Brynäs bryter normen för klassiska internmatchen – historia skrivs när damer spelar
Publicerad: 2019-06-19
Brynäs
Brynäs IF utvecklar Svarta mot vita. 2019 kommer damspelare att finnas med för första gången. — När min generation växte upp hade vi inga damspelare att se upp till. Nu håller det på att ändras, säger nyförvärvet Lara Stalder. — Jag tycker att det är ett oerhört bra initiativ. Hockey är för alla, säger Nicklas Bäckström.

Den 15 augusti spelas den klassiska internmatchen Svarta mot vita.

Den grundades av Thure Wickberg i skiftet mellan 60- och 70-talet – och har sedan dess involverat spelare från Brynäs IF:s herrlag, juniorlag och kryddats av hemvändande NHL-stjärnor.

Nu skrivs ett nytt kapitel i konceptets historia.

För första gången kommer damspelare att finnas med på isen.

— Som en klubb av den storlek Brynäs IF är, och med allt vad det innebär som förebild och samhällskraft, så har vi en oerhört viktig roll i att driva jämställdhetsutveckling och att göra ishockey till en sport för alla. Det behöver ske såväl dagligen i verksamheten som genom symboliska handlingar. Det här är ett konkret exempel på hur vi vill tala om för framtida generationer att tjejer, precis som killar, kan drömma om att bli hockeystjärnor och en dag kunna spela Svarta mot vita inför tusentals personer på läktaren i Gavlerinken, säger Johan Cahling, Brynäs IF:s direktör för varumärke, hållbarhet och strategiska partnerskap.

Till årets Svarta mot vita kommer fyra spelare från SDHL-truppen finnas med i laguppställningen.

— Vi har diskuterat flera upplägg för att belysa vår damverksamhet på bästa sätt under den här dagen. Ett alternativ har varit att spela en separat match med damlaget precis som med herrlaget. Men än så länge har vi inte gjort jobbet tillräckligt bra över tid för att fylla läktaren i Gavlerinken vid två tillfällen. Och för oss handlar Svarta mot vita främst inte om matchen i sig, utan om att rama in ett startskott av säsongen tillsammans med tusentals av våra supportrar. Därför kryddar vi matchen med fyra av våra damprofiler, precis som vi adderar den med Brynäsfostrade NHL-stjärnor såväl som Morgondagens Brynäsare från juniorprogrammet, säger Johan Cahling.

Precis som med våra hemvändande NHL-proffs så har vi ett antal världsspelare i damlaget?

— Ja, sportledningen med ”Dacke” och Erika i spetsen för SDHL-laget har gjort ett suveränt jobb under silly season. Vi har många fantastiska ambassadörer för damhockeyn i årets lagbygge. Tanken att se Nicklas Bäckström sätta upp Lara Stalder för ett direktskott eller vice versa är förstås häftig på flera olika sätt. Inte minst genom symboliken i hur det visar att vi vill vara en förening där både tjejer och killar kan drömma om att bli hockeystjärnor och spela inför vår publik på det här sättet.

Brynäs IF har en övergripande strategi att vara en hållbar ishockeyklubb.

Bland FN:s 17 globala hållbarhetsmål är jämställd utveckling ett av dem.

Det involverar hockeyn också.

— Det kanske tydligaste exemplet är följande. Låt säga att du har lyckan att bli förälder och föder tvillingar som båda växer upp till att älska vår sport – ishockey. Hade du i en drömvärld upplevt att det vore positivt om sonen kunde växa upp och drömma om att spela Svarta mot vita inför tusentals Brynäsare, medan dottern fick drömma om att sitta på läktaren och titta på? Du hade antagligen upplevt att det inte var helt optimalt, säger Johan Cahling.

— Nu är vi medvetna om att normer och strukturer sedan grundandet av vår sport gör att det finns ett stort jobb att göra för att göra detta till en självklarhet. Men om vi får staka ut vägen för kommande 100 år och börja nu så anser vi precis som våra största partners att vi har ett viktigt ansvar att försöka verka för en jämställd utveckling på alla sätt vi kan.

Nyförvärvet och forwarden Lara Stalder, med 111 landskamper och ett OS-brons för Schweiz på meritlistan, är en av de fyra spelarna från SDHL-laget som kommer spela Svarta mot vita.

Övriga tre spelare kommer precis som NHL-spelarna presenteras löpande under sommaren.

— Jag tycker det är ett coolt initiativ. Det ska bli kul att få spela med ett gäng NHL-spelare och det är häftigt att damspelare är inkluderade. Inriktningen Brynäs tagit med utvecklingen av damhockeyn inom klubben och för hela ligan är en stor anledning till att jag valde att komma hit, säger Lara Stalder som öst in 59+47=106 poäng på bara 67 matcher för ett poängsnitt på 1,58 över sina två säsonger i svensk hockey.

— När min generation växte upp hade vi inga damspelare att se upp till. Nu håller hockeyn på att ändras och i dag har unga tjejer faktiskt förebilder att kunna se upp till. Sedan visar det här inte bara unga tjejer, utan alla på läktaren och i samhället att vi damer har en plats i hockeyn precis som herrar.

Stanley Cup-mästaren, Valbosonen och Brynäsfostrade Nicklas Bäckström kommer att spela Svarta mot vita. Och välkomnar inkluderingen av damspelarna i matchen.

— Jag tycker att det är ett oerhört bra initiativ. Hockey är för alla. Jag hoppas att vi ses där, säger "Bäckis" efter ett möte med Brynäsledningen under veckan - där en stor grupp av spelarna som gått via Brynäs till NHL och KHL meddelade att de vill vara med och spela Svarta mot vita 2019.

Svarta mot vita spelas torsdagen den 15 augusti med nedsläpp 18.30. Varmt välkomna till en historisk dag i Gavlerinken!

Program för dagen - fri entré!

13.00.

Arenan öppnar med försäljning av seriekort, öppen shop och bistro

14.00-15.30

Skridskodisco och rundvandring i arenan

15.30-17.00

Autografskrivning med NHL-spelare, SDHL-spelare och SHL-spelare

16.30.

Logér, restaurang och Skybar öppnar

18.00.

Skills competition

18.30.

Nedsläpp matchen (spelas 2x20 minuter med straffläggning i pausen)

Väl mött!

Kommunikationschef Kevin Johansson
Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner