969/1970

Med den tröjan lyftes Lars Le Mat-pokalen mot skyn den 22 februari 1970 när Brynäs bärgade sitt femte SM-guld i ishockey. Lars Bylund är den Brynäskapten som lyft Le Mat-pokalen flest gånger i föreningens historia, hela sex gånger.

Stig ”Stigge” Salmings matchtröja från säsongen 1972/1973

Stigge spelade hela 13 säsonger i Brynäs IF, varav tre ihop med sin lillebror Börje. Iklädd denna tröja spelade de sista året tillsammans i Brynäs IF innan Börje lämnade för Toronto Maple Leafs. Stigge personifierade Brynäsandan både på och utanför isen med sitt hårda arbete och sitt uppoffrande agerande för sina lagkamrater. Han fortsatte direkt efter sin spelarkarriär som tränare i Brynäs i ytterligare sex säsonger. 

Anders Huss jubileumströja från säsongen 1996/1997

Anders spelade med den under delar av säsongen då han under säsongen passerade 500 spelade matcher i Brynäs IF. Anders Huss ligger i dagsläget på 5e plats i Brynäs IF.s maratontabell i antalet spelade matcher för föreningen. Anders avslutade sin tid i Brynäs som kapten och i sin allra sista match i Brynäströjan fick han lyfta Le-Mat pokalen mot skyn när föreningen bärgade sitt tolfte SM-guld i ishockey. 

Pär Djoos matchtröja från säsongen 2001/2002.

Pärs näst sista säsong i Brynäs IF av totalt elva. Morafödde Djoos kom till Brynäs redan säsongen 1986/1987 och spelade med Brynäs fram till och med säsongen 1989/1990. Efter ett par år på vift i bland annat Detroit Red Wings och New York Rangers så återvände Pär till Gävle och Brynäs inför säsongen 1996/1997. Två säsonger senare var Pär ytterst delaktig i att spela hem Brynäs tolfte SM-guld i ishockey.

Ove Molins matchtröja från säsongen 2009/2010

Det var Oves sista säsong som spelare i Brynäs IF efter 18 säsonger i föreningen. 885 matcher (flest genom tiderna), 484 poäng (flest genom tiderna) samt två SM-guld. Ove fick sin vepa hissad i arenans tak under säsongen 2022/2023. På den vepan bär han den tröjan samt handskarna och hjälmen nedan.

Lara Stalders matchtröja från säsongen 2021/2022

I den tröjan satte hon poängrekord för vad en spelare i Brynäs IF gjort under en och samma säsong. På 33 grundseriematcher gjorde hon 89 poäng och under slutspelet samma säsong spelade hon åtta matcher och gjorde 14 poäng. En total poängskörd av 103 poäng under en och samma säsong. Brynäs IF.s all time record holder.

Brynäs första klubbmärke för klubbdräkten

Sytt av dåvarande sekreterare Thure Ternströms syster.

Brynäs Idrottsförenings första klubbmärke från den 15 februari 1913

”Brynäs Idrottsförening bildades 1912 och hade som sitt första märke ett klöverblad i silver som köptes hos guldsmed Hildebrand och graverades med BIF. Med detta som förebild ritade jag 1913 ovanstående märke och en firma, Sigma, i Stockholm tillverkade de första märkena”

Gösta Wikström

Hjälm från 50-talet

Det var inte förrän i slutet av 50-talet som hjälmar började synas på ishockeyrinkar världen över och i Sverige blev det sedan hjälmtvång 1962. Hjälmtvång i NHL infördes inte förrän 1979 och de spelare som innan det hade startat sin NHL-karriär utan att bära hjälm fick då ändå fortsätta spela utan hjälm. Craig MacTavish blev den sista spelare att spela i NHL utan hjälm. Han gjorde det ända fram till säsongen 1996/1997. 

Benskydd från 70-talet

Farten och skickligheten inom ishockey utvecklas ständigt. I takt med det även utrustningen. Så här såg ett par benskydd ut på 70-talet.

Kjell ”Kulan” Johnssons byxor från 70-talet

Bollgeniet Kjell ”Kulan” Johnsson var inte bara en publikfavorit i Gavlerinken utan även på Strömvallen och på Jernvallen. Kulan spelade nämligen ishockey med Brynäs i Allsvenskan (dåvarande SHL), fotboll med Brynäs i Allsvenskan och bandy med SAIK i Allsvenskan. Tre bollsporter på allra högsta nivå. ”Kulan” skulle 1975 även bli assisterande tränare för Brynäs IF i fotbollsallsvenskan och 1979-80 även i ishockey.

Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundbergs hjälm från säsongen 1976/1977

Alla som fick uppleva Krobbe i Gavlerinken minns hans näst intill magiska dribblingar där han kunde få motståndarbackar att se ut som koner och levade frågetecken. Han bar denna hjälm när han gjorde hattrick i finalen mot Färjestad 1977. Det finns en klassisk bild på Krobbe när han kysser Le Mat-pokalen efter slutsignalen iklädd hjälmen. Du har säkert sett den.

Vinyl-singelskiva med Brynäs IF.s variant av Tomas Ledins ”Vi är på gång” från 1988

Tomas Ledins originalversion av låten kom ut 1983 men 1988 spelade Tomas Ledin och dåvarande herrlag i Brynäs IF med spelare som Pär Djoos, Janne Larsson, Tommy Sjödin och Patrik ”Putte” Erickson in en Brynäsvariant av ”Vi är på gång”. 

Michael Sundlövs byxor och Andreas Dackells handskar från säsongen 1994/1995

Michael Sundlöv och Andreas Dackell är två legendariska Brynässpelare. Båda var med och spelade hem SM-guldet 1993. I den avgörande SM-finalen 1993 stod Sundlöv för ett par avgörande räddningar samtidigt som Dackell gjorde två mål framåt. Det matchavgörande målet gjorde Dackell på volley med endast en minut och elva sekunder kvar att spela. Byxorna och handskarna är från säsongen 1994/1995. Det var året Brynäs förlorade den femte och avgörande SM-finalen mot HV71 i sudden death.

Evgenij Davydovs hjälm från säsongen 1997/1998

Den spektakulära ryssen gjorde två säsonger i Brynäs. Med sin snabba skridskoåkning, sitt fantastiska skott och med den karakteristiska hjälmen med halvgaller blev han snabbt en publikfavorit i Gavlerinken. Det var för övrigt året då Brynäs började spela i svarta tröjor igen efter tio säsonger med röda tröjor.

Tom Bissetts hjälm från säsongen 1998/1999

Många av oss minns nog den fantastiska tisdagskvällen 15 april 1999 när Tom Bissett iklädd denna hjälm avslutade den fjärde finalmatchen mot MoDo med ett hattrick och avgjorde matchen till Brynäs favör med endast 32 sekunder kvar att spela. Dåvarande tränare Roger Melin beskriver ljudkulissen i Gavlerinken vid Tom Bissetts avgörande mål som det högsta han någonsin har upplevt i en hockeyarena. Denna seger ledde tre dagar senare till att Brynäs bärgade sitt tolfte SM-guld i ishockey.

Guldpucken från Kempehallen den 18 april 1999

Många av oss har nog Ove Molins 4–2-mål i den femte och avgörande SM-finalen mot MoDo 1999 som ett av de starkaste Brynäsminnena. Det var matchens sista byte och MoDo hade plockat ut sin målvakt i jakten på en kvittering. Med ett tiotal sekunder kvar att spela tappade MoDo pucken och Ove Molin fick ensam skrinna över stora delar av isen mot en tom målbur. Innan Ove prickade in det förlösande 4–2-målet sträckte han armarna i luften eftersom han visste att Brynäs precis hade bärgat sitt tolfte SM-guld i ishockey. Pucken ni ser framför er är den som Ove gjorde målet med. 

Pär Djoos handskar från säsongen 2002/2003

Iklädd dessa handskar avslutade Pär Djoos en fantastisk hockeykarriär 2003. Få spelare i Brynäs historia har med sådan precision serverat sina lagkamrater passningar som Pär. Ofta var det nog bara Pär själv som förstod att passningen var möjlig. Säsongen 1998/1999 kom Pär delad etta med lagkamraten Janne Larsson i assistligan i hela Elitserien och i slutspelet samma säsong vann han assistligan. Det blev totalt 55 assistpoäng på 64 spelade matcher den säsongen, slutspelet inkluderat.

Johan ”Honken” Holmqvists plock, stöt och klubba från säsongen 2013/2014

Iklädd dessa skydd avslutade Honken sin sista hela säsong i Brynäströjan. Han blev förstemålvakt i Brynäs redan som 19-åring och var en av alla hjältar som var med och bärgade SM-guldet 1999 som 20-åring. Efter det lämnade han för bland andra New York Rangers och Tampa Bay Lightning. Nio säsonger och två SM-guld blev det för Honken i Brynäs IF.

Ove Molins hjälm och handskar från säsongen 2009/2010

Ove kom som 20-åring till Gävle och Brynäs inför säsongen 1991/1992. Redan hans andra säsong ingick han i den klassiska formation som kallades Smurfkedjan. Tillsammans med sina smurfkamrater Anders Gozzi och Peter Larsson spelade han hem Brynäs IF:s elfte SM-guld. Nästan två decennier senare spelade Ove iklädd denna hjälm och dessa handskar sin 18:e och sista säsong i Brynäs IF. ”Det finns bara en, nummer 21, Ove Ove Ove Molin”.

Lara Stalders hjälm, handskar, skridskor och klubba från säsongen 2021/2022

Iklädd denna utrustning och med denna klubba gjorde Lara 103 poäng under säsongen 2021/2022. Det är flest poäng någonsin av en Brynässpelare under en säsong. Det gamla rekordet innehölls av Janne Larsson från guldsäsongen 1998/1999 då han svarade för hela 59 poäng i grundserien samt 14 poäng i slutspelat. Vem i årets trupper kan utmana Lara? 

Huvudpartners
Officiella Partners