Ny huvudtränare klar - välkommen till Brynäs IF, Mikko Manner!
Herr2021-05-26
Brynäs IF har gjort klart med en ny huvudtränare för SHL-truppen. Världsmästaren Mikko Manner har skrivit på för två år. – Det är en stor ära att ansluta till Brynäs, säger Manner.

Tre finska mästerskap och ett VM-guld.

Nu tar Mikko Manner med sig sin gedigna meritlista till Gävle och Brynäs IF.

46-åringen har skrivit på ett tvåårskontrakt som sträcker sig över säsongen 2022/23.

Tränarkarriären började 2003 med Sport i finska andraligan. Sedan säsongen 2013/14 har han representerat Kärpät, först som assisterande tränare och de fyra senaste säsongerna som huvudansvarig. Uppdraget i Brynäs blir hans första som tränare utanför hemlandet.

– Jag har kollat mycket svensk hockey de senaste åren och jag följde Brynäs i kvalet. Jag känner Tomi Sallinen sen tidigare och har så klart bra koll på spelare som Greg Scott, Simon Bertilsson och Anton Rödin. Jag ser fram emot att komma på plats och lära känna alla de andra spelarna också, säger han och fortsätter:

– Det finns många duktiga spelare i Brynäs och jag tror att vi kan vara ett riktigt bra lag redan nästa år. Min filosofi är nog en blandning av svensk och finsk hockey. Jag vill att vi ska vara aggressiva och vända spelet snabbt, men också att alla fem på isen ska spela tätt, att vi samlar ihop oss och går tillsammans och att alla fem ska vara involverade i spelet. Det ska var organiserat, men vi ska också våga spela och det ska finnas utrymme för individuella spelare att fatta sina egna beslut.

Manner har även varit assisterande förbundskapten för Finland de senaste fem åren där den största framgången är VM-guldet från 2019. Just nu befinner han sig med det finska landslaget på VM i Riga.

– Jag kommer och hälsar på efter VM, sen flyttar jag i augusti. Jag ska vara mig själv från första dagen och vara en ledare som spelare, supportrar och de som jobbar i klubben ska kunna vara stolta över och känna att de valt rätt. Jag ska försöka ta hand om alla runt omkring mig och se till att de mår bra och att alla ska känna att just deras roll är viktig, säger Manner.

Rekryteringsarbetet har letts av Josef Boumedienne, sportslig rådgivare i Brynäs.

– Eftersom det ännu inte finns någon sportchef på plats är jag med kring rekryteringen av spelare och ledare. Vi är en grupp som bollar idéer och PJ (Per-Johan Johansson) i styrelsen har varit riktigt bra att jobba med. En trygg ledare som har tagit tjuren vid hornen i det här annorlunda läget och vi hjälps alla åt för att komma framåt i det här, säger Boumedienne.

Vilka nyckelegenskaper ser du i Manner?

– Han har ett modernt ledarskap. Han tror på att få alla människor runt laget att må bra och att skapa en miljö för att få alla att prestera. Sen har det varit viktigt för mig att få hit en tränare som har vunnit tidigare och som vet vad som krävs för att vinna på högsta nivå. Mikko är dessutom väldigt begåvad speltaktiskt.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist