Johan Alcén - en spelare som alltid berör
Herr2017-05-09
Nummer 14 har ordet

Det är jobbigt att prata om om, säger Johan Alcén när jag träffar honom tio dagar efter den där finalrysaren i Jönköping.

Han gör sig själv, utan att hävda det, till talesperson för hela Brynäs. Och för alla som i vått och torrt följer den anrika Gävleklubben. För, handen på hjärtat, visst är vi fler än Johan som tänkt att om bara…

Det var ju så nära att den fjortonde guldvepan hade hängts i taket i Gavlerinken.

-Det som blir så påtagligt är skillnaden på vinst och förlust. Det där att få fira med hela Gävle och hänga vepan med 2017 där i taket och känna att det där var vi. Det är något vi aldrig får uppleva. Så att vi har gjort en fantastiskt bra säsong i övrigt… dit har jag inte kommit än. Tänk sjuttiotvå matcher, en hel sommarträning och så avgörs det på ett skott. Egentligen är det väl lite häftigt också. Men då, jag var tvungen att gå in i omklädningsrummet. Kunde inte stå kvar därute.

"Ger också mersmak för många av oss"

-Man får vara ledsen ett litet tag till. Sedan den femtonde maj är det avstamp mot något nytt. Det som skett ger också mersmak för många av oss som inte varit med tidigare och spelat finaler. En drivkraft och bilden vi måste ha nu från måndag är att vi åker runt med guldhjälmarna nästa vår.

Johan såg redan under fjolåret att något var på väg att ske.

-Det här spelet hade vi i oss förra säsongen. Men inget flyt och folk försvann skadade. Ändå, redan ifjol var det något som startade. Vi gjorde mycket rätt och det var samma den här säsongen. Vi får bara krydda och skruva lite. Det är fortfarande många ambitiösa spelare kvar och vi har en bra grund att stå på. Vi ska från start i höst hitta det där kriget som vi hade i varje match under slutspelet. Nu ska vi upp en nivå till.

"In i den där bubblan direkt"

-Man måste ha kravet på sig själv att vara en del av ett topplag. Chansen är större att ta ett guld om vi ställer det kravet på oss. Åker vi runt och säger att det är okej att bli sexa så är det är klart att fallhöjden blir mindre, men chansen att vi hamnar där högst uppe minskar. Det är jag helt övertygad om. Vi måste börja leva med tanken att vi ska vi in i den där bubblan direkt. Förlorar vi någon match så ska det vara för att motståndarna är jävligt bra.

{!A}

Johan menar att det finns alla möjligheter att kliva upp en nivå till. Det finns många pusselbitar i Brynäs som talar för det. En av dessa pusselbitar heter Magnus Ågren.

-Vår fystränare Magnus. Han är skitviktig. Jag har aldrig haft så proffsig fysträning. Varenda dag när vi kommer hit så har vi ett personligt schema över vad vi ska göra. Så här ska Johan Alcén göra idag. Hur många repetitioner och vilken vikt. Då har vi testat min maxstyrka och hur mycket jag ska ha på stången varje dag. Tänk dig tjugofem spelare varje dag. Och efter matcher ligger där ett papper på hur mycket du har spelat och hur mycket du efter det ska köra i gymmet. Det finns en djupare tanke bakom allt. Upplägg, mat, allt. Det känns väldigt modernt. Ovärderligt. Vi är i framkant där och det är bra. Andra tittar på hur vi gör.

Några andra viktiga pusselbitar är förstås de enskilda spelarna och sportchefen.

-Sedan har vi många riktigt bra och ambitiösa spelare i truppen. Och det kommer nya underifrån. Ibland dök det upp killar i galler på träningarna som man inte visste ens vad de hette. Men bra var dom. Det är ett fint arbete med yngre spelare i Brynäs. Dessutom har Stefan Bengtzén värvat bra. Juuso Ikonen är ett exempel på det. Lugn och ödmjuk kille som imponerade. Det är så lätt att tycka kring värvningar. ”Vi borde ha den eller den” men vi har inte hela bilden som Bengtzén har. Hur mycket vill spelaren ha? Är han värd det? Och så vidare.

{!B}

-Simon Bertilsson är en väldigt värdefull spelare. Jag brukar säga åt honom att du är bästa back i serien. Man väljer ibland att bara se honom på ett sätt. Men han är inte bara en städare bakåt och general. Han har skottet och blicken också och så många kvalitéer. Daniel Paille är en riktig yrkesman. Levererar varje dag. Jacob Blomqvist spelade sin bästa hockey i slutspelet och det gäller Lukas Kilström med. Sedan glömmer man kanske bort Lucas Carlsson som visade sådan stabilitet den här säsongen.

{!C}

-Oskar Lindblom var ändå bäst i hela SHL. Allround med klass på mål, närkamper och passningar. Kreativ och hittade alltid lösningar på isen. Han ställde sig väl inte upp i omklädningsrummet och snackade, men han ledde oss på annat sätt. Man kunde slappna av och man vågade kaxa upp sig lite extra när han var med. Precis den effekt på laget som Granis har. Vi har många som spelat sin bästa hockey den här säsongen. För min del var det en trygghet att få skriva nytt kontrakt i november. Det var viktigt. Och när jag och Blomqvist fick spela tillsammans igen i slutspelet och fick med oss Linus Ölund som var sjukt bra så lyfte det. Man känner när man får ett läge att det inte är hela världen om den inte sitter för vi kommer att skapa fler chanser.

Johan pekar också på betydelsen med föreningens historik. Att komma hit och spela för Brynäs ska kännas.

-Nu måste Brynäs ha blivit attraktivt av fasen och det är förstås många som vill vara med här. Speciellt utländska spelare som känner till Brynäs historia och status. Vi har tretton SM guld och man ska vara glad för att få gå ut och spela för laget. Det ska man lyfta fram. Det tror jag är viktigt. Historiken måste vara något man bär med sig och det är viktigt att folk pratar om det.

Ny historia kommer att skrivas i höst. Brynäs går då för första gången in i Champions Hockey Leauge.

-CHL blir ett jäkla äventyr och ett skönt avbrott i vardagen. Hoppas vi lottas mot lag från någon europeisk storstad. Men blir det Vitryssland får man ta det med. Det blir läckert och nyttigt. Många kommer att växa som personer av att få komma ut i Europa och spela. Det ger laget en extra dimension.

Sportreporter Peter Mansson